Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 1991 yılından beri üyesi olduğu ve halen Başkan Yardımcısı düzeyinde görev üstlendiği İslam Ülkeleri Müteahhitler Federasyonu (FOCIC) ile gerçekleştirdiği ortak yönetim kurulu toplantısı 18 Ekim’de Ankara’da yapıldı. FOCIC Heyeti 19 Ekim’de de İstanbul’da temaslarda bulundu. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın da katılımıyla gerçekleştirilen ortak toplantının ardından Suudi Arabistan Müteahhitler İdaresi, Mısır Yapı ve İnşaat Müteahhitleri Federasyonu, Libya Yapı ve İnşaat Müteahhitleri Birliği ile Türkiye Müteahhitler Birliği arasında ikili işbirliği mutabakat zabıtları imzalandı.
“FOCIC üye sayısı artırılmalı”
FOCIC Yönetim Kurulu, ortak toplantının ardından kendi olağan toplantısını gerçekleştirdi. 2022 yılında Suudi Arabistan’ın öncülük ettiği girişimle aktif hale getirilen FOCIC, Suudi Arabistan dışındaki ilk toplantısını TMB Ankara Merkez Binası’nda gerçekleştirmiş oldu. TMB Başkanı Erdal Eren toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türk yurt dışı müteahhitlik hizmetleri hakkında bilgi vererek, ülkemizin yurt dışında üstlendiği projelerde İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) üyesi ülkelerin payının yüzde 63, FOCIC üyesi ülkelerin payının ise yüzde 30 olduğunu ifade etti. İİT üyeleri arasında mevcut işbirliğinin daha da geliştirilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Başkan Eren, halen 30 olan FOCIC üyesi ülke sayısının İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 57 ülke olduğu göz önünde bulundurularak en kısa sürede artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Türk müteahhitlere Mısır ve Sudan’dan davet var
“İslam Kalkınma Bankası, finansman sağlamalı” FOCIC Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından mevcut işbirliği potansiyeline ilişkin bilgi aktarılan toplantıda, İİT üyelerinin kendi ülkelerinde ve üçüncü ülkelerdeki kalkınma planlarına katkıda bulunulması ve dünya inşaat pazarından daha fazla pay alınabilmesi amacıyla atılması gereken adımlar üzerinde duruldu. Toplantıda Sudan’ın yeniden inşa ihtiyacı belirtilirken, Mısır tarafından Türk müteahhitlere ortaklık imkânlarını ele almak üzere davette bulunuldu.
“İslam Kalkınma Bankası, finansman sağlamalı”
FOCIC Başkanı Zakaria Al- Abdulqadir de İslam ülkelerindeki mevcut potansiyel ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülke müteahhitleri için sahip olduğu imkânlar hakkında bilgi verdi. Başkan Al-Abdulqadir, İslam ülkeleri ve üçüncü ülkelerde gerçekleştirilmesi planlanan projelere finansman temini hususunda İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) harekete geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, İslam ülkelerinde hayata geçirilecek projelerin istihdam yaratılması ve kapasite geliştirilmesi açısından önemini işaret etti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekerek: “1972 yılından günümüze kadar en çok proje üstlendiğimiz ilk 10 ülkeden 5’inin FOCIC üyesi olduğunun da altını çizmek isterim” dedi. Programın ikinci gününde FOCIC Heyeti İstanbul’a geçerek, Türkiye’nin önde gelen projelerinden Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli ve Galataport’u ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.