Türk otomotiv endüstrisi, 2024 yılında küresel ekonomik zorluklara rağmen gösterdiği üstün performansla bir kez daha ihracat lideri oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, sektörün 2024 yılında yüzde 6,3’lük bir artışla 37,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, yılbaşında belirlenen 39 milyar dolarlık hedefin altında kalsa da bu rakamın sektörel dayanıklılığı ve kararlılığı bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Çelik, “2024 yılı, Türk otomotiv endüstrisi için önemli bir sınav niteliğindeydi. Küresel ekonomide yaşanan zorluklara rağmen sektörümüz, hem büyüme hem de ihracat açısından güçlü bir performans sergiledi. Yıl boyunca finansmana erişim problemleri, yüksek enflasyon, yüksek maliyetler ve kur bakısı, Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk gibi birçok engelle karşı karşıya kaldık. Ancak, bu zorluklara rağmen Türk otomotiv sektörü, ihracat lideri olma konumunu bir kez daha korumayı başardı. 2024 yılında ihracatımız yüzde 6,3 artış göstererek 37,2 milyar dolara ulaştı. Her ne kadar yılın başında belirlediğimiz 39 milyar dolarlık hedefin bir miktar altında kalmış olsak da 2024’ü yine Türkiye’nin ihracat lideri sektörü olarak tamamladık. Bu başarı, sektörümüzün zorlu koşullara rağmen ne kadar dayanıklı ve kararlı olduğunu bir kez daha göstermiştir.” dedi.
Geleceğin trendleri ve 2025 hedefleri
Baran Çelik, otomotiv endüstrisinin “yeşil dönüşüm” ve “yıkıcı teknolojiler” gibi devrim niteliğindeki değişimlere uyum sağladığını belirtti. Türkiye’nin ilk yerli otomobili Togg’un bu dönüşümde önemli bir örnek olduğunu vurgulayan Çelik, alternatif enerji araçlarına yapılan yatırımların sektörün geleceğini şekillendirdiğini söyledi. Çelik, “2025 yılı ihracatımızı etkileyecek en önemli konu Avrupa pazarındaki durgunluk. Avrupa’da 2024 yılının ikinci yarısından itibaren özellikle ticari araçlar pazarında daralma yaşanıyor, binek otomobiller pazarı da geçen yıl ile hemen hemen aynı seyrediyor. Ticari araçlar pazarındaki daralma binek otomobillere de yansırsa ihracatımız olumsuz etkilenecektir.” diye konuştu.
AB Ülkelerine 2024 yılı ihracatı 25,3 milyar dolar
Tedarik sanayi tarafında ise çok büyük değişimler beklemediklerini belirten Çelik, “Alternatif pazarlarımız da bölgesel gelişmelere göre olumlu veya olumsuz etkilenebiliyor. 2025 yılında özellikle Rusya, Ortadoğu ülkeleri gibi alternatif pazarlarımızda belirsizlikler devam edecek gözüküyor. Diğer taraftan yüksek enflasyon konusunda yol alınması maliyetlerimizi de aşağıya çekecektir. 2025 yılında kur baskısının en azından bir miktar ortadan kaldırılması, finansmana erişimin kolaylaştırılması gibi adımlar atıldığı taktirde bu adımlar ihracatımıza olumlu yansır. Dolayısıyla temel ekonomik gelişmeler de ihracat hedeflerimiz açısından belirleyici olmaya devam edecek. 2025 yılında temel hedefimiz 2024 yılının üzerine çıkarak sürdürülebilir ihracat artışını devam ettirmek olacak. Bu doğrultuda ihracat hedefimizi 39 milyar dolar olarak belirledik.” dedi.
Tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 5 arttı
Sektörde yüzde 40’lık pay ile en büyük ürün grubu olan Tedarik endüstrisi ihracatı 2024 yılı tamamında bir önceki seneye kıyasla yüzde 5 artışla 14 milyar 879 milyon dolar oldu. Tedarik endüstrisi, aralık ayında ise yüzde 2 artışla 1 milyar 133 milyon dolar ihracat yaptı. Geçen ay Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, bu ülkeye yönelik ihracat yüzde 1 azaldı. Önemli pazarlardan Fransa’ya 8, Romanya’ya yüzde 26, ABD’ye yüzde 37, Fas’a yüzde 29 ihracat artışı, Birleşik Krallık’a yüzde 10, İtalya›ya yüzde 14, Rusya›ya yüzde 52 ihracat düşüşü oldu. Binek Otomobiller ürün grubu aralık ayında yüzde 19 artışla 1 milyar 307 milyon dolar ihracat yaptı ve otomotiv ihracatında en büyük ürün grubunu oluşturdu. Geçen ay Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 25, İtalya’ya yüzde 26, Almanya’ya yüzde 27, Slovenya’ya yüzde 412, Belçika’ya yüzde 232 ihracat artışı yaşandı. Aralık ayında Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 19 artışla 601 milyon dolar olurken, bu ürün grubunda Birleşik Krallık’a yüzde 9, İtalya›ya yüzde 12 oranında ihracat düşüşü, Almanya›ya yüzde 280, Fransa›ya yüzde 81, İspanya›ya yüzde 50 ihracat artışı yaşandı. Otobüs- Minibüs-Midibüs ihracatı da aralık ayında yüzde 11 düşüşle 257 milyon dolar olurken, bu ürün grubunun Fransa’ya yüzde 87, ABD’ye yüzde 328 ihracat artışı, Almanya’ya yüzde 48, İtalya’ya yüzde 31 ve İspanya’ya yüzde 54 ihracat düşüşü oldu. Geçen ay Çekiciler ihracatı da yüzde 28 azalışla 101 milyon dolar oldu.