Bestenigar KARA
Katar merkezli QNB Grup bünyesinde faaliyet gösteren QNB Finansbank, UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) işbirliği ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) koordinasyonu ile 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde zarar gören 100 okulun yenileme çalışmalarını tamamladı. 10 milyon liralık kaynak ile hayata geçirilen projede Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki 58 ilkokul, 35 ortaokul ve yedi anaokulu, yenileme çalışmalarının yanı sıra öğrenim malzemeleri ile de desteklendi. 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemine hazır hale getirilen okullar, bugün 31 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor.
Proje, QNB Finansbank ve UNICEF yetkililerinin katılımı ile İstanbul’da tanıtıldı. Projenin çıkış noktasına değinen QNB Finansbank CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi O. Ömür Tan, yaklaşık 4 milyon öğrencinin 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden etkilendiğini söyledi. QNB Finansbank’ın, deprem sonrası AFAD’a yaptığı bağışların dışında, depremzede çocukların eğitimine destek vermek üzere Mart ayında 50 milyon liralık fon ayırdıklarını ifade eden Tan “Bu rakamın 36 milyon lirasını, TEV ve TED ile birlikte hayata geçirdiğimiz ‘Minik Eller Büyük Hayaller Eğitim Bursu’ için tahsis ettik” dedi. Söz konusu burs desteği ile depremzede çocukların tüm eğitim masraflarının karşılanması amaçlanıyor.
600 bin çocuğa dokundu
UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü İnci Haseki ise, UNICEF’in 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri öncesinde de afet bölgesinde eğitim çalışmalarının bulunduğunu belirtti. Deprem sonrasında hem kurum olarak hem de STK ortaklıkları ile bu alanda çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Haseki “1 milyondan fazla eğitim malzemesi çocuklarla paylaşıldı. Farklı yaş kategorilerindeki yüzbinlerce çocuğa ve onlara bakan yetişkinlere ruh sağlığı ve psikososyal destek sağladık. ‘Önce Çocuklar’ projemiz ile depremlerden etkilenmiş çocuklu ailelere bir defaya mahsus nakdi yardım yaptık” diye konuştu.
QNB Finansbank, 2015 yılında kurduğu ‘Minik Eller Büyük Hayaller Sosyal Sorumluluk Platformu’ ile 4-14 yaş arasındaki çocuk ve gençleri çeşitli eğitim ve çevresel projelerle geleceğe hazırlıyor. Platform, bugüne kadar Türkiye genelinde 600 bin çocuğa ulaştı. Banka, TEGV ile hayata geçirdiği ‘Sosyal ve Duygusal Temelli Afet Sonrası Etkinlikler’ projesi ile depremzede çocuklara psikososyal destek sağlıyor. Ekim ayına kadar bin 750 çocuğa dokunan proje, hala devam ediyor. Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) işbirliği ile hayata geçirilen bir başka projede ise banka, 45 depremzede öğrencinin 16 aylık bursunu üstlendi. Banka, ayrıca Türkiye Down Sendromlular Derneği ile de ortak proje başlatarak İskenderun’da bir eğitim merkezi açtı. Nisan ayında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi’ni yayımlayan QNB Finansbank’taki istihdamın yüzde 58’i ise kadınlardan oluşuyor.
Reeskont kredisinde rezervasyonlar doldu
QNB Finansbank CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi O. Ömür Tan, reeskont kredilerine yönelik dört hafta sonraki rezervasyonların şimdiden dolduğunu ve talebin arttığını söyledi. Tan “Kredi faizlerinin rasyonel piyasa faizlerine ulaşmasından dolayı artık daha avantajlı olan reeskont kredilerine yönelim söz konusu” dedi. Ekonomik toparlanmanın 2026›da başlayacağını söyleyen Tan “Yabancı yatırımcılarda da güven oluşturuldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın beraber ve ayrı ayrı sunum yaptığı IMF-Dünya Bankası toplantılarına biz de katıldık. Sunumlarına yönelik yoğun bir talep vardı. Türkiye bu toplantılara olumlu anlamda damga vurdu” diye konuştu.