Cushman & Wakefield I TR International, 2024 yılının ikinci yarısını kapsayan Gayrimenkul Pazarı Görünümü raporunu yayınladı.
2024 sonunda yakalanan ekonomik istikrar göstergelerinin ofis yatırımları açısından beklenen hareketliliği getirmeye yetmediğinin belirtildiği rapor; ofis yatırımlarında inşaat ve finansman maliyetleri nedeniyle durgunluk yaşandığını ortaya koydu. Şirketlerin mevcut ofis alanlarını daha verimli kullanma çabalarının da yeni ofis projelerini kısıtladığını gösteren rapora göre, hibrit çalışma modelinden ofislere dönüş eğiliminin kısmen artması, A sınıfı ofislere ve merkezi iş alanı bölgelerine yönelik talebin yüksek seviyelerde kalmasına neden oldu. Talep yüksekken ofis arzının sınırlı kalmaya devam etmesinin doluluk oranlarını son yılların en yüksek seviyelerine taşıdığının vurgulandığı rapora göre, Aralık 2024 itibarıyla ofis kiraları, İstanbul Levent’te metrekarede aylık 45 dolar ile son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ofis kiralarında Levent’i 35 dolarla İstanbul Anadolu Yakası, 32 dolarla Esentepe-Gayrettepe bölgesi ve Maslak izlerken; İzmir ve Ankara’da bu rakam 20 dolar oldu.
Ofis kiralama işlemleri yüzde 19 geriledi
2024 yılının sonu itibarıyla İstanbul ofis pazarında genel arzın 7,16 milyon metrekareye ulaştığı belirtilen rapora göre, yüksek talebe rağmen kısıtlı kalan arz sebebiyle kiralama işlemlerinde 2023’e kıyasla metrekare bazında yüzde 19 oranında azalma kaydedildi. Yenileme anlaşmalarının toplam kiralama işlemleri içindeki payı ise yüzde 19’dan yüzde 34’e yükseldi. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin tamamının açılmasıyla arzın artması ve yatırım işlemlerinin orta ve uzun vadede hızlanması bekleniyor. 2023 yılı sonunda yüzde 14,3 olarak kaydedilen ofis boşluk oranı, 2024 yılında yüzde 10,41’e düştü. A sınıfı ofislere olan güçlü taleple birlikte, merkezi iş alanı bölgesindeki boşluk oranı 2024 yılının dördüncü çeyreği itibarıyla yüzde 9,40’a gerilerken, Levent bölgesinde ise yüzde 7,88’den yüzde 8,66’ya yükseldi.
2024’te ilaç ve medikal teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmaların gerçekleştirdiği kiralama işlemlerindeki ciddi artış dikkat çekti. Sağlık sektöründe 2024 yılında kaydedilen toplam kiralama hacminin metrekare bazında bir önceki yıla kıyasla 3 kattan fazla artış gösterdiğini ortaya koyan raporda, sektörün toplam kiralama işlemleri içindeki payının bir önceki yılki yüzde 5 seviyesinden yüzde 24’e yükselterek önemli bir ivme kazandığı kaydedildi.
Küresel perakende markaları 2024’te Türkiye’ye akın etti
Rapora göre, 2024 yılında, cadde ve alışveriş merkezlerindeki yüksek doluluk oranları ve sınırlı arza rağmen perakende markaları, yeni mağaza açılışlarına devam etti. Bu dönemde, dünyaca ünlü spor giyim markası Champion’dan İtalyan vegan moda markası Save the Duck’a, lüks valiz markası Rimowa’dan Marc Jacobs’a ve İtalyan ayakkabı markası Premiata’dan lüks moda markası Loewe’ye dünyanın önde gelen pek çok perakende markası, Türkiye pazarına ilk kez girmeleri ve hızlı büyüme stratejileri ile dikkat çekti.