EKONOMİ / İSTANBUL
SOCAR Türkiye, “Master Plan” adı verilen çalışma kapsamında yaklaşık 7 milyar dolar yatırım ile Petkim’in üretim kapasitesini artırmayı planladığını açıkladı. SOCAR Türkiye’nin Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev, yatırım için detaylı mühendislik çalışmasına başlayacaklarını ve 18 ila 24 ay içinde nihai yatırım kararı verileceğini kaydetti. Mirzayev, “İnşaat faaliyetine 2027 yılında başlanırsa ve 4-5 yıl süreceği düşünülürse yeni tesisler üretime 2031-32 gibi geçecektir” dedi.
50 milyon doların üzerinde harcama gerektirecek detaylı mühendislik çalışmasının mayısta başlayabileceğini ifade eden Mirzayev, “Projenin, Türkiye’nin petrokimya sektöründe liderliğimizi pekiştirirken, küresel ölçekte daha güçlü bir oyuncu olmamıza katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
Yeni tesisler, “yükselen” piyasada hizmete girecek
Dünya petrokimya sektöründe zayıflayan talep nedeniyle öncekilere kıyasla daha uzun bir daralma döngüsünün görüleceğini vurgulayan Mirzayev, kapasite kullanım oranlarının 2030 yılına kadar düşüş eğilimi gösterdikten sonra toparlanmaya geçeceğini ifade etti. Buna paralel olarak kârlılığın bir göstergesi olan nafta-etilen makasının tarihin en düşük seviyelerinde seyrettiğine dikkat çeken Mirzayev, sektörün büyüme döngüsüne girince makasın da toparlanmasını öngördüklerini kaydetti.
Mirzayev 2022 yılında başlatılan kapasite ve pazar değerlendirmesi sonucunda yurt içi pazarda etilen üretimi ve polimerizasyonun en yüksek büyüme potansiyeline sahip ürünler olduğunu belirterek, “Çalışmaya göre etilen fabrikamızın kapasitesini iki katına çıkarmanın, polietilen-polipropilen tesisimizin kapasitesini üç katına çıkarmanın en uygunu olacağını gördük” dedi. Yeni yatırım ile yıllık 1,2 milyon ton kapasiteli etilen, 550 bin ton kapasiteli polipropilen ve 827 bin ton kapasiteli YYPE/LAYPE tesisi inşa edilecek. Etilen tesisi mevcut tesisin iki katı kapasiteye sahip olacak. Yatırım tutarının ancak son yatırım kararı verildikten sonra kesinleşeceğini ifade eden Mirzayev, yatırımın “piyasanın yükselişe geçtiği dönemde” devreye gireceğine dikkat çekti.
SOCAR yetkilileri yatırımın nasıl finanse edileceği sorusuna ise özkaynak oranı ve finansman yapısının nihai yatırım kararı aşamasında belirleneceği, şu anda bu konuda çalışma yürütülmediğini belirtti. SOCAR yetkilileri halen yüzde 11 olan Petkim’in yurt içi pazar payının, yatırımdan sonra üç katına çıkmasını hedefliyor.
■ “Yosundan çevre dostu uçak yakıtı üreteceğiz”
SOCAR Türkiye CEO’su Elçin İbadov da toplamda 30 şirketle faaliyet gösteren grubun Türkiye’deki gaz yatırımın 209 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Şu anda Kayseri ve Bursa’da doğalgaz çalışması yürüttüklerini söyleyen İbadov, SOCAR Türkiye’nin çevre dostu havacılık yakıtı üretmeye başlayacağını açıkladı.
İbadov, SOCAR Türkiye’de sürdürülebilir kalkınma için bir yol haritasının onaylandığını vurgulayarak, “Ana hedef, çevre dostu havacılık yakıtı üretmek. Bu yakıt ya yosundan ya da evlerde kullanılan yağlardan üretilebilir. Bu yönde araştırmalar da yürütülüyor” diye konuştu.