Mehmet Nabi BATUK
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde bağlantı elemanları sektöründe faaliyet gösteren genç firmalardan Nar Çivi, üretim kapasitesini artıracak yeni makine yatırımlarını tamamlayarak katma değerli ürün çalışmalarına yöneldi. 2022 yılında palet sektöründe kullanılan tabanca ve helical çivi çeşitlerini ve geri dönüşüm sektöründe kullanılan yağlı balya telini ürün portföyüne ekleyen firma, galvanizli tel üretimi için başladığı Ar-Ge çalışmalarını tamamladı.
Nar Çivi Genel Müdürü Selahattin Kırbıyık, galvanizli tel üretim hattı ile ilgili yatırıma 2023 yılının ikinci yarısında başlayacaklarını söyledi. Hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlardan yüksek galvanizli tel talebi aldıklarını ifade eden Kırbıyık, “2023 yılında çivi üretim kapasitemizi 2 katına çıkaracağız. Tabanca çivisi, burgu ve çivi makinelerine yeni üretim hatları kuracağız. Bu yatırımlara ek olarak ayrı bir tel çekme hattı kurmayı planlıyoruz. Bu yılın ikinci yarısında ise galvanizli tel üretim tesisimizin yatırımına başlamayı planlıyoruz. Beyaz eşya, otomotiv, sera sistemleri, ticari raf, iklimlendirme sektöründen iş ortaklarımızın galvanizli tel ihtiyacı her geçen gün artıyor. Galvanizli tel üretim hattı bu nedenle bizim için bir hedeften öte bir zorunluluk haline geldi. Sıcak daldırma galvaniz ve elektro galvaniz hatları ile ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Yeni yatırım için öz sermayemizden önemli bir bütçe ayırırken KOSGEB ve Yatırım Teşvikleri ile ilgili programları yakından takip ediyoruz” diye konuştu.
Beton çivisi için laboratuvar kuracak
Beton çivisi için 2022’de başladıkları Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Selahattin Kırbıyık, “2022’de makine yatırımlarımızı tamamladıktan sonra pek çok yeni ürün üretimi için gerekli altyapıyı oluşturduk. İlk etapta yağlı balya telindeki Ar- Ge çalışmalarımızı başarı ile tamamlayıp üretime başladık. Üretim altyapımızı geliştirmek, verimlilik artışı sağlamak ve ürün kalitemizi yükseltmek adına ısıl işlem, çekme ve kopma testlerinin yapılabileceği modern bir laboratuvar kurmaya hazırlanıyoruz. Laboratuvar yatırımımızın ardından beton çivisi üretimine başlayacağız. Bu sayede Çin merkezli tedarik zincirinin kırılmasıyla pek çok yurt dışı pazardan gelen katma değerli özel ürün taleplerine yanıt vermeye başlayacağız. Yeni üretim kapasitemiz ve katma değerli ürünlerimizle özellikle Avrupa, Amerika, Kanada ve Orta Doğu pazarında kalıcı olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
İhracat atılımını 2024 yılına erteledi
Aylık çivi üretim kapasitelerinin son makine yatırımlarıyla 200 tona ulaştığını kaydeden Selahattin Kırbıyık, ürünlerinin büyük bir bölümünü yurt içi pazarlarda değerlendirdiklerini söyledi. Yurt içi pazarlardaki yüksek talepler nedeniyle dış ticaret genişleme faaliyetlerini 2024 yılına ertelediklerini belirten Kırbıyık, şöyle devam etti: “Küçük çaplıda olsa Türk cumhuriyetleri, Gürcistan ve KKTC’ye ihracat yapıyoruz. Amerika pazarından yüksek talepler almamıza rağmen sürdürülebilir büyüme stratejimiz kapsamında uzak pazarlara yönelik ihracata henüz sıcak bakmıyoruz. Bu nedenle ancak üretimimizin yüzde 20’sini yurt dışına gönderiyoruz. Orta Doğu pazarında İsrail, Libya, Irak ve İran en önemli alternatif pazarlarımız arasında yer alıyor. Yurt içi piyasalardaki potansiyelimizi yeterli gördükten sonra ihracata ağırlık vermeyi planlıyoruz. Önceliğimiz yurt içi pazardaki talebi karşılayabilmek.”