Öksüt Madencilik Çevre, Sosyal ve Yönetişim Direktörü Pelin Usta Özkayhan, erkek egemen bir alan olarak nitelendirilen sektörde kadınların payının her geçen gün arttığını söyledi.
Sürdürülebilir kalkınmada kadınların rolünün çok önemli olduğunun altını çizen Özkayhan, “Biz de Öksüt Madencilik olarak, tüm adımlarımızı toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışıyla atıyoruz. Kadın emeğinin, sektör kısıtlaması yapmadan, madencilikte de değerli olduğunun farkındayız” dedi.
Özkayhan, “Kurum içerisinde kadın istihdamını destekleyen çalışmalarımızın yanı sıra dokusuna ortak olduğumuz toplumla da iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık ve ulaşılabilirlik anlayışımız doğrultusunda paydaşlarımızla birlikte projeler hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
Şirket olarak kadınlara yönelik hayata geçirdikleri projeleri, “Öznesi Kadın Olan Projeler” adıyla sürdürdüklerini vurgulayan Özkayhan şöyle konuştu:
“Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz en önemli çalışmalarımızdan biri ‘Kadın Üreticileri Geliştirme Projesi’ oldu. Develi Kaymakamlığı, Develi Belediyesi ve Öksüt Madencilik işbirliğiyle hayata geçen Gacer Kadın Kooperatifi’nde tamamı el emeği olan doğal sebze, meyve, ev yemekleri, unlu mamuller, süt ürünleri gibi gıda maddeleri kadınlar tarafından hijyenik şartlarda üretilip Gacer Kafe’de satışa sunuldu”.
Üretim süreçlerini deneyimleyen kadınların bir diğer eksikliğini ise sağlık koşullarına uygun satış yapamamaları olarak gördüklerini dile getiren Pelin Usta Özkayhan, “Buradan yola çıkarak kış ve yaz aylarının olumsuz hava şartlarından etkilenmeyecek, tamamen ahşaptan yapılan, hijyenik ve konforlu bir ortam sağlayan Yöresel Ürün Pazarı’nı Eylül 2022’de açma kararını aldık. Sonrasında ise Gacer Kafe’yi hayata geçirdik. Gacer Kafe, ismini Develi’de yetiştirilen ve bu bölgeyle özdeşleşmiş özel bir tahıl olan gacer buğdayından alıyor. Develi Gaceri’nden üretilen ekmek, nişasta ve un gibi ürünler de bu tesiste üretilerek satışa sunuluyor” dedi.