Barış SEDEF
Adres Patent ve Türkiye Patent Hareketi tarafından hazırlanan “Deprem Patentlerinin Globalden Ülkemize Son Durumu” başlıklı rapora göre Türkiye’de 1993 ile 2022 yılları arasında depremle ilgili patent ve faydalı model başvuru sayısı 753 oldu. Patentler deprem öncesi alarm sistemleri, deprem için binalar ve eşyalarda yapılan geliştirmeler, deprem sonrası arama kurtarma ve deprem izolatörleri alanlarında yoğunlaştı. Çalışmada, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WİPO) verilerinden yararlanıldı.
Ürünlerin ticarileşmesi önemli
Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, “Fay hatlarının dağılımını incelediğimizde ülkemizin deprem bölgesi olduğunu görüyoruz. Geliştirilen ürünlerin bu bağlamda ticarileştirilmesi ve ekosisteme kazandırılması olası depremlere karşı alınacak önlemlerini de artmasında kritik bir yere sahip” ifadelerini kullandı.
Akbulut, patent sınıfları özelinde global olarak deprem ile ilgili GSM ve teknoloji patentlerinin 8 bin 33’ü bulduğunu, deprem öncesi alarm sistemlerinde bu sayının bin 378 olduğunu belirtti. Deprem için binalar ve eşyalarda yapılan geliştirmeler ilgili yapılan patent başvurularından da bahseden Cumhur Akbulut, “Bu alanda 15 bin 916 patent başvurusu yapılmış durumda. Deprem sonrası enkaz arama kurtarma alanında 3 bin 826, deprem izolatörleri konusunda da 5 bin 890 patent başvurusu yapılmış vaziyette. Deprem ile ilgili dünyada yapılan patent başvurularına bakıldığında, Japonya ve ABD gibi ülkeler başta olmak üzere depremden en çok etkilenen ülkelerin bu alanda yaptığı patent başvuru sayısının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu görülüyor” diye konuştu.