Merve YİĞİTCAN
6 Şubat depremlerinde yıkımın ağır olduğu Gaziantep İslahiye’ye konteyner kent kurarak yaklaşık 3 bin kişiye barınma imkanı sağlayan Kalyon Holding, afet sonrası travma yaşayan depremzedelerin rehabilitasyonu için de elini taşın altına koydu. Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden psikolog, klinik psikolog ve doktorlardan oluşan uzman bir ekip, konteyner kentte ‘Umut’ adını verilen Psikolojik Destek Merkezi’nde depremzedelere yardımcı oluyor. Ayrıca Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve öğrencilerin gönüllü olarak yer aldığı bir ekip de konteyner kentte konaklayan çocuklar ve yetişkinler için ‘U/Mutluluk Programı’ ile eğitim kursları ve atölyeler düzenliyor.
Kalyon Konteyner Kent’te depremzedelere yönelik yapılan çalışmalara yönelik düzenlenen basın toplantısında, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Türkay Dereli, “Şehirde depremde zarar gören kültürel eserlerin rehabilitasyonu için üniversitemiz ön ayak oldu. Yine ekip arkadaşlarımız afet gastronomisi alanında kıt kaynaklarla nasıl çalışılması gerektiğini gösterdi. Mühendislik bölümümüz hasar tespit çalışmalarına katıldı. Sahadaki mensuplarımızın sayısı bini buluyor” dedi.
Konteynerlerin enerjisi GES’ten
Konteyner kentte psikososyal müdahale kapsamında çeşitli etkinlikler yürüttüklerini aktaran Dereli, “Bunun için U/Mutluluk Çadırı adını verdiğimiz alanlar oluşturduk. Buralarda çeşitli atölyelerimiz var. Aynı zamanda uygulamaya koyduğumuz ‘Üreterek İyileşiyorum Programı’ ile kadın üreticileri çeşitli eğitimlerle destekliyoruz. Depremden etkilenen çocuklar için eğitimi destekleme kursları açıldı” ifadelerini kullandı.
Konteyner kent enerjisini güneşten alıyor
Konteyner kentin fi ziksel koşullarına ilişkin de bilgiler verildi. Buna göre, 525 konteynerden oluşan alanda 483 yaşam konteyneri bulunurken, 4 Nisan itibariyle bunların 462’sinde 1958 kişi ikamet ediyor. Yanı sıra konteyner kentin elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılamak adına Kalyon Holding, konteyner kentin yanında 500 kWp kurulu güçte bir güneş enerjisi santrali kurdu.