Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Tarım Orman Bakanlığı kaynaklı “Tarımsal alet ve makine sayısı” verileri, Türkiye tarımında hayvan ve insan gücünün neredeyse sıfırlandığını gösteriyor. 2003–2022 arası değişimi de gösteren verilere göre hayvan pulluğu, hayvanla çekilen biçme makineleri, hayvanla çekilen hububat ekim makineleri, karasaban, döven, tırpan gibi alet-edevat sayılarında dramatik düşüşler oldu. Döven sayısı 46 binlerden 4 binli seviyelere düştü. Hayvanla çekilen hububat makinesi kalmadı. Hayvan pulluğu sayısı 233 binlerden 41 bine geriledi.
Hayvanla çekilen çayır biçme makinesi yarı yarıya düştü ve artık bin civarına geriledi. Türkiye tarımında “geri kalmışlığın” simgesi sayılan karasaban sayısı aynı yıllar arasında 125 binden 18 bine geriledi. Biçme işi tamamen makinelere geçti. Türkiye tarımının diğer bir simgesi olan tırpan neredeyse kalmadı. Motorlu tırpan sayısı ise 20 yılda 6 binden 166 bine çıktı.
Traktör sayısı 1.5 milyonu geçti
1970’li–1980’li yıllarda Türkiye tarımında makineleşmenin simgesi olarak izlenen traktör sayısında hızlı artış oldu. 2003’te tarımda 997 bin traktör vardı. 2022’de bu sayı 1.5 milyonu geçmiş durumda.
Sadece hububatta değil, bakliyat ve meyvelerde de dikim, toplama, söküm, sınıflama gibi işler, sağım, kuluçkalama gibi işler de yüzde 100’e yakın oranlarda makinelere geçti.
Bu gelişmeler tarımda hayvan– insan gücünün sıfırlanma noktasında olduğunu, birkaç yıla Türkiye tarımının yüzde 100 makineleşme aşamasına geçmiş olacağını gösteriyor.
Tarım Orman Bakanlığı’nın verileri tarımsal mücadele konusunda olumsuz bir tablo ortaya koyuyor. 2003 yılında Türkiye’de tarımsal mücadele için 57 uçak varmış. Sonraki yıllarda azalma devam etmiş ve 2022 itibariyle Türkiye’nin tarımsal mücadele amaçlı uçağı bulunmuyor.