Türkiye-Türkmenistan İş Forumu, TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu işbirliğinde, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla yapıldı.
Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, konuşmasında, ulaştırma ve haberleşme sektörünün gelecek vadettiğine dikkati çekerek, bu alanda işbirliği sürecinin güçlendirilmesi için devletin ve özel şirketlerin katılımıyla ortak “ulaştırma ve lojistik merkezi”nin oluşturulmasının amaçlandığını kaydetti. Berdimuhamedov, ülkesinde tarım sektörüne büyük miktarda yatırım yaptıklarının altını çizerek, şöyle devam etti: “Tarımsal verimliliğin artırılması, tohumculuk ve seleksiyon sektörünün geliştirilmesi, yeni iş teknolojilerin uygulanması konusunda Türkiye ile işbirliğini geliştirmeyi ve deneyim alışverişini öneriyorum. Bu yönde ihtisaslaşmış Türk şirketleriyle karşılıklı çıkarlara dayalı işbirliğini tesis etmeye hazır olduğumuzu belirtiyorum”
Berdimuhamedov, Türkmenistan’da bulunan Karakum Kanalı’nın genişletilmesi ve yan kanallarının altyapısının yenilenmesiyle ilgili projeye değinerek, bu konuda da Türk şirketleriyle yakın temas içinde olduklarını aktardı. Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkileri yeni düzeye çıkarmayı amaçladıklarını belirten Berdimuhamedov, işbirliği görüşmelerinin 6-8 Aralık’ta Türkmenistan’da organize edilecek Türk İhraç Ürünleri Sergisi çerçevesinde sürdürülebileceğini, bir sonraki Türkiye-Türkmenistan İş Forumu’nun Aşkabat’ta düzenlenmesini önerdi.
“Enerji alanında çok güçlü işbirliği yapmalıyız”
Türkmenistan ve Türkiye ilişkilerinin liderler düzeyinde güçlü bir siyasi iradeyle desteklendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilişkilerin en somut göstergelerinden birinin ticaret alanında olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Ülkeler arası ticaret 2 milyar doları aşmış durumda. 2023’ün ilk dokuz ayında ulaştığımız ticaret hacmiyle şimdiden 2022 rakamını geride bıraktık, 2,1 milyar dolarlık bir hacme geldi ticaretimiz. Yıl sonu itibarıyla da 3 milyar doları yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.
İkili ticaret hacminde hedefin 5 milyar dolar olduğunu dile getiren Yılmaz, Türkmenistan’ın müteahhitlik alanında Rusya’nın ardından ikinci büyük pazar olduğunu hatırlattı. Yılmaz, ticaretle birlikte yatırımların da karşılıklı teşviki ve kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayarak, “Enerji her zaman stratejik bir konu. Bu stratejik sektörde Türkmenistan doğal gazı ve elektriğinin küresel piyasalara arzında da mutlaka işbirliği yapmamız gerekiyor. Bir taraftan Türkiye- Türkmenistan, diğer taraftan Azerbaycan’ın da dahil olduğu üçlü işbirliği programlarıyla mutlaka enerji alanında çok daha güçlü bir işbirliği yapmamız lazım” görüşünü paylaştı.
“Yeşil projelerde de iş birliğine hazırız”
Forumda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır akıllı ve yeşil konsepte uygun inşa edilen “Arkadağ” şehrinin açılış töreninde, Türkmenistan’ın çevreci teknolojileri uygulamadaki kararlılığını yakından gördüklerini söyledi. “Yeşil projelerde de Türkmen dostlarımızla somut işbirliklerimizi artırmaya hazırız” diyen Kacır, “Ayrıca kardeş ülkemizin enerji yatırımlarını çeşitlendirme girişimlerini desteklemeye ve Ar- Ge ile taçlandırmaya hazırız” dedi.
KOSGEB ile “Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği” arasında, “KOBİ’ler Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine ilişkin Eylem Planı”nı imzalayacaklarını bildiren Kacır, iki ülke arasındaki her somut işbirliğinin, Türk dünyasını birbirlerine yakınlaştıran değerli bir adım olduğunu vurguladı.
‘Üçüncü ülkelerde iş yapmayı hedeflemeliyiz’
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkmenistan’ın uygun kararlı adımlarla Orta Asya’da çekim merkezi haline geldiğini belirterek heyetle gelen Türkmen firmalarının artık sanayi üretimi dahil büyük ölçeklerde Türkiye’ye yatırım yapmalarını istedi. Hisarcıklıoğlu, “Bundan sonra da şirketlerimizin, Türkmenistanlı şirketlerle birlikte üçüncü ülkelerde de iş yapmalarını hedeflememiz gereklidir. Bunu yapan girişim gruplarımız var, sayılarını daha da artırmamız gerekli” diye konuştu.