ALİ EKBER YILDIRIM
Sakarya Vadisi’nde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile zeytin ve zeytinyağı üretiminde başarılı sonuçlar elde edildi. Hedef, “Eskişehir Zeytinyağı’”na coğrafi işaret alarak markalaştırmak.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen “Eskişehir Sakarya Vadisi Zeytinciliği Geliştirme Projesi” kapsamında Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya danışmanlığında Sarıcakaya ve Mihalgazi bölgesinde üstün kalitede zeytinyağı üretimi gerçekleştirildiğini duyurdu.
Başarıda kadın üreticilerin payı var
Eskişehir’de yapılan Zeytinyağı ve Sağlık Paneli’nde Sarıcakaya ve Mihalgazi bölgesinde zeytinciliğe verdikleri desteklere dikkat çeken Büyükerşen şu bilgileri verdi: “Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçemizi içine alan bu bölgede değerli hocamız Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya’nın katkıları ile zeytin ve zeytinyağı üzerine çeşitli denemelerimiz oldu. Öncelikle kadın üreticiler başta olmak üzere bölgede zeytinle uğraşan çiftçilerimize 15 bin adet zeytin fidanı dağıttık. Mücahit hocamızın danışmanlığında Sarıcakaya’da 21 çiftçimizin bahçesinden 10 günde yaklaşık 11 bin kilogram zeytin toplayarak, bin litrenin üzerinden natürel sızma zeytinyağı elde ettik. Bizleri mutlu eden önemli bir detayı da sizlerle paylaşmak istiyorum: Elde ettiğimiz bu zeytinyağının kalitesini anlamak için numuneleri alarak analizlerini yaptırdık. Ön değerlendirme sonuçları elimize ulaştı. Arkadaşlarımdan ve buradaki bilim insanlarından aldığım bilgiye göre ürünümüzün serbest asitlik değeri binde 2, biyofenol miktarı da 836 mg olarak belirlenmiş. Bu sonuçlar zeytinyağı için çok güzel bir sonuç. Ayrıca aynı testte 215 mg ile oleokantal değerinde Türkiye’nin en yüksek sonucunu elde ettik.”
Sakarya Vadisi’nde zeytinciliğe desteği sürecek
Zeytinyağının sağlık açısından da önemine dikkat çeken Büyükerşen, Orta Sakarya Vadisi’nin bereketli topraklarında zeytinciliği desteklemeye devam edeceklerini belirterek “TARİŞ tarafından geçen yıl 81 lira olarak belirlenen zeytinyağı alım fiyatı bu sene 295 liraya çıkarıldı. Yüzde 300’e yakın bir artış demek bu. Bu örnekten de anlayacağımız üzere sağlık için kıymetli ne var ise çocuklarımız, gençlerimiz tüketemez hale geldiler. Bu durumları tersine çevirebilmek ise doğru tarım uygulamaları ile üreticiyi desteklemekten geçiyor. Sarıcakaya ve Mihalgazi’de bu konuda elimizden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.
Elde edilen yağın değerleri çok iyi
Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya ise Sakarya Vadisi’ndeki zeytinyağı üretim sonuçları hakkında şu bilgileri verdi: “Sarıcakaya ilçesi Mayıslar Mahallesi’nde 2 ziraat mühendisi kontrolünde, 21 çiftçinin bahçesinden 20 kişi ile 10 günde toplam 10 bin 300 kilo zeytin toplanmış ve bu zeytinlerden 1000 litrenin üstünde üstün kalitede natürel sızma zeytinyağı elde edilmiştir.
Üstün kalitede natürel sızma zeytinyağını elde etmek için gerekli soğuk sıkım mobil zeytinyağı fabrikasını dorse üzerinde iki uzman personeli ile birlikte Antalya’dan getirdik. Elde ettiğimiz zeytinyağlarımız dinlenmek ve sonrasında şişelenmek üzere Antalya’ya gönderilmiştir.
Bu sırada zeytinyağı örneğimizi Düzen Norwest laboratuvarına yolladık ve sonuçlarımız şu şekilde;
– Serbest Asitlik: %0,2 olarak bulunmuştur (düşük bir asitlik değeri, çok iyi)
– Toplam biyofenol miktarı 836 mg/kg (oldukça yüksek ve çok iyi)
– Oleacein (OLEASİN) değeri 129 mg/kg (Oleacein değeri Türkiye’de elde edilmiş en yüksek 2. değer) (1.si Buta Assos)
– Oleocanthal (OLEOKANTAL) 215 mg/kg (Oleokantal değeri Türkiye’de elde edilmiş en yüksek değer!)
Ürettiğimiz üstün kalite natürel sızma zeytinyağının 20 gramı EFSA (European Food Safety Authority) yani Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin kullanılmasını tavsiye ettiği 5 mg günlük alım değerinin neredeyse 3 katı olan 14,68 mg seviyesinde hidroksitirosol, tirozol ve türevlerini içermektedir.”
“Eskişehir Zeytinyağı” coğrafi işaret alabilir
Özkaya, gelecek yıl benzer sonuçlar alınması halinde “Eskişehir Zeytinyağı” diye bir coğrafi işareti alınabileceğini söyledi. Özkaya: “Çünkü 2 yıl üst üste benzer sonuç vadinin katma değer kattığını gösterir” dedi.
Sarıcakaya zeytinyağının tanıtımı için çok faydalı bir gelişme. Ancak zeytinyağı üretimi entegre (bütünleşik) bir sistemdir. Örneğin, bir ton zeytin işlenmesinde üç fazlı sistemde 200 kg. yağ yanında 500-600 kg. pirina ve 1000-1200 Lt. KARASU oluşur. İki fazlı sistemde ise 200 Kg. yağ yanında 800-900 kg. (pirina+karasu) çıkar. Özellikle KARASUYUN işletme dışına gelişi güzel atılması halinde çevre kirleticisi yerine ön işlemlerle ekolojik gübre olması gerekir. Bu bağlamda Sarıcakaya’da özel sektöre ait üç fazlı, Ziraat Fakültesinin de BEBKA hibesiyle kurduğu iki fazlı sistemle çalışan (Fakülte son 4 yıldır teknik nedenlerle çalıştırılmadığını açıkladı) iki zeytinyağı işletmesi var. Sarıcakaya’da mevcut iki zeytinyağı tesisi varken Mücahit Hocamızın bulduğu yağ analiz sonuçlarının gelecek yıllarda da elde edilmesi için hocamızın Antalya’dan getirttiği zeytinyağı tesisinin maliyeti nedir?.İşletme artıkları nasıl bertaraf edilecektir. Zeytinyağının sağlık açısından önemini sade vatandaşta da çok iyi biliyor. Zeytinyağı fiyatlarının özellikle bu yılı fiyatlarındaki yükselişin nedenler hakkında bir irdelemede neden yok?.