Mehmet Hanifi GÜLEL
Doruk Un, üretim ve lojistik yatırımları ile bu yıl yüzde 46 büyüme ve 6 milyar TL ciro hedefliyor. Kapasitenin yaklaşık yüzde 70’ini ihracat pazarlarında değerlendirdiklerini kaydeden Doruk Un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürsel Erbap, 20 bin metrekare ileri teknoloji tesislerinin bulunduğunu ve her geçen yıl genişleyen satış ve dağıtım ağı ile büyümelerini sürdürdüklerini kaydetti. Afrika, Asya, Güney Amerika ve Ortadoğu’da 41 ülkeye ihracat yaptıklarını ileten Erbap, “Üretimden depolamaya, lojistikten özel ürüne güçlü bir entegre yapılanmaya sahibiz. Ürün çeşitliğimiz evsel kullanımdan fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara kadar değişiyor. Kapasitemizin yaklaşık 70’ini ihracat pazarlarında değerlendiriyoruz. Bu yılın ilk çeyreğinde genişlettiğimiz pazar ağı ve katma değerli ürünlere geçişle birlikte büyümemiz hızlandı. 2022 yılını 4,1 milyar TL ciro ile kapattık. Bu yıl ise yüzde 46 büyüme ve 6 milyar TL ciro hedefliyoruz” dedi.
Buğday üretiminde yüzde 10 verim artışı bekleniyor
Teknolojik tarımsal verileri ve Ar-Ge’yi çiftçilerle buluşturduklarını bildiren Gürsel Erbap, tohum, ekim, ilaçlama, gübre ve hasat aşamalarında oluşabilecek kayıpları tespit ederek çözüm önerileri sunduklarını belirtti. Türkiye’de hasat sezonunun yeni başladığını, kurak geçen sonbahar ve kış aylarından sonra bahar aylarında artan yağışlar ile buğdayda verimin arttığına dikkat çeken Erbap, “Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) uyguladığı alım politikası ve teşvikler, çiftçilerin buğday ekimine yönelmesine katkıda bulunarak ekim alanının yüzde 5 artmasını sağladı. Bu yıl yüzde 10 oranında verim artışı bekleniyor. Diğer yandan pandemi, dünyanın tahıl ambarı iki ülke Rusya ve Ukrayna’nın savaşı ve iklim koşulları sebebiyle önümüzdeki süreçte ülkelerin en büyük sorunu ‘gıda tedariki’ olacak. Bu süreçte en doğru adım ‘sürdürülebilir tarım ve verimlilik esaslı üretim’. Firma olarak tarım ülkesi olan Türkiye’de ekim alanlarını ve verimliliği artıracak çalışmalara hız verdik. Bu doğrultuda Marmara Bölgesi’nde üç ayrı alanda 80’e yakın tohumun geliştirilmesi adına sahada çalışmalarımıza başladık” diye konuştu.
“Türkiye buğday üretimini %60 artırabilir”
Dünya buğday üretiminin 2023/2024 sezonunda bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 2 azalmasına rağmen dünya buğday stoklarının 277 milyon ton devredeceğini aktaran Gürsel Erbap, yeni hasatla birlikte buğdayda sıkıntı beklenmediğini vurguladı. Hasadın yaklaşması sebebiyle buğday fi yatların önemli oranda düştüğünü belirten Erbap, yakın gelecekte artan sıcaklıklar ve azalacak yağışlardan dolayı dünya nüfusunu beslemenin zorlaşacağına dikkat çekti. Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 19,8 milyon ton buğday hasadı gerçekleştiğini, bu yıl söz konusu rakamın 22 milyon tonu aşmasının beklendiğini aktaran Erbap, “Türkiye’de doğru tarım politikaları ile hareket edilirse ve bu yıl olduğu gibi TMO tarım desteklerini devam ettirirse buğday üretiminde önemli bir artış olacak. Toplulaştırma yaparak, ekilmeyen alanları tarıma kazandırarak ve teknolojiye entegre ederek mevcut üretim yüzde 60 artırılabilir. Böylece ithal etmeden ihracat potansiyeline kavuşarak katma değerli bir ekonomi yaratmak mümkün” dedi.