Mehmet KAYA / ANKARA
Türkiye’nin coğrafi bilgi sistemleri ve yönetim sistemleri alanında yoğunlaşan şirketlerden Başarsoft’un Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Köy Kanunu ile ilgili torba düzenlemede, bilişim sektörünü ve işletmelere ilave yük getirecek bedeller konulduğunu bildirdi. Küçükpehlivan, bu düzenlemelerin göründüğünden daha ağır yükleri oluşturma ihtimali bulunduğunu söyledi. Köy Kanunu değişikliğinde, harita oluşturan ve kullanan şirketlerden bedel alınmasının öngörüldüğünü belirten Küçükpehlivan, küçük esnaflar dahil, şirketlerin yerini belirtmek için internet sitesine harita koyan, hatta anlık mesajlaşma programlarından konum gönderen şirketlerin dahi lisans bedeli kaynaklı yıllık kullanım lisansı bedeliyle karşı karşıya kalacağını aktardı.
Bu tür haritaları oluşturacak Başarsoft gibi şirketlerin de yıllık lisans bedeli ödeyeceğini ancak bunun hem yerli hem de küresel ölçekte harita kullandıran büyük şirketlerle aynı seviyede olduğunu kaydeden Küçükpehlivan, bunun yerli firmaları zorlayacağını ve diğerlerine karşı rekabet kaybı anlamına geldiğini vurguladı.
“Esnaflar bile yıllık bedel ödemek zorunda kalabilir”
Alim Küçükpehlivan, yapılan düzenleme ile harita üretme ve veri toplamaya yönelik çalışma yapanlar için daha önce yapılan düzenlemeyle lisans ve izin zorunluluğu getirildiğini, şirket olarak sürecin en başından beri dahil oldukları için izin ve lisans aldıklarını kaydetti. Düzenlemenin hem büyük şirketler, hem de Türkiye’deki esnaflar dahil yaklaşık 6 milyon firma-ticari kuruluş, ticari kişi açısından ilave yük getireceğini söyleyen Küçükpehlivan, “Diyelim ki yaptığınız web sitesinde harita yayınlarsanız, işyeri şurada, eczanem burada, börekçim burada derseniz almanız gereken lisans bedeli var. Milyonlarca şirketler için en az (yıllık) 50 dolara karşılık gelen lisan bedeli ödemek zorunda. Ödemeyene de 10 kat ceza getiriliyor. Dünyada böyle bir lisans, böyle bir bedel yok. Bedel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ödenecek. Diyelim ki şirketsiniz, esnafsınız, (harita yayımlamayan) Whatsapp’dan konum gönderdiniz. İkinci bir konum gönderirseniz o zaman da yıllık lisans bedeli ödemeniz gerekecek.” dedi.
“Yerli şirket ile milyar dolarlık şirket aynı statüde, üstelik ceza belirsizliği var”
Harita üreten, veri oluşturan, ticaretini yapan şirketler açısından yükün daha yüksek olduğunu ve milyar dolarlık yabancı şirketlerle yerli firmaların aynı kapsamda değerlendirildiğini belirten Küçükpehlivan, milyar dolar cirolu dev yabancı şirket için de kendileri için de yıllık bedelin 50 bin dolar olduğunu, üstelik, ödenmemesi halinde yerli firmanın cezadan kaçması mümkün değilken, yabancı şirkete cezanın kesilip kesilemeyeceğinin de belirsiz olduğunu söyledi.
Yurt dışına giden milyonlarca dolarlık ürüne karşılık, yerli ürün geliştirildi
Alim Küçükpehlivan, enerji, şehircilik sektörleri ile KKTC’de yaptıkları üç çözüme yönelik bilgi de verdi. Enerji sektöründe dağıtım aşamasında kayıp kaçaktan kesintilere, şebeke yönetimine kadar yönetim ve analize dayalı bir çözüm geliştirdiklerini kaydeden Küçükpehlivan, hali hazırda kullanılan sistemler için dağıtım şirketlerinin farklı hesaplamalara göre 150-200 milyon dolar dolayında yurt dışına yıllık olarak lisans bedeli verdiğini kaydetti. Bu tür sistemler için EPDK’nın bir AR-GE projesi başlattığını, Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde bir geliştirmenin söz konusu olduğunu belirten Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, projenin sistem geliştirildikten sonra bütün dağıtım şirketlerine ücretsiz yazılım verilmesini kapsadığını böylece yurt dışına lisans bedelinin ödenmediği, üstelik ihracat şansı bulunan bir çözümün ortaya çıkacağını kaydetti. Küçükpehlivan, Dicle Elektrik Dağıtım bölgesindeki deneyimlerin sistemin kayıp kaçak ve kaçak kullanım dahil her türlü ihtiyaca karşılık verdiğini söyledi.