ESRA SULTAN AZİZOĞLU
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit, bakanlığın teknoparklardaki finansman fonu üst limitini 100 milyon liraya çıkardığını dile getirdi. İki gün süren ve Balıkesir Teknokent’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı, Türkiye genelindeki 101 teknokentin katılımı ile yapıldı. Bakanlık olarak Türkiye genelinde teknoparklar dışında açılacak uydu merkezlerini ve binaların ekosisteme dahil edilmesini desteklediklerini belirten Bilal Macit, bugün gelinen noktada Türkiye genelinde bin 250’den fazla Ar-Ge merkezinin olduğunu söyledi. Macit, “350’den fazla tasarım merkezimiz var. Yani 1600 firmamız artık Ar-Ge ve inovasyon için ciddi pay ayırıyor. Bugün 101 teknoparkımızda 10 binin üzerinde girişimcimizde 100 binden fazla Ar- Ge personelimiz istihdam ediliyor.
Türkiye’deki 220 binden fazla Ar- Ge personelinin yaklaşık 200 bine yakını sadece bu ekosistemden istifade ediyor. Bugün yerli otomobilimiz artık yollarda, kendi savaş uçağımız piste çıkmak üzere. Bildiğiniz gibi uzaya gidecek olan ilk astronotumuz için artık sayılı günler kaldı. Bizim teknoparklardan beklentimiz bu başarı hikayelerinde pay sahibi olabilmeleri. Yeni başarı hikayelerine imza atmanız. Bizler bu konuda sizlerin yanındayız” diye konuştu.
“Kanunda değişiklik yaptık”
“Geçtiğimiz yıl çok büyük adımlar attık ve kanuni değişiklikler yaptık” diyen Bilal Macit, şöyle devam etti: “Türkiye’de teknolojinin gelişmesi için gerekli olan finansman kaynağını, fonları önemsiyoruz. Yüzde 2 olan yükümlülükleri yüzde 3’e çıkardık. 1 milyon lira olan alt limiti 2 milyon liraya, 20 milyon olan üst limiti 100 milyona çıkarttık. Bu şu anlama geliyor; geçtiğimiz yıl teknoloji startupları yatırım yapmak için 780 milyonluk bir kaynak oluşturdu. Bu yıl 1 milyarın üzerinde bir kaynak bekliyoruz. Bu kaynağı teknokentlerimiz aracılığı ile 10 binin üzerindeki teknopark girişimcilerine Teknopark Genel Müdürlüklerimiz aracılığı ile dağıtılmasını bekliyoruz.”
“Ar-Ge’ye en çok belediyeler ihtiyaç duyuyor”
“En çok Ar-Ge’ye ihtiyaç duyulan yerin belediye olduğunu belediye başkanı olduktan sonra anladım” diye konuşan Türkiye Belediyeler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Ar- Ge özellikle belediyelerde uygulayıcı ile doğru orantılı yapılan bir şey. İnsanlar fayda satın alıyor” dedi. Yılmaz şunları söyledi: “Balıkesir OSB’mizi teknokentimize entegre etmeye çalışıyoruz. İhtiyaç duyulan Ar-Ge ile ilgili akademisyenlerimizi harekete geçirmeye çalışıyoruz. Fikirleri projeden çıkarıp ürüne dönüştürmeye çalışıyoruz. Balıkesir her şeyin tohumunu atıyor. Balıkesir Teknokent’te ilk beş senemizi yaşadık. Bir sonraki dönemlerde Balıkesir’in bu birliktelik ile çok farklı noktaya geleceğine inanıyoruz.”
“Balıkesir Teknopark’ta 70 firma var”
Balıkesir Teknokent Genel Müdürü Burcu Aytekin ise, “Balıkesir Teknoparkımızda; 69 ofis, 16’sı akademisyen, 11’i kuluçka 64 firma ve devam eden 70 firma bulunuyor. Teknokentimize bağlı biten projelerin toplam tutarı 263 milyon 151 bin TL oldu. Firmalara toplamda 9 milyon 966 bin lira KDV muafiyeti sağlandı. Öte yandan firmaların TGB içerisinde toplam cirosu 171 milyar 241 bin lira olurken teknokentimizde istihdam edilen personel sayımız 485’e yükseldi” diye bilgi verdi. Aytekin, şunları kaydetti: “Çamlık Uydu Kuluçka Merkezi’nde; ön kuluçka ve kuluçka programları kapsamında, Ar-Ge, teşvik ve destekler, fonlar, çeşitli konularda eğitimler, mentörlük hizmetleri, yatırımcı tanışmaları, üniversite- sanayi iş birliği, proje yazımı, prototipleme aletleri ile fikirlerin tasarıma, tasarımların fiziksel ürünlere dönüştürülme imkânı sağlanarak, girişimcilik ekosisteminin oluşumuna önemli katkı sağlanacak.”