TÜGİAD Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Burak Dalgıç, Ankara’ya yönelik etkinlik ve projeler yanında, deprem bölgesi için teknoloji transferi de içeren yapı teknolojileri geliştirmek istediklerini söyledi. Bölgenin tekrar ayağa kaldırılması için insan gücünün korunması, özellikle mavi yakalı elamanlara ihtiyaç olduğunu belirten Dalgıç, göç edenlerin de geri gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Bunu sağlamak için sağlam, kalıcı konutların üretilmesi gerektiğini kaydeden Dalgıç, bu amaçla yurt dışından teknoloji transferi de içeren bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
TÜGİAD Ankara’nın bazı üyelerinin yeni yapı teknolojileri üzerinde çalıştığını, depreme dayanıklı, konvansiyonel sistemlerden farklı, kısa sürede imal edilebilen ve aynı zamanda maliyeti düşük bir yapı teknolojisi araştırıldığını kaydeden Burak Dalgıç, bu amaçla Ar-Ge çalışması yapanlar yanında, yurt dışından teknoloji transferinin de gündemde olduğunu kaydetti.
Bölgeye yatırım planlanıyor
İleri teknolojiye yönelik yatırımların bölgeye yapılmasını planladıklarını belirten Dalgıç, bu kapsamda özel imal edilen duvar yapısını anlattı: “Bu duvar yapısı fabrikada prefabrik gibi hazırlıyor, kapı, pencere gibi yerleri fabrikada kesilerek hazır halde inşaat alanına getirilip, Lego gibi dizilerek inşaat tamamlanıyor. Prefabrik inşaat gibi görünse de aslında konvansiyonel olarak yapılan binalara göre daha üstün özellik gösteren bir teknolojiden bahsediyorum.”
Bu teknolojinin transfer edilerek fabrikasının kurulmasını öngördüklerini ifade eden Dalgıç, “Bunlar çok özel ve know-how gerektiren teknolojiler. Bu fabrikalarda afete dayanıklı malzemelerden hızlı bir şekilde üretim yapılıyor. Bu kalite olunca göçün önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.
Bölgeye yatırım yapmayı düşünenler var
TÜGİAD Ankara üyelerinden bölgeye yatırım yapmayı planlayanlar olduğunu, ayrıca TÜGİAD’ın Doğu Akdeniz Şubesi ile birlikte çalışma yürüttüklerini kaydeden Burak Dalgıç, deprem bölgesinin bir kısmının 6. Bölge teşviklerinden yararlandırılması kararını olumlu bulduklarını ve bölgeye yatırımın cazip kılındığını söyledi.
“İklim değişikliği temalı büyük bir etkinlik planlıyoruz”
TÜGİAD Ankara Şube yönetimi olarak ara dönemde yapılan seçimle işbaşına geldiklerini ve yaklaşık 60 sektörden 200 üyeyle çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Burak Dalgıç, ilk etapta bilgi paylaşımı amacını taşıyan MEET UP toplantılarını planladıklarını ve iki ayda bir tekrarlayarak sürdüreceklerini kaydetti. Ankara’yı hak ettiği yere getirmek amacıyla büyük bir etkinlik planladıklarını açıklayan Dalgıç, “Uluslararası İklim Değişikliği üzerine bir etkinlik planlıyoruz. Bu etkinliğimize Türkiye’de ve uluslararası alanda bu konunun uzmanları gelecek. Ekim ayı için planlıyoruz. Kamudan ilgililerle iletişime geçerek etkinliği tasarlayacağız. Sadece Ankara üyelerine değil, Türkiye genelindeki üyelerimizin katılacağı, yurt dışından da insanların ilgi duyacağı büyük bir etkinlik olacak” dedi.