FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından üçüncüsü düzenlenen TÜRSAB Turizm Kongresi “Eğitim, İletişim ve Dayanışma” temasıyla Antalya’da başladı. Kongreye bin 500’e yakın turizmci ve paydaşları katıldı.
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, seyahat acenteciliğinin kamu güvenliği kapsamında bir meslek olduğuna söyledi. Yarım asrı aşan süredir ülke turizminin gelişimi için çalışan TÜRSAB’ın turizm sektörünün geleceğine ışık tutma hedefiyle çalışmalarına devam edeceğini belirten Bağlıkaya, “Turizm dünyanın en zor işlerinden biri. İnsan merkezli, insan odaklı anlayıştan asla vazgeçmemeliyiz. Turizmin küresel ve yerel ekonomiden ulusal ve uluslararası siyasete, dönemsel mevsim hareketlerinden çok daha uzun vadeli iklim değişikliklerine, ulaşımdaki gelişmelerden teknolojiyle birlikte farklılaşan tüketici beklentilerine kadar her konudaki gelişmeden etkileniyor. Türkiye gibi güçlü bir şekilde turizme odaklanmış ülkelerin sektörü sadece bir ekonomik faaliyet alanı olarak değil aynı zamanda yerel kalkınmanın anahtarı olarak da görüyoruz.” dedi.
Turizme sadece ekonomik kazanımlardan değil, sosyal açıdan da bakılması gerektiğini anlatan Bağlıkaya, “Dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerden insanların birbirlerini daha iyi tanıması ve birbirlerini kucaklamasını sağlayan turizm barışı tesis eden yapısıyla da çok özel bir önem taşıyor. İnsan merkezli, insan odaklı anlayıştan asla vazgeçmemeliyiz. Turizm sektörü depremler ve pandemi gibi birçok badire atlattı. Hepsine direndik ve her musibetten ders çıkarıp daha iyiye daha güzele varmak için yolumuza devam ettik. Biz daha iyisini yapabileceğimizi biliyoruz. Biz ülkemizi daha da iyi bir konuma getirecek turizm sonuçlarını gerçekleştirecek güçteyiz. Bunun için hünerlerimizi hesaplamalar, istatistikler üzerinde değil büyüteceğimiz pazarlarda elimizde çantalarımızla koşturarak gösteririz. Tıpkı bugüne kadar olduğu gibi… Kongremiz bizim bildiğimiz bu gerçeği bilmeyen ya da kabul etmeyen veyahut yok sayanlara verilen en güzel cevaptır. Hızla değişen dünyada yeni fırsatlarla birlikte sorumluluklarımızda artıyor. Bizler bu durumun bilincinde ortak aklı öne çıkartacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
TÜRSAB üyelerine yeşil pasaport talebi
TÜRSAB Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, sağlık turizminde TÜRSAB olarak güzel çalışmalar yaptıklarını ve her ili gezdiklerini anlattı. Uçak bileti ile ilgili sorunları çözmek için çalıştıklarını vurgulayan Günaydın, ‘’Üyelerimize yeşil pasaport için girişimlere başladık. Vizelerle ilgili yaşanılan sorunların çözümü için ilgili mercilerle neredeyse her hafta bir toplantı yaptık. Ancak biz yurt dışından turist getirirken de vize sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle Hindistan, Irak gibi pazarlarda sorun yaşıyoruz. Bunları aşmaya çalışıyoruz. Türkiye’ye gelen turistin yüzde 80’ini seyahat acenteleri ve tur operatörleri getiriyor. Turiste dair bütün sorumluluğu biz alıyoruz…” dedi.
3. turizm hamlesi gerekli
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin ise turizm sektörünün Türkiye ekonomisinin en büyük taşıyıcılarından biri haline geldiğini anımsattı. Turizmde sağlanan sürdürülebilir büyüme ile Türkiye’nin dünyanın önemli oyuncularından biri haline geldiğini vurgulayan Narin şöyle konuştu: “Birinci ve ikinci turizm hamlelerinin ardından üçüncü turizm hamlesini gerçekleştirmeliyiz. Bunun için yeni bir plan ve program yapılması gerekiyor. Suudi Arabistan gibi, Yunanistan gibi rakipler yeni bir vizyona girmemiz gerektiğini hatırlatıyor bize. Pazarlama çalışmalarına önem verilmesi gerekiyor. 2023 yılında TTYD’nin projeksiyonu 132 milyar dolar gelir elde edeceğimizi göstermektedir. Türkiye’nin turizm potansiyelini artırmak ve için daha çok çalışmalıyız. Sizlerin ortaya koyduğunuz vizyon, turizmin geleceğini şekillendirecek.”
Türkiye’nin turizmde 3. büyük hamlesi yapması gerektiğini dile getiren Narin, “Turizmin Türkiye ekonomisinin taşıyıcı kolonlarından biri. 2024 yılında 62,2 milyon turist ağırlandı ve 60,5 milyar dolar gelir elde edildi. Türkiye dünya genelinde en çok turist çeken 5. ülke ve turizm gelirlerinde 7. sırada yer alıyor. Turizm cari açığa 40 milyar doları aşan bir katkı sunuyor. Üçüncü büyük turizm hamlesi başlıyor. Turizmde sürdürülebilir büyüme için yeni bir stratejik döneme girildi. Bu kapsamda yatak kapasitesi güncellenmeli ve artırılmalı, rezidans konaklama modeli devreye sokulmalı. Sağlık ve 3. yaş turizmi gibi yeni alanlara odaklanılmalı. Orta Vadeli Program kapsamında turizm gelirleri 2025’te 64 milyar dolar, 2026’da 69 milyar dolar ve 2027’de 74 milyar dolara ulaşmasının hedefleniyor. Bu hedeflere ulaşmak için sektörel çeşitliliğin artırılması ve turizmin 12 aya yayılmasının kritik önem taşıyor.” diye konuştu.
“Yeni bir rekabet ortamındayız”
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Dr. Erkan Yağcı da turizm sektörünün bir değerler zinciri oluşturduğunu ve seyahat acenteleri, rehberler, yeme-içme üniteleri, ulaşım ve otellerin sektörün bir parçası olduğunu söyledi. Yağcı, devamında şunları kaydetti: “Hepimiz bu zincirin içinde bir değer oluşturuyoruz. Hepimizin ayrı bir rolü var. Bu roller turistin çok daha güvenilir şekilde tatil yapmasına olanak tanıyor. TÜRSAB kanunla kurulan, sektörü temsil eden en önemli kurumlarından biri. Türkiye, 2024’de 62 milyon turist, 60 milyar dolar turizm geliri elde etti. Türkiye turizminin ne zorluklardan bugünlere geldiğini hepimiz biliyoruz. 40-50 milyonlara çıkmak zor oldu ama 70-80 milyonlara çıkmak daha da zor olacak. Çünkü eskiden Mısır, Tunus gibi rakipleriyle rekabet ederken bugün artık İspanya, İtalya, Yunanistan ile rekabet ediyoruz. Yeni bir rekabet ortamındayız. Bu büyüklüğe gelen sektörü yönetmek çok zor. Vizyon, zihniyet değişikliğine gitmemiz gerekiyor.”