GÜLSÜM ERDEM
Manisa’nın Demirci ilçesinde 1952 yılından bu yana halı üretimi gerçekleştiren Yüner Halı’nın yün cami halı üretiminde kaliteyi ön planda tutarak üretimini sürdürüyor. Yüner Halı Genel Müdürü Görkem Yiyen, firma olarak 1952 yılında kurulduklarında dikkat çekerek, “Demirci’nin en eski firmalarından biriyiz. 3. kuşak olarak firmada görev yapıyorum. Çocukluğumda da sürekli gelirdim. Halının, ipliğin tozunu yutarak büyüdük. Entegre bir tesis olmaya çalıyoruz. Hammadde olarak temiz yün gelir. İplik ve sonrasında halı olarak çıkar” diye konuştu. Üretim süreçlerine uzun ömürlü malzemeler kullanmaya özen gösterdiklerine dikkat çeken Yiyen, “Ürettiğimiz halılar el halısı görünümünde yün makine halısı olma özelliğine sahip. Böylece müşterilerimizi modern bir üretim anlayışıyla geleneği yansıtıyoruz” dedi.
İhracatta 30 ülkede var
Yeni makine yatırımı yapmaya hazırlanan firmanın 2024 yılının ilk 6 ayında üretim kapasitesini aylık 8 bin metrekareden 20 bin metrekareye çıkaracağını söyleyen Yiyen, üretiminin yüzde 25’ini ihraç eden firmanın ihracat payını arttırma hedefinde olduğunu söyledi. Yiyen, “30’a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretimin yüzde 50’si ihracat. Yüzde 25’i direk kendi ihracatımız” ifadelerini kullandı. İhracat tarafında ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkelerinde yer aldıklarına işaret eden Yiyen, “Amerika, İngiltere, Kanada, Balkan ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerine ihracatımız var. Üretim kapasitemizin artmasıyla birlikte ihracat oranımızı da artırma hedefindeyiz. Pazar payımızı daha da arttıracağız. 70 yıllık markamızın sürdürülebilirliğini sağlamak ve ihracatta büyüme hedefindeyiz” diye konuştu.
Dünyadaki çok sayıda camiye yün halı Demirci’den gidiyor
Demirci’nin yün cami halı üretiminde Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Görkem Yiyen şunları söyledi: “Türkiye’de sadece Manisa Demirci’de yün cami halısı üretimi gerçekleşiyor. Dünya’daki bütün camilere yün halı Demirci’den gidiyor. Demirci el halıcısı olarak biliniyor. Demirci’de el halısı üretimi biterken buradaki halı üreticileri tamam sektör bitti dememiş. Makineleşmiş, ipliğini üretmiş, sonrasında halısını üretmeye başlamış ve bu konuda kendini geliştirmiş. Demirci’de bugün 13 tane cami halısı üreten firma var. Ama biz bunu Demirci olarak çok da tanıtamadık” diye konuştu.