İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreterliği tarafından 18’incisi düzenlenen “İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları” ödül töreni gerçekleşti. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ile İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ortaklığında oluşan etkinlik Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu desteğiyle yapıldı. Ekinliğe Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, İKMİB Başkan Yardımcısı Tayfun Demir katıldı.
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, 2028 yılı için 400 milyar dolarlık mal ihracatı hedefinin el birliğiyle sağlanacağını kaydetti. 2012 yılından bu yana düzenlenen tasarım yarışmalarında dereceye giren ve yurt dışında eğitimi desteklenen tasarımcı sayısı 258’e ulaştığı bilgisini veren Gürcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak, bu sayı Türkiye için düşük. İnşallah Bunu önümüzdeki süreçte daha da yukarıya taşımayı hedefliyoruz. Tasarımcı ve sanayicilerimizin aynı platformda buluşmasına imkân sağlayacak ve ihracatçılarımızın tasarım altyapısını güçlendirmelerini amaçlayan bir destek mekanizması yürütüyoruz.”
Hedef ilk 10 ihracatçı ülke arasında yer almak
2028 yılında 400 milyar dolar mal ve 200 milyar dolar hizmet ihracatı hedeflerinin olduğunu belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Türkiye’nin kilogram fiyatı ortalama 1,5 dolar. Her sektörümüzün bununla ilgili de çalışması lazım. 1,5 doların da 2,5-3 dolara gelmesi gerekiyor. Türkiye’nin ortalamasını 3 doların üzerine çıkarmalıyız ki, önümüzdeki dönemler için koyduğumuz hedefleri yakalayalım. Bunun için rutini bozmak lazım. Rutini bozmak için de bu tarz tasarım yarışmaları önemli. Türkiye’yi, dünyanın ilk 10 ihracatçısı arasına koymak için bu tarz çalışmaları yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Tasarımla yaratılan değer, katma değere dönüştü
Yarışmanın 18 yıldır katma değerli, rekabet edici, özgün ve modern ürünleri sunmasıyla bir değer yarattığından bahseden İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Metal sektörüyle ilgili yaratmış olduğu bu değer, katma değerli ürünler olarak da piyasada satılır durumda. İDDMİB olarak bu başarı hikâyesini 2022 yılında yüzde 16 gibi bir artış ve 14,4 milyar dolarlık ihracatla da süslemiş olduk. İDDMİB Erkan Avcı Endüstri Meslek Lisesi’ni kurduk. Bu meslek lisemizde 580’den fazla endüstriyel tasarım alanında sektöre ara eleman olabilecek kalifiye elemanlar yetiştiriyoruz. Bu şekilde de firmalarımızın iş gücüne destek yaratmaya çalışıyoruz” dedi.
Tasarım ve inovasyon altyapımızı oluşturuyoruz
Kimya Teknoloji Merkezi projesinin tasarım ve inovasyona verilen önemi gösterdiğini dile getiren İKMİB Başkan Yardımcısı Tayfun Demir de, “Merkezimizde uluslararası akreditasyona haiz test ve analiz laboratuvar hizmetleri vereceğiz. Bunun yanı sıra, yepyeni ve yüksek katma değer içeren ürünler üretebilmek ürün geliştirebilmek, girişimciliği desteklemek amacıyla tasarım ve inovasyon altyapımızı da oluşturuyoruz. Kendi tasarım merkezlerine sahip ihracatçı sayısı günden güne artmaktadır. Biz bu artışı KOBİ seviyesinde tabana yaymayı hedefliyoruz.”
Ticaret Bakanlığı, 20 tasarım yarışmasını destek kapsamına aldı
Bakanlık olarak tasarımı, markalaşma, Ar-Ge ve inovasyonla birlikte Türkiye’nin geleceğini inşa edecek faktörlerden biri olarak gördüklerini söyleyen Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, ihracat kilogram değerini markalaşma ve Ar-Ge çalışmalarıyla daha da yukarıya taşınacağını kaydetti. Bakanlık olarak tasarım kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla tasarım yarışmalarını desteklemeyi sürdürdüklerini vurgulayan Gürcan, 2023 yılında toplam 20 tasarım yarışmasını destek kapsamına aldıklarını söyledi.