Kıta Lojistik 1995 yılından beri deniz, hava, kara ve proje taşımalarında faaliyet gösterirken, yurtiçi nakliye operasyonları, depolama, dağıtım ve lojistik tarafında ise 2006 yılında devreye aldığı Kıta Depolama A.Ş ile hizmet vermeye başladı. Kıta Depolama A.Ş Genel Müdürü Bilal Yurttaş, kuruluş amaçlarının Kıta Lojistik tarafında yurtdışından getirilen malların depolamasının yapılması olduğuna dikkat çekerek, “Ayrıca ihracat mallarının yükleme operasyonlarını yapmak, katma değerli lojistik hizmetleri üretmek, yurtiçin dağıtım ve toplam hizmetleri yapmak üzere kurulmuş bir şirketiz” dedi. Toplamda 110 kişiye istihdam sağladıklarını, iki tane de gümrüklü antrepo alanlarının bulunduğuna vurgu yapan Yurttaş, “Muratbey ve Ambarlı gümrüğüne bağlı iki adet antrepomuz var” şeklinde konuştu. Müşterilerine lojistiğin başladığı yerden bittiği yere kadar tam entegre bir hizmet sunduklarına işaret eden Yurttaş, “Sevkiyattan depolama sürecine kadar her alanda varız. Yükün depoya alınması, depoda muhafaza edilmesi, işlemler bittikten sonra ürünün serbest depoya alınması, etiketleme ve ambalajlama işlemlerinin yapılmasına kadar birçok alanda hizmet veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Yatırımı kendi öz kaynaklarıyla gerçekleştirecek
Ağırlık olarak tekstil, makine, yedek parça, elektronik malzemeler, gıda malzemeleri ve gıda katkı maddeleri sektörlerine hizmet verdiklerine vurgu yapan Yurttaş, “Bulunduğumuz alana sığmıyoruz. Kapasite artırımı konusunda 2024’te yeni bir yatırım yapacağız. 2025 sonunda faaliyete geçecek 50 bin metrekarelik bir tesis yapma konusunda bir çalışma içerisindeyiz hem arsa hem de bina yatırımını yapmayı planlıyoruz. Mevcut yatırımla ilgili son aşamaya geldik” açıklamalarında bulundu. Yatırımı Hadımköy’e yapacaklarını anlatan Yurttaş, “Bu yatırımın tamamlanmasıyla toplamda 80 bin metrekarelik kapalı alana ulaşacağız. Buradaki tesisimiz bize yetmiyor, yeni ihtiyaçlara ve katma değerli lojistik hizmetine cevap vermiyor. Yeni tesisimizde entegre bir altyapı kuracağız” değerlendirmesini yaptı. Yurttaş, mevcut yatırımı kendi öz kaynaklarıyla yapacaklarına ve ilk etapta 30 milyon dolar ayırdıklarına dikkat çekti.
İstihdamı yüzde 100 artırmayı hedefliyor
Pandemi ve sonrasında yaşanan ekonomik gidişat nedeniyle yatırımlarını ertelediklerini dile getiren Yurttaş, “Yeni tesisimizi 2024 sonuna kadar devreye almayı hedefliyoruz. Buna ilave olarak ayrıca 100 kişiyi de istihdam etme düşüncemiz var. Bu noktada istihdamımızı da yüzde 100 artırmayı hedefl iyoruz” şeklinde konuştu. Yeni tesislerinde tam otomatik elleçleme sistemleri kuracaklarını kaydeden Yurttaş, “Yazılım yatırımlarımızı da bu yönde geliştiriyoruz. Mevcut yerimizde yüzde 100 kapasite ile çalıştığımız için bu yatırımımızı gerçekleştiremedik. E-ticaret sektörüne atılım yaparak bu alanda da katma değerli hizmetleri sektöre sunma hedefindeyiz. Ekiplerimiz bu yönde çalışmalarını sürdürüyor” açıklamalarında bulundu.
“Avrupa ve Anadolu yakasına lojistik köy kurulmalı”
İstanbul’da lojistik köy bulunmaması nedeniyle birçok lojistik firmasının kapasite artışı noktasında sorunlar yaşadığının altını çizen Yurttaş, “Benzer durumlar farklı illerimizde de yaşanıyor. Özellikle İstanbul’da lojistik köy olmamasından dolayı birçok lojistik şirketi farklı yerlerde toplanmış durumda ve bu bölgelerde de arsa fiyatları ciddi bir şekilde artmış vaziyette” diye konuştu. Bu durumun sektörün gelişmesinin önündeki engellerden biri olduğuna vurgu yapan Yurttaş, İstanbul Anadolu ve İstanbul Avrupa yakasına birer lojistik köy yapılması gerektiği önerisinde bulundu.