MERVE YİĞİTCAN
Lila Kağıt Genel Müdürü Alp Öğücü, Türkiye’de ve dünyada temizlik kağıdı sektöründeki son gelişmeler ile şirketin faaliyetleri ve yeni yatırımlarını paylaşmak üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Alp Öğücü, 1930’da bir tekstil firması olarak faaliyetlerine başlayan şirketin, dördüncü kuşak temsilcisi… 2006 yılına kadar tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirket, 2006 yılında aldığı dönüşüm kararıyla ana sanayi kolunu kağıt olarak belirliyor ve bu tarihten itibaren gerçekleştirdiği yatırımlarla şu anda Türkiye’nin temizlik kağıdı ihracatının yüzde 36’sına imza atıyor. Sofia, Maylo ve Berrak markalarıyla tüketici nezdinden bilinirliklerinin yüksek olduğunu anlatan Öğücü, bugün 4 kağıt makinesi ile 271 bin tonluk temizlik kağıdı üretimine sahip olduklarını söylerken, bu alanda Türkiye’deki ölçeği en yüksek firma olduklarını dile getirdi. Şu anda üretimin yüzde 70’inin ihracata yönelik olduğunu kaydeden Öğücü, “81 ülkeye ihracat yapıyoruz, yurt 100’ün üzerinde büyük ölçekli müşterimizle ürünlerimizi buluşturuyoruz. Kimi bobin olarak alırken, kimi de markalı olarak ürünlerimizi ithal ediyor. 2022 yılında 265 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Hammaddemiz selülozu tamamen ithal ediyorken dahi dış ticaret fazlası veren bir şirketiz. Başlıca ihracat yaptığımız pazarlar, İngiltere, AB, Amerika, Akdeniz ülkeleri…” diye konuştu.
Kağıt mendilde pazar lideri oldu
2022 yılında miktar bazında 192 bin tonluk satış gerçekleştirdiklerini ve 6,5 milyar TL’lik bir ciro elde ettiklerini kaydeden Öğücü, bu yılın da geçen seneye yakın seviyede tamamlanacağını belirtti. Temizlik kağıdı sektöründe Türkiye’de yüzde 7,4’lük pazar payına sahip olduklarını söyleyen Öğücü, “Şu anda 1066 çalışanımız var, Türkiye’de 81 ilde 80 bin satış noktasında ürünlerimiz tüketicilerle buluşuyor. Kağıt mendil kategorisinde Maylo Puf markamız yüzde 37’lik pazar payı ile lider. Temizlik kağıdı sektöründe pazar payımız yüzde 7,4; ancak bütün kurulu kapasitemizi sadece Türkiye’de kullansaydık, tüketimin yüzde 35’ini sağlardık” diye konuştu. Üretimde enerji sarfiyatının yoğunluğuna dikkat çeken Öğücü, şirket olarak bu konuda da yatırımlara başladıklarını söyledi. Tamamlandığında 50 MW’lık kapasiteye sahip olacak güneş enerjisi yatırımına başladıklarını belirten Öğücü, “Enerji yatırımlarımızdan biri Ergene’de olacak, güneş panelleri montajları başladı. Diğerleri de Kahramanmaraş ve Erzurum’da olacak. Bu yatırımların toplam maliyeti 1 milyar TL olacak. 50 MW’lık projemiz tamamen faaliyete geçtiğinde tükettiğimiz enerjinin yüzde 25’ini karşılayacak” ifadelerini kullandı.
2000 rakımda 3 milyar TL’lik fabrika
5 yılda 5 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirecek olan Lila Kağıt’ın, bu süreçteki en önemli adımı Erzurum’da temelleri atılan yeni tesisi olacak. Erzurum yatırımının detaylarını paylaşan Öğücü, tesisin tamamlandığında Türkiye’nin doğusunda yer alan en büyük ana sanayi tesisi olacağını kaydetti. 2000 rakımda, çetin kış koşullarının yaşandığı bir coğrafyada daha önce böyle bir yatırımın olmadığını anlatan Öğücü, “Tesisin ilk fazı 2025’te, ikinci fazı da 2027’de faaliyete geçecek. 160 bin metrekarelik alanda düzenleme çalışması yapılıyor. Bölgede örnek teşkil edecek bir inşaat olacak. Şu anda Türkiye’nin doğusunda bu ölçekte ağır sanayi tesisi yok. Bizimki ilk olacak. İki kağıt makinesi yer alacak. Kendi enerjisini üretecek olan tesiste 16 MW’lık GES de 2026’da devreye alınacak. Tesisin toplam yatırım maliyeti ise 3 milyar TL” bilgilerini paylaştı.
İlk faz faaliyete geçtiğinde Erzurum’da yıllık 35 bin ton üretim gerçekleşeceğini, bunun da toplam kapasiteye yüzde 13’lük katkı sağlanacağını söyleyen Öğücü, “Sadece Türkiye’nin doğusunda değil, Türkiye’nin doğusunda da çok geniş bir alanda böyle bir temizlik kağıdı üretimi yok” dedi.
BİR TÜRK 7-8 KG, BİR YUNAN İSE 15 KG TEMİZLİK KAĞIDI KULLANIYOR
Dünyada temizlik kağıdı sektörüne yönelik veriler paylaşan Öğücü, kağıt sektöründe temizlik kağıdının payının 1995 yıllarında yüzde 5’lerde iken, nüfus artışı ve refahın yükselmesiyle bu payın yüzde 10’a çıktığını söyledi. Dünyada temizlik kağıdının 100 milyar dolarlık bir pazar olduğunu dile getiren Öğücü, Türkiye’deki kişi başı temizlik kağıdı tüketiminin dünya ortalaması seviyelerinde olduğuna dikkat çekerek, “Ancak Avrupa ortalamasının altında. Yunanistan’da kişi başına yıllık tüketim miktarı 15 kilogram iken, Türkiye’de 7-8 kilogramda” diye konuştu.
KDV ARTIŞI FİYATLARI YÜKSELTTİ, EVSEL TÜKETİMDE DÜŞÜŞ OLMADI
Temizlik kağıdı sektörünün hammaddeye aşırı duyarlı bir ciro sergilediğini kaydeden Öğücü,”2022 yılında Çin’in pandemi nedeniyle kapalı olmasından dolayı hammadde fi yatlarını aşırı yüksekti. Ancak bu yıl bir anda hammadde fi yatları tüm dünyada neredeyse her kategoride düştü. 2023 başında tekrar Uzakdoğulu üreticiler yüksek bir iştahla üretime başlayıp, kendi pazarlarında satamayınca dış pazarlara agresif şekilde satış yaptılar. Mevcut pazarlarımızda kayıplar yaşadık. Ancak bu da dengelendi. Gelecek yıl ihracatta artış bekliyoruz” diye konuştu. Önümüzdeki yıl imalatçılar için üretim koşullarının zorlu olacağına işaret eden Öğücü, ancak bu süreci yenilikçi ürünlerle aşmaya çalışacaklarına dikkat çekti. Yüksek enfl asyon ortamında alım gücünde yaşanan düşüşün hatırlatılması üzerine Öğücü, tüketimde genel olarak adetsel bir küçülmenin söz konusu olmadığını aktardı. Temizlik kağıdı ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkmasıyla yaşanan fi yat artışlarına da değinen Öğücü, “12 puanlık artış tüm sektörde fi yatlara etki etti ama yılsonu raporları tüketime nasıl etki ettiğini gösterecek. Ama hacimsel olarak bakıldığında ev tarafında bir küçülme göremedik” dedi.