Vize öncelikli gündem maddesi oldu
Yurt dışında üniversite eğitimi, ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte genellikle 3 ila 4 yıl sürüyor. Ancak mühendislik, mimarlık, tıp gibi bölümlerde eğitim süresi daha uzun olabiliyor. Örneğin, mimarlık bölümleri 5 yıl, tıp eğitimi ise 6 yıl sürebilir. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki tıp eğitimleri ise 8 yıla kadar uzayabiliyor. Bazı ülkelerde, özellikle dil yeterliliği olmayan öğrenciler için hazırlık programları sunuluyor.
Vize sorununa dikkat!
Yurt dışında eğitimi hedefleyenlerin bazı kritik noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. YÖK’ün bu konudaki açıklamaları, denklik sistemi, başvuru tarihleri ve koşulları gibi konular sık sık değişebiliyor; o nedenle güncel durumları sürekli takip edilmeli. Bu noktaların en kritik olanı ise eğitim vizeleri. Son yıllarda öğrenciler yurt dışından kabul alsalar bile eğitim vizelerini zamanında alamadıkları için mağduriyet yaşayabiliyor. Yurt dışı eğitim için en fazla tercih edilen ülkeler, vize için yeni kurallar getirerek vize oranlarını değiştirebiliyor. Göçmen sorunu, nüfus artışı, konut krizi, eğitimin yurt dışında yaşamak amacıyla suistimal edilmesi gibi nedenler, ülkeleri vize şartlarını değiştirmeye yönlendirebiliyor. O nedenle üniversite başvurularında vize şartları da çok iyi araştırılmalı ve ona göre hazırlık yapılmalı.
Burslu okuma fırsatı var
Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler için birçok burs seçeneği bulunuyor. Akademik başarı, finansal ihtiyaç, spor ve sanatsal yetenek gibi kriterlere dayalı burs programları sunuluyor. Burs başvurusu için genel olarak güçlü akademik başarı, dil yeterliliği, sosyal sorumluluk projeleri, referans mektupları gibi genel şartlar aransa da her burs programının başvuru tarihleri ve kriterleri farklılık taşıyor. Bu yüzden başvurudan önce ilgili kurumların resmî web siteleri kontrol edilmeli.
Okurken çalışabilirsiniz
Birçok ülke, öğrencilere eğitim süreleri boyunca sınırlı süreli çalışma izni hakkı tanıyor. ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde öğrenciler, haftada belirli saatlerle pat-time çalışabiliyor. Öğrencilerin çalışma imkanları ve şartlarını önceden araştırmaları gerekiyor.
Türkiye’den daha ucuz olabilir
Türkiye’deki eğitim masraflarıyla karşılaştırıldığında yurt dışında bazı ülkelerde eğitim almak Türkiye’den daha ucuza gelebiliyor. Ülkeden ülkeye değişim göstermekle birlikte yurt dışında üniversite okumanın yıllık masrafı eğitim, konaklama ve yaşam masrafı dâhil 10 bin Euro’dan başlıyor. Türkiye’de bazı özel üniversitelerin ücretleri Amerika’daki üniversitelerle yarışıyor. Bu nedenle bazı gençler, yaklaşık bir bedel ödeyerek Amerika’da eğitim sonrası çalışma hakkı edinmeyi hedefliyor. Avrupa’da ise İtalya ve Almanya gibi ülkeler uluslararası öğrencilere sundukları ücretsiz eğitim fırsatıyla büyük ilgi görüyor. İtalya ve Almanya’daki devlet üniversitelerinde sadece yıllık harç parası ödeyerek eğitim almak mümkün. Bunun yanı sıra yine bu ülkelerdeki özel üniversitelerdeki ücretler ise Türkiye’deki çoğu vakıf üniversitesinin altında kalıyor.
SINAV GEREKİYOR MU?
Yurt dışında üniversite okuma şartları ülkeden ülkeye göre değişmekle beraber, birçok ülkede üniversite sınavı yapılmıyor; yani yurt dışı üniversite puanı diye bir gereklilik söz konusu değil. Ancak yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin başvurdukları programlara kabul edilmeleri için bazı sınavlara girmesi avantaj sağlayabilir. Bu sınavların bazıları öğrencilerin yabancı dil seviyelerini, bazı sınavlar ise öğrencilerin belirli bir alandaki bilgisini ölçüyor. Yurt dışında eğitim alacak olan öğrencilere avantaj sağlayacak sınavlardan bazıları şunlar: TOEFL, IB, IELTS, SAT, AP vb.
SİHİRLİ ANAHTAR: ESSAY
Dünyanın önde gelen üniversitelerinin neredeyse tamamı, aday öğrencilerden başvuru esnasında kendilerini anlatan bir niyet mektubu yani “essay” yazmalarını talep ederler. Essay, öğrencinin kim olduğunu, hayallerini ve neden belirli bir üniversiteyi seçtiğini anlatan kişisel bir metin olarak büyük önem taşır. Bu yazılar, üniversiteye kabul esnasında ayrıntılı olarak incelenir. Bu nedenle yurt dışı üniversite başvurusunda yazılan niyet mektubu ne kadar güçlü ve etkileyici olursa, diğer öğrenciler arasında öne çıkma ihtimali o kadar artar. Essay için yurt dışı üniversitelerinde kapıyı aralayan en güçlü anahtar olduğu söylenebilir.
YURT DIŞI EĞİTİMDE 10 ALTIN TAVSİYE
1- Doğru program ve üniversite seçimi
2- İyi bir finansal planlama yapmak; program maliyetleri ve yaşam giderlerini planlamak
3- Başvuru şartlarını takip etmek
4- Başvuru tarihlerini kaçırmamak
5- Vize koşullarını araştırmak
6- Okulun ve eğitim alınacak bölümün sıralamalardaki yerini, mezunların iş bulma oranlarını ve tarihini araştırmak
7- YÖK denkliğinden emin olmak
8- Öğrencilere sağlanan çalışma izinleri
9- Kampüs imkânları
10- Şehirdeki sosyal yaşamın kişiye uygunluğu
DÜNYANIN ZİRVESİNDEKİ ÜNİVERSİTELER
Times Higher Education (THE) ve QS World University Rankings’in dünyanın en iyi üniversiteler sıralamasında ilk 10 şöyle:
1- University of Oxford – İngiltere
2- MIT (Massachusetts Institute of Technology)-ABD
3- Harvard University-ABD
4- Princeton University – ABD
5- University of Cambridge-İngiltere
6- Stanford University-ABD
7- California Intitute of Technology – ABD
8- Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley- ABD
9- Imperial College London- İngiltere
10- Yale University- ABD
EN ÇOK TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER
- İşletme ve Yönetim
- Mühendislik
- Bilgisayar Bilimleri ve Bilişim Teknolojileri
- Tıp ve Sağlık Bilimleri
- Ekonomi ve Finans
- Hukuk
- Psikoloji
- Uluslararası İlişkiler
- Mimarlık
- Sanat ve Tasarım
YILDIZI PARLAYAN BÖLÜMLER
- Yapay Zekâ ve Veri Bilimi
- Sürdürülebilir Enerji Mühendisliği
- Uluslararası İlişkiler
- Dijital Pazarlama
- Biyoteknoloji