Selenay YAĞCI
Türkler Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edebilmek için pasaport satın alıyor. Türkiye’den Schengen ülkelerine yönelik vize başvurularında ret yanıtı alanların artması, özellikle iş insanlarının başka ülkelerden pasaport sahibi olma talebini tetikledi. Pasaport sahibi olmak için yurt dışından konut almak daha çok tercih edilmeye başlarken, son dönemde bu yöndeki talep yüzde 40 arttı.
Birçok Schengen ülkesinin Türkiye’den başvuruları reddetme oranları 2019’a kıyasla iki katına çıktı. Türkiye’den 2022’de Estonya’nın Ankara Büyükelçiliğine Schengen vizesi için bin 517 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan yüzde 52,1’i reddedilerek 786 kişiye vize verilmedi. Bu da Estonya’nın her iki başvurudan birine vize vermediğini ortaya koyuyor. Bu oran Finlandiya’da yüzde 38, Belçika’da yüzde 35, Danimarka’da yüzde 34 oldu.
Son dönemde vatandaşlık için konut yatırımına yönelik talebin yüzde 40 arttığını kaydeden Vesta Global kurucu ortağı Teuta Narazan, küçük çocuğu olanların ve onların eğitim geleceğini düşünenlerin ağırlıklı olarak ‘Golden Visa’ sağlayan Portekiz’i, Yunanistan’ı tercih ettiğini belirtti. Narazan, iş insanlarının güçlü pasaporta sahip Karayiplerdeki vatandaşlık programlarına ilgisinin arttığını söyledi.
Vesta Global kurucu ortağı Armağan Akyüz, şunları anlattı: “Yunanistan, Portekiz, İspanya ve Malta gibi AB ülkelerinin oturum izni programı olan Golden Visa da Türk iye vatandaşlarına önemli avantajlar sağlıyor. Program sadece AB ülkelerine değil, 150’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı tanıyor. Bu programlar Türk yatırımcılarının uluslararası pazarda daha rekabetçi olmalarını sağlarken iş ve eğitim fırsatlarına erişimi kolaylaştırıyor.”
İstanbul yerine yurtdışında konut tercihi arttı
Akyüz, İstanbul’da yeni bir konut almak yerine yurtdışında konut almanın daha tercih edilir hale geldiğini de kaydetti. Herhangi bir ofise sahip olmadan uzaktan çalışan dijital göçebelerin sayısının da giderek arttığını ifade eden Akyüz, “TÜİK’in 2022 yılı istatistiklerine göre Türkiye’den yurt dışına göç edenlerin sayısı yüzde 62,3 arttı. Bunun tek nedeni pandemi sonrasında uzaktan çalışmaya geçilmesi değil. Konut fiyatları Türkiye’de önemli bir yükseliş gösteriyor. Bu da göçü tetikleyen nedenler arasında” dedi.