Bir ülkenin teknolojik üstünlüğü ürettiği ve kullandığı takım tezgahlarının miktarı ve özellikleri ile doğru orantılıdır. Türkiye, imalat sanayiinin gelişmeye başladığı, dönemlerden itibaren bu alanın önemli oyuncuları arasına girmeyi başardı.
Öncelikle ağırlıklı ‘müşteri’ yani kullanıcı olarak yer aldı sektörde. Tekstilden başlayarak otomotiv, beyaz eşya, havacılık, medikal, makina, kalıpçılık, savunma gibi kritik sektörler başta olmak üzere imalat sanayinin tüm dallarındaki yatırımlarda takım tezgahlarına ihtiyaç duyuldu.
Sanayi yatırımları, ithalat ürünlerinin yanı sıra takım tezgahlarında yerli oyuncuların da gelişip serpilmelerine imkan tanıdı. Bugün ülkemizde yukarıda adlarını geçirdiğimiz sektörler başta olmak üzere tüm endüstrilerimiz için takım tezgahlarının önemi büyük. Özellikle savunma sanayiindeki son on yıldaki büyüme, deprem acısını yaşayan illerimizde de kendini gösterecek. Bu durum da sektöre yeni imkanlar yaratacak.
Savunma Sanayi Başkanlığı önderliğinde savunma sanayi, 6 Şubat depremlerinin yıkımını yaşayan şehirlerde toplam 8 milyar doları bulacak yatırımlara imza atacak. Savunma Sanayi Başkanlığı öncülüğünde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, ASELSAN, ROKETSAN, Pavotek, TÜYAR, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile HAVELSAN depremden etkilenen şehirlerde tesisler kuracak. Toplam 2 bin 500 yeni istihdama imza atılacak tesisler, takım tezgahlarının teknoloji üreten oyuncularına da yeni imkanlar yaratacak.
Takım tezgahları sektörü, ülkelerin gelişme sürecinde stratejik öneme sahip olan ve temel üretim makinası olması ile girdi sağladığı sektörlerin üretim becerilerini belirleyerek, ekonomik gelişmede çarpan etkisi yaratan bir sektör niteliğinde.
Öyle ki, takım tezgahlarının 2022 yılındaki 1,88 milyar dolarlık kullanım değerine karşılık, takım tezgahlarının kullanımı Türkiye ihracatına 25 milyar dolarlık direkt katkı oluşturdu. Bu da demek oluyor ki kullanıma giren her takım tezgahı, yıllık bazda kendi değerinin 13,3 katı ihracat değeri yarattı. Bu önemli katma değerin artırılması Türk takım tezgahları sektörünün elinde.
Türkiye’de ve dünyada dönüşen endüstriler, ‘yeşil üretim’ ekseni başta olmak üzere, dijitalleşme ve yapay zeka uygulamaları takım tezgahları sahasında da yeni fırsatları beraberinde getiriyor. Akıllı üretim, otomasyon, enerji verimliliği ve dijitalleşme taleplerine yanıt veren ürünlere odaklanan sektörün deneyim sahibi oyuncuları, fırsat sunan alanlarda yatırımlarını hızlandırdı. Akıllı fabrika eğilimi sektörde yeni fırsat kapıları yarattı.
İhracattaki daralma 2025’te toparlanacak
Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 2024’ün 9 ayında, küresel ekonomik belirsizlikler, çevre ülkelerde meydana gelen problemler, Türkiye’nin ihracatta ana pazarı olan Avrupa ülkelerinin üretimindeki durağanlık nedeniyle bir yavaşlama görüldüğünü kaydederek, yakın zamanda tamamlanan MAKTEK Fuarı’yla birlikte ihracatta bir önceki ay özelinde hareketlenme yaşandığına dikkat çekti. Murat Akyüz, ihracatın 2025’in ikinci çeyreğinden sonra toparlanma eğilimine gireceğine kaydetti.