BARIŞ SEDEF
Ülkemizde 2022’de yaklaşık 2,17 milyar dolar olan e-ihracatın toplam ihracat içerisindeki payı 2023’te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aştı. İstikrarlı bir ivmeyle yoluna devam eden e-ihracat tarafında yılsonu hedefi ise 8 milyar doları yakalamak üzerine kurulu. Göstergeler gidişatın bu yönde ilerlediğine işaret ederken, özellikle teşvik mekanizmasında e-ihracatı destekleyen çalışmalara ağırlık verilmesi bu yolda önemli motivasyon sağlıyor.
Destekler artıyor
Ticaret Bakanlığı tarafından e-ihracat yapan firmalara sağlanan e-ihracat konsorsiyumuna ilişkin destekler bunlardan bir tanesi. E-ihracat konsorsiyumlarının temel amacı ise firmaların sınır ötesine ticaret ve e-ihracat yapmasının önünü açmak. E-ihracat konsorsiyumu statüsü alan şirketler; mali teşvikler, pazar araştırma desteği, lojistik ve depolama hizmetleri gibi önemli kalemlerle ilgili desteklerden faydalanıyor. Ayrıca, bu statü uluslararası alıcılar ve pazaryerleri nezdinde güven artırıcı bir etken olarak görülüyor.
E-ihracat konsorsiyumları ayrıca firmaların ve Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi şahısların sınai hakkı olmayan ürünlerini yurt dışı pazar yerlerine entegre etmesine imkan sağlıyor; depolama, dağıtım ve iade yönetim görevlerini yerine getiriyor; yurt dışı pazar yerlerinde satışa sunulan ürünlerin marka koruma, konumlandırma, dijital pazarlama, çoklu dilde müşteri ilişkileri hizmetlerini ortaya koyuyor. Bu tip destekleme mekanizmalarıyla Türkiye’nin toplam ihracatı içerisinde e-ihracatın payının 2028 yılına kadar yüzde 10 çıkarılması hedeflenirken, firmaların da bu alanda daha etkin çalışmalar sergilemesi bekleniyor.
E-ihracat konusunda sorumluluk alan platformlar var
Sayılarından kadar pergormansları da artan e-ticaret platformları, belirlenen e-ihracat hedefine ulaşılmasında etkin bir role sahip. Yerli üretimi, kooperatif oluşumlarını ve bireysel girişimcileri, destekleyerek, ülkemize döviz girişini artırmak için e-ihracat çalışmalarına hız kazandıran Trendyol, 50’den fazla global e-ticaret platformu aracılığıyla yerli üreticilerin ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırıyor. Şirket, yerli üreticilerin 100 ülkeye e-ihracat yapmasını sağlarken, bu alanda uluslararası bilinirliklerine de katkı sağlıyor. Yerli e-ticaret platformu ünvanıyla önemli çalışmalar gerçekleştiren, yakın zamanda yeni bir hüviyet kazanan Hepsiburada da bu platformlar arasında ilk sıralarda. Hepsiburada Üst Yöneticisi (CEO) Nilhan Onal Gökçetekin, e-ticaretin Türkiye’de inovasyonunu yapan önemli firmalar olduğunun altını çizdi.
E-ihracat konusunda önemli sorumluluklar aldıklarına dikkat çeken Gökçetekin, şunları ifade ediyor: “Yüz binlerce satıcımız var; bunları Muş’tan, Hakkari’den, Hatay’dan hepsini değişik yörelerden alıp hem Türkiye’de kendi pazar yerimizde güçlendiriyoruz hem de yurt dışında bizimle partner olan, yine o ülkelerin yerli ve milli pazar yerleriyle iş birliği yaparak ihracat yapmalarını da sağlayacağız. Türkiye’nin yüzde 10’a ulaşma hedefi ciddi bir rakam, buna ulaşmak için ilmek ilmek fırsatlar yaratmamız gerekiyor ve biz bu fırsatların olduğuna inanıyoruz. Örneğin Orta Doğu’da ciddi bir fırsat var çünkü burası üretimin çok kısıtlı olduğu bir alan. Türk ürünlerine yüksek ilgi var. Türkiye’nin en kuvvetli olduğu, ev ürünleri, ev tekstili, züccaciye, moda, oyuncak, plastik gibi alanların karşılık bulduğu bir bölge burası”.
Yedi kriterde e-ihracat konsorsiyumu statüsü
E-ihracat konsorsiyumu statüsü kazanmak isteyen bir şirketlerin şu kriterleri karşılaması gerekiyor;
- Şirketin Türkiye’de kayıtlı olması,
- Ödenmiş sermayesi 5 milyon TL’den fazla olan sermaye şirketi statüsüne haiz olması,
- Şirket yöneticilerinin herhangi bir mali suçtan mahkûmiyetinin olmaması,
- Güncel vergi, sigorta primi ve gümrük cezalarının bulunmaması,
- Şeffaf ve düzenli ticari kayıtların tutulması,
- ISO 27001 gibi güvenlik standartlarına uygunluk,
- Mevzuatta öngörülen diğer kriterler.
Bu kriterleri karşılayan şirketlerin başvurularını yıl içinde belirlenen ocak-mart veya temmuz-eylül döneminde Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren E-İhracat Sekretaryasına sunması gerekiyor. Son aşamada Ticaret Bakanlığı’nın onayıyla başvuru sahibi şirketler “e-ihracat konsorsiyumu statüsü” kazanıyor.