İsviçre’de 1878’de kurulan SGS, Türkiye’de de 1933 yılından bu yana faaliyetlerine devam ediyor. Çok sayıda ve çeşitlilikteki sektörlere gözetim, denetim, test ve belgelendirme hizmeti sunan SGS Türkiye, tarımdan gıdaya; çevreden iş sağlığı ve güvenliğine kadar dünya çapındaki 97 binden fazla çalışanı ve 2 bin 650’den fazla ofis ve laboratuvar ağıyla reel sektörden gelen talepleri karşılıyor. SGS Türkiye Genel Müdürü Nadin Haçerestunç, dünyada yapılan ticaretin hemen hemen hepsine dokunduklarına işaret ederek, “Tekstil ürünlerinden altın cevherine, dron ile gözetimden siber güvenliğe kadar üretim ve hizmetlerin denetim ve belgelendirme süreçlerinin neredeyse tamamında varız” dedi.
SGS, sürdürülebilirlikte firmalara yol gösteriyor
Sürdürülebilirlik alanında da detaylı hizmet sunan SGS, baca gazı ölçümü, kurumsal sürdürülebilirlik raporlaması, ESG raporlaması ve denetimleri, LCA (yaşam döngüsü değerlemesi) atık su yönetimi, sera gazı emisyonları, karbon & su ayak izi hesaplama, karbon &su envanter hazırlama, CBAM ve yeşil mutabakat danışmanlığı ve eğitimleri gibi çeşitli başlıklar altında hizmet veriyor. Fabrikaların karbon ayakizinin ölçümlenmesi ve bunların azaltılması adına butik çalışmalar da yaptıklarına dikkat çeken Haçerestunç, “Verimlilik hesapları, kayıplar, atık sistemi ve bunların geri dönüştürülmesi gibi konularda da hizmet veriyoruz. Bu kapsamda üretime özel çalışmalar yaparak, mevcut durumun fotoğrafını çekiyoruz” dedi. Haçerestunç, “Fabrikaların dizayn aşamasında verdiğimiz mühendislik hizmeti kapsamında, reel sektördeki oyuncuların yeşil dönüşüm kredilerinden yararlanması adına bankalara raporlar sunuyoruz” diye konuştu.
Ay çiçek yağının ve buğdayın yarısı SGS denetiminden geçiyor
Türkiye’ye tahıl koridorundan gelen buğday ve ay çiçek yağının yarısını SGS olarak kontrol ettiklerine değinen Haçerestunç, “Bunu tamamen global gücümüzle yapıyoruz. Ürünler yola çıkmadan önce yükleme aşamasında ekiplerimiz tarafından kontrol ediliyor. Kontroller tahliye aşamasında da devam ediyor. Dünyanın dört bir yanında laboratuvarları, ofisleri ve ekipleri olan SGS, tüm bu süreçleri ‘one-stop-shop’ şeklinde tek kontrat üzerinden yürütme kabiliyetine sahip” dedi. Türkiye’de sektörün ihtiyaç duyduğu her alan ve bölgede laboratuvar yatırımlarına devam ettiklerine işaret eden Haçerestunç, insan kaynakları yatırımlarının da buna bağlı olarak artacağını belirtti. Haçerestunç, mevcut yatırım listelerinde her biri ortalama 5 milyon dolarlık 6 projenin yer aldığını ifade etti.