Hatice AYDOĞAN ÖZSÖKMEN-M. Rıdvan CEBECİOĞLU
Kanatlı hayvanlarda baş gösteren kuş gribi salgının ardından bazı illerde şap hastalığı vakalarının hızla artması üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde canlı hayvan pazarlarını kapatma kararı aldı. İl ve ilçelerde canlı hayvan sevkiyatı durduruldu.
Ocak ayından bu yana farklı illerde lokal olarak görülen SAT- 2 tipi şap virüsünün diğer illere de sıçraması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, ithalat, ihracat ve kesim amaçlı sevkler dışında canlı hayvan giriş çıkışını yasakladı. Bakanlık yetkililerince EKONOMİ gazetesine yapılan açıklamada, il ve ilçe müdürlüklerine alınması gereken tedbirler ile duyurunun gönderildiği, Bakanlığın konu ile ilgili ayrıca bir açıklama yapacağı bildirildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Irak’ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığa bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğüne incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderildiği belirtildi.
Bakanlık ilgili birimleri tarafından yapılan bilgilendirmede “Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. 5996 sayılı kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 139 TL idari para cezası uygulanacaktır” denilerek, şap hastalığı nedeniyle tüm Türkiye’de ikinci bir emre kadar Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve teknisyenlerinin izinlerinin kaldırıldığı ifade edildi. Bakanlığın tüm çiftçi ve üreticilere gönderdiği mesajda da, “Tespit edilen virüs SAT-2 olup, aşı çalışmalarına özel sektör ve devlet eliyle başlanmış olup üretimi tamamlandığında sahaya verilecektir” bilgisi yer aldı.
Veteriner hekimler salgını önlemek için sahaya indi
Canlı hayvan varlığı, et ve et ürünleri üretimiyle Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biri olan Afyonkarahisar’ın ardından Kütahya’da da artan vakalar nedeniyle canlı hayvan pazarları kapatılmıştı. Afyonkarahisar Kasaplar, Sucukçular ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı İbrahim Yörük, Afyon merkez ve Şuhut canlı hayvan pazarının geçtiğimiz günlerde artan vakalarda artış nedeniyle kapatıldığını belirterek, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilgili diğer birimlerin besi çiftliklerinde salgının kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaları başlattıklarını söyledi.
Kütahya’da aşılama yüzde 60‘ı buldu
200 bin büyükbaş hayvanın olduğu Kütahya’da alarma geçen veterinerler, saha ziyaretlerini sürdürüyor. Hafta sonu da dahil olmak üzere hastalığın yayılımını önlemek amacıyla çalışma yürüten ekipler, il genelindeki büyükbaş hayvanların yüzde 60’ının aşılama işlemini tamamladı. Çok hızlı yayılım gösterdiği bilinen şap salgının, 1962 yılında başlayarak 4 yıl etkisini sürdürdüğü ve Türkiye’de yaklaşık 30 bin hayvanın ölümüne sebep olduğu biliniyor.
8 işletmede hastalık görüldü
Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığı görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını, büyükbaş hayvan varlığının tamamının aşılanması için gerekli çalışmaların süratle yürütüldüğünü bildirdi. Bakanlık açııklamasında, şunlar kaydedildi: “Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilerek, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir. Halihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır. 8 Mart 2023 tarihinde de Dünya Hayvan Sağlığı Örgütüne gerekli bildirimde bulunulmuştur. Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir.”