BESTENİGAR KARA
EKONOMİ’nin haftalık İngilizce yayını TR MONITOR’e konuşan Hexagon Avrupa, Ortadoğu, Afrika Pazarlama ve İletişim Direktörü Anna Napolitano, “Nexus’u üreticiler için sanayide son dönemde yaşanan eğilim ve zorluklara yanıt vermek amacıyla geliştirdik. Platform; tasarım ve mühendislikten, üretim ve kalite sürecine kadar organizasyonel siloları parçalıyor ve mühendislik işbirliğine olanak tanıyor” dedi.
Hexagon, 50 ülkede 24 bini aşkın çalışanla faaliyet gösteriyor. Firmanın net satışları 2023’te 5,4 milyar Euro’ya ulaştı. Beş ana birimi bulunan şirketin Üretim İstihbarat Bölümü’ndeki (MIU) net satışlar geçen yıl yaklaşık 1,8 milyar Euro olarak gerçekleşti. 5 bin 500’ü aşkın patente sahip olan şirketin Ar-Ge yatırımları 2023’te 610 milyon Euro’yu buldu. Firmada 6 bin 700’ün üzerine Ar-Ge çalışanı faaliyet gösteriyor.
Sanayi sektörüne metroloji ve yazılım çözümleri sunan Hexagon’un hassas sensör ve yazılımları, somut bilgileri yakalayarak dijital gerçeklik oluşturuyor. Hexagon, teknolojisi ile her yıl dünya genelinde üretilen otomobillerin yüzde 95’i; uçakların yüzde 90’ı ve akıllı telefonların yüzde 75’ine dokunuyor.
Türkiye’ye metroloji ürünleri distribütörü Transmetal’i 2007’de satın alarak giren Hexagon, ülkedeki ayak izini organik büyüme ve partner ağı ile genişletti. Napolitano “Türkiye’nin stratejik coğrafi konumu, Körfez ülkeleri Türki Cumhuriyetler, Ermenistan ve Gürcistan’a da teknik destek ve hizmet sağlamamıza olanak tanıyor” diye konuştu. Hexagon’un teknolojileri, Türkiye’deki yerli ve yabancı havacılık, otomotiv ve elektronik şirketlerinde kullanılıyor. Airbus, Leonardo, BMW, Stellantis, BYD, Tümosan, OMTEC Otomotiv AŞ, TUSAS, Baker Hughes, Kuka ve Alstom bu firmalar arasında yer alıyor.
Ankara’daki tesise yatırım planlıyor
Bursa ve Ankara’da iki hizmet merkezi bulunan Hexagon, Türkiye’de yerinde kalibrasyon, kurulum, bakım, eğitim ve danışmanlık hizmeti de veriyor. “Kısa süre önce Bursa’daki tesisimizi yeni bir konuma taşıyarak kalibrasyon hizmet kapasitemizi artırdık. Ankara’daki merkezimize de yatırım yapmayı planlıyoruz” diyen Napolitano “Bilgisayar destekli mühendislik, tasarım ve üretim yazılımlarından, metroloji yazılım ve cihazlarına kadar uzanan geniş bir ürün ve hizmet portföyü sunuyoruz. Bu özelliklerle Türkiye’deki rakiplerimizden ayrışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Nitelikli teknisyen talebini karşılayacak
Napolitano, imalat, otomotiv ve havacılık gibi sektörlerin Türkiye’de hızla büyüdüğünü ve bu büyümenin nitelikli teknisyen talebini artırdığını söyledi. “MIU’da doğru sorunları ele almak için makine öğrenimi (ML) ve yapay zekayı (AI) stratejik olarak uygulamaya özen gösteriyoruz” diyen Napolitano “Gelişmiş ML ve AI’yı metroloji cihazlarına entegre ederek karmaşık verileri basitleştiren araçlarla müşterilerimizi güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Napolitano “Böylece firmaların operasyonel verimliliğini artırıyor ve deneyimi az olan teknisyenlerin hızlı uyumunu sağlayarak yetenek açığını kapatmaya yardımcı oluyoruz” dedi.