SABİHA TOPRAK
Endüstri, yapı, tarım, turizm ve plastik sektörlerine, havuz ve tesisat teknik ekipmanları, boru, küresel vana, kelebek vana, çekvalf ve rakor gibi ürünler üreten Pimtaş Plastik, 120’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Ürünlerini ülke genelinde de 81 ildeki müşterilerine ulaştırıyor, ihracatta Avrupa odaklı çalışan şirket, yenilikçi ürünleriyle ihracat ağını genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kısa bir süre önce Gebze Pelitli’de 200 bin metrekarelik tesis kurarak, bünyesinde yapılan bütün ürünleri bir çatı altında toplayan şirket, İSO İkinci 500’de 443’üncü sırada yer aldı. EKONOMİ’ye değerlendirmelerde bulunan Pimtaş Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Tahmaz, “Şirket olarak, yükselen teknolojiye ayak uydurmak, daha rekabetçi, kaliteli ve çevreci ürünler üretmek için Ar-Ge çalışmalarımızı üniversitelerle birlikte yürüterek, Ar-Ge yatırımlarında lider olmak istiyoruz” dedi.
Tahmaz , “Ar-Ge merkezimiz ve yaklaşık 250 tonluk imalatı olan bir geri dönüşüm tesisimiz mevcut. Katma değerli ürünleri kendi markamız adı altında üretiyoruz. 120’nin üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirirken 2023 yılı hedefimiz, üretimimizin yüzde 60’ını ihraç etmekti. 2023 ün sonuna yaklaşmış bulunuyoruz, var gücümüzle çalışarak hedefimize ulaştık. 2000 yılından bu yana yüzde 35 büyümeyle yola devam eden firmamız, sektördeki hızlı yükselişini sürdürüyor. 2024 yılında da yükselişimiz devam edecek, hedefimiz İSO İlk 500 Büyük Kuruluş listesinde yer alabilmek. Bunun içinde adım adım ilk 500’e hazırlanıyoruz. Yakın zamanda 200 bin metrekarelik tesisimizi Gebze Pelitli’de kurduk. Bünyemizde yapılan bütün ürünlerimizin imalatını burada üretme kararı aldık” dedi.
Su tasarrufuna da odaklandı
Tahmaz, son zamanlarda ise sürdürülebilir su tedariki ve kullanımına yönelik içme suyunu korumayı hedeflediklerini, su tüketiminde tasarruf sağlamak için de plastik olarak musluklara takılabilen perlatör ürettiklerini ifade etti. 2022 ve 2023’te pazara sundukları ürünler için, makine ve ekipman yatırımlarına devam ettiklerini belirten Tahmaz, “Yıllık 400 ile 600 konteynerlik ürün getiriyorduk, ithalatlar zorlaşmaya başlayınca elimizdeki pazarı yitirmemek için üretimi kendimiz yapmaya başladık. Sürdürülebilirlik alanında çalışmalarımıza ise devam ediyoruz. Tahmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçilerimizin ürünlerini en dip fiyattan verdikleri ve en üst seviyeden tüketiciye giden ürünlerin önüne geçmek adına başlattığımız ‘Uzman Çiftçi Platformu’nu kurduk. Uzman Çiftçi, izlenebilir tarım platformuna uygun standartlarda üretim yapan çiftçilerimizin ürünlerinin fiyatlarını kendilerinin belirlediği gibi direkt nihai tüketiciye ürünlerini satabildiği bir platform haline geldi. Şimdiye kadar 13 bin çiftçiye ulaştık. Hedefimiz 100 bin çiftçi ile ileri tarım uygulamaları yaparak verimi artırmak. Tarladan çiftçiye, depodan sofraya üretim sürecinin her aşamasının birbirini bütünlemesine özen gösteriyoruz. Kocaeli Belediyesi iş birliğinde 40 binin üzerinde çiftçiye Ar-Ge merkezimizde eğitimler vererek sertifikalar kazandırdık. Ayrıca tarımda kaliteli hasat ve otla mücadelede en etkin çözüm olan Agril kumaştan örtü üretiyoruz.”
Ar-Ge’de liderlik hedefliyor
2022 ve 2023’te büyüme gerçekleştirdiklerini söyleyen Tahmaz, şirket cirosunun yüzde 40 oranında arttığını ve yatırımlara 2024’te de devam edeceklerini belirtti. Plastik sektörünün yarattığı istihdam, ihracat geliri ve katma değer açısından ekonomi için önemli bir konuma sahip olduğunu dile getiren Tahmaz, “Üretimde kullandığımız modern teknolojiyle, makine parkuru, faaliyet alanı, katma değeri, karlılığı, ihracatımızı ve ürün yelpazemizi genişlettik. Ar-Ge çalışmaları kapsamında birçok yeni ürün geliştirdik. Hedefimiz tüm Türkiye’de Ar-Ge alanında lider olmak” diye konuştu. Ar- Ge kapsamında son olarak çalışmalarını tamamladıkları yerli ve milli inovatif aktüatöre değinen Tahmaz, ürünün elektrik ve pnömatik vana kontrol sistemleri için kullanıldığını söyledi.