Dünyada ilk “kettle” su ısıtıcısının 1980’da imal edildiği biliniyor. 1920’de filtre kahve makineleri üretilirken, 1940-60 yıllarında çok sayıda espresso makineleri, sonra kapsüllü kahve makineleri çıktı. Türk Kahvesi ise yıllar yılı evlerin mutfaklarında cezveyle yapılır halde kaldı. Türk Kahvesi, teknolojiyle 2000’li yıllardan sonra buluştu. İlk Türk Kahve makinasını 2004’te ‘Telve’ adıyla üreten Arçelik, bu alanda pek çok girişimin doğmasına önderlik yaptı. Türkiye’de olduğu kadar 60’ın üzerindeki ihracat pazarıyla dünyada da önemli mesafeler alan Arzum da Arçelik’in hemen ardından ürettiği Okka Türk Kahvesi makinasıyla dünyada da tanındı. Bu alanda iddiası olan firmaların başında Arnica da geliyor. Arnica Köpüklü Rose Türk Kahvesi Makinesi ile pazar payını hızlı büyütüyor.
Bugün 20’nin (15’i yerli) üzerinde şirket, Türk kahve makinası üretiyor. Dünyada 75 milyon adet ev tipi kahve makinası satılıyor. Türk Kahvesi makinası ise bu miktarın yüzde 8-10’una ulaşıyor. Uluslararası arenaya Türkiye’den 1 milyonun üzerinde kahve makinası ihracatı gerçekleşiyor.
KAHVE MAKİNALARI TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KOZU OLDU
Gelinen noktada nerede ise 90 yılı aşkın süre sonra başladığımız kahve makinası yarışında, sizce de hızlı yol aldığımızın kanıtı değil mi yukarıda değindiğim rakamlar?
Türkiye’de ve dünyada, kahve makinalarındaki gelişim, doğal olarak Türk Kahvesi tüketimini de tetikliyor. Üretilen her bir kahve makinası, Türk Kahvesi’ni de peşinden ilgili pazara çekiyor. İtalyanlar’ın yaptığı gibi önce makinasını satıyoruz, ardından Türkiye’de çok iyi harmanlanan Türk Kahvesi’ni yurt dışına gönderiyoruz. Yurt dışında 500’e yakın Türk şirketinin açtığı sayıları 20 bine (2022 sonu itibariyle 17 bin) doğru yol alan mağazaları ve satış noktaları, Türk Kahvesi sunumunda lokomotif mekanlar olabilir. Zaten bir süredir bu konu dillendiriliyor. Müşterilerine sunum konusunda epey mesafe alındığını düşünüyoruz. Giyim perakendesinde başlayan yurt dışı mağaza açma eğilimi, zamanla farklı alanlara da kaydı. Son dönemde restoran işletmeciliğinden, mücevher mağazalarına kadar değişik alanlarda da yurt dışı hamlesi görülebiliyor. Big Chefs, Avrupa’da Almanya mağazasına yenilerini eklemek için yeni fırsatları oluşturma gayretleri içerisinde olurken, Kaşıbeyaz’dan, Bursa Kebapevi’ne kadar farklı kategorilerdeki yeme içme mekanları, Türkiye’yi temsilde önemli roller üstleniyor. Kahve Dünyası, Türkiye’nin en yaygın ve modern markalarından biri olarak hizmet yürütüyor. Yurt içinde olduğu kadar, İngiltere’den başlattığı yurt dışı yatırımları da hızlı büyüyor. Kahve Dünyası Genel Müdürü Kaan Altınkılıç, 2025 yılına kadar Türkiye’de 500 mağazalarının yanı sıra yurt dışında da 200 mağazaya ulaşacaklarını dile getiriyor. Yine ev dekorasyonu da son dönemde yurt dışı mağaza sayılarını artıran perakende alanları arasında bulunuyor. Hemen hepsinin müşteri kitlesine, Türk Kahvesi ikramının yakışacağı muhakkak.
Dünya Türk Kahvesi Günü dolayısıyla, sektör ilgililerine konuyu bir kez daha aktarmakta yarar görüyoruz.
Tüketici haftada 12 fincan Türk Kahve’si içiyor
Dünyanın yaşayan en eski kahve markalarından olan Kurukahveci Mehmet Efendi’nin Syno International ile yaptırmış olduğu son “Kahve Tüketimi Araştırma Raporu”na göre, kahve tüketiminde Türk Kahvesi hem paket satın almada, hem de tüketimde diğer kahve türlerine göre açık ara önde görünüyor. Araştırmaya katılanlar her 1,5 haftada bir paket Türk Kahvesi satın aldığını ve haftada ortalama 12 fi ncan Türk Kahvesi tükettiğini belirtiyor. Kahve tüketiminde ikinci sırayı haftalık ortalamada 9 fi ncanla fi ltre kahve ve 8 fi ncanla çözünebilir tek içimlik kahveler takip ediyor. Evde bulunan kahve pişirme cihazları sorulduğunda, bakır / çelik cezve, hala 3 kişiden 2’sinin evde düzenli olarak kahve pişirmede kullandığı bir alet olarak dikkat çekiyor. Türk Kahvesi özelinde pişirme veya tüketme şekli bakımından klasik yöntem 10 kişiden 8’inin tercihi olmuş. Türkiye kahve pazarı ağırlıklı olarak Türk Kahvesi üzerine yapılanıyor. İthal edilen çiğ kahvenin yüzde 70’i Türk Kahvesi olarak tüketiliyor. Bugün yaklaşık 70 bin ton olan yıllık çiğ kahve ithalatının üçte biri Kurukahveci Mehmet Efendi tarafından işlenip ulusal ve uluslararası pazarda satılıyor.