Fikri CİNOKUR
Türkiye üretiminin yüzde 85’ini karşılayan Isparta’da gül hasadı başladı. Bu yıl 69. faaliyet yılına giren Gül, Gül Yağı ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, Türkiye gül üretiminin yüzde 83’ünü karşılayan Isparta’da geçen hafta gül hasadına başlandığını bildirdi.
2023 yılı hasat döneminde 13 bin ile 15 bin ton arasında gül yaprağı rekoltesi beklendiğini belirten Çelik, serin ve yağışlı havanın günlük gül hasadını olumsuz etkilediğini söyledi. Kozmetik sektörünün önemli hammaddesi olan gül yağı, gül suyu ve gül konkreti üretiminde de artışlar beklendiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti; “Geçmiş yıllara göre bu sezon 2,5 ton gülyağı, 15-20 ton gül konkreti olabilir. Bölgeden en fazla ihracat AB ülkeleri, ABD ve Uzakdoğu ülkelerine gerçekleştiriliyor. Geçen sezon gül alım kampanyası 16 lira ile açılmış ve 24 TL’ye kadar ulaşmıştı. Bu yıl da geçen yılın fiyatlarından aşağı olmayacağını öngörüyorum.’’
Pandemi sürecinde hem iç hem de dış piyasa diğer sektörlerde olduğu gibi kozmetik sektörü faaliyetlerinin de kısıtlandığını anlatan Çelik, pandemi sonrası ise canlılık yaşandığını vurguladı. Çelik, 5 bin-5 bin 500 lira arasında alıcı bulan gül yağının geçen yıl 8-9 bin liradan işlem gördüğüne dikkat çekti. Gül üretiminde dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alan Türkiye’de geçen yıl toplam 19 bin 879 ton rekolte gerçekleşti. Bu rekoltenin 16 bin 932 tonu ise Isparta’da yapıldı. Isparta tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri de, Isparta güllerinin, sadece Türkiye için değil dünya için önemli bir değer taşıdığı belirtilirken, kozmetik sektörü için önemli bir hammadde olan gül yağının dünyadaki üretiminin yüzde 65’inin Isparta’da gerçekleştirildiğini bildirdi.