BARIŞ SEDEF
Ekonomik gelişmeler, kaliteye erişim alışkanlıklarının ve imkanlarının masaya yatırılmasına neden oldu. Hemen herşey yeniden, adeta silbaştan sorgulanıyor. Kuşkusuz yeme içmeye yönelik hizmet veren işletmeler de alıyor bu gelişmelerden nasibini. Artık iyi kalitenin elde edilmesinde maliyetlerin daha sıkı hesaplarla azaltılmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu bakış açısının bir sonucu olarak yıllardır ticari yaşamın içinde olan HORECA (hotel-restoran-cafe’den türetilmiştir) yani yeme içme alanında tedarik sağlayan sistemin ekonomik faaliyetlerde öne çıkmasını sağladı. Gıda ürünlerinin tedariğinde bir taraftan kalite ve düzenli servis arayan yanı sıra uygun maliyet bekleyen işletmeler arasında, HORECA sistemine dahil olanların sayısı hızlı artıyor.
Talebin artması, HORECA sistemini ve işletmelerin sayısını da hızlı artırdı. Hotel sayılarının artması, bayilik ve franchise sisteminin giderek daha çok tercih edilmesi, bununla bağlantılı birçok endüstride de zincirleme bir büyümeye zemin hazırladı. Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, HORECA’nın Türkiye’nin büyüyen önemli bir kanadı olduğuna dikkat çekti. Son 10 yılda bu tarafın yüzde 30 ila 40 arasında büyüme kaydettiğini belirten Bozdağ, “Ev dışında baktığımızda birçok kişi bütçesi ne olursan olsun ‘saray’lara gidiyor. Ya simit sarayına ya da pilav sarayına şu anda hızlı tüketim tarafının büyümesine bağlı olarak HORECA sektörünün de ciddi anlamda büyüdüğünü görmek mümkün. İç pazarda bu birçok firma hem markalaşma hem de pazarlama tarafında önemli çalışmalar yaptı, sektörlerini büyüttü” diyor.
Hüseyin Bozdağ, “Restoran ve kafe ayağında baktığımızda 200 binlerle başlayan sandalye sayıları milyonları aşmış durumda” tespitini yapıyor. Endüstriyel yemek sektörünün hotel ve restoranlar içerisinde değerlendirildiği zaman toplam büyüklüğün yüzde 35’lik kısmını oluşturduğunu dile getiren Bozdağ, “Ülke ekonomisine toplamda 2 milyar doların üzerinde katkı sağlıyoruz” şeklinde konuşuyor.
Yanı sıra yaşanan süreçler, bir gelişmeyi daha ortaya çıkardı. İç pazardaki hızlı büyüme ile birlikte gelen kapasite artışı ve işletme becerisi, şirketlerin yurt dışı pazarlara yönelmelerine neden oldu. Hem bir talep, aynı zamanda bir zorunluluk küresel arenaya çıkmak. Talep, çünkü firmalar büyümek istiyor, zorunluluk tarafı da edinilen know how’un ve kapasitelerin kullanılma gereksiniminden besleniyor. Hüseyin Bozdağ da destekliyor bu eğilimi, “İç pazardaki başarıyı yurt dışına daha fazla taşımamız gerekiyor” diye ifade ediyor.
Markalaşma çalışmalarına ağırlık verilmeli
Kılıçlar Çatal Kaşık Madeni Mutfak Eşyaları İmalat Sanayi yöneticilerinden Alper Kılıç, Türkiye’nin porselen, çatal, bıçak ve kaşık üretiminde iyi bir noktada olduğunu ve globalde ilk 10 üretici arasında yer aldığını söyledi. Kalite olarak Türkiye’nin yurt dışındaki rakiplerine nazaran iyi bir konumda yer aldığının altını çizen Kılıç, markalaşma ve pazarlama tarafına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle gastronomi tarafında Türkiye’nin son yıllarda önemli ilerlemeler kaydettiğini dile getiren Kılıç, bu durumun sektör açısından da markalaşma ve pazarlama yönüyle fırsat olabileceğini söyledi. 2025 turizm sektörünün durağan geçmesine rağmen porselen, çatal, bıçak ve kaşık satışlarının karlılıklardan ödün vererek iyi bir noktada yer aldığına vurgu yapan Kılıç, “Restoran ve kafe tarafında da satışlar sektör olarak kötü değildi. 2025’in jeopolitik risklerin azalması ve enflasyondaki iyileşmelerle birlikte daha iyi geçeceğini öngörüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
HOSTECH by TUSİD önemli bir ticaret noktası haline geldi
Markalaşma ve pazarlama tarafının en önemli ayaklarından birisini de fuar etkinlikleri oluşturuyor. Sektörün çatı kuruluşları arasında yer alan Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD)’nin bu alandaki faaliyetleri öncü rol oynuyor. Dernek Başkanı Bekir Topuz, Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri
Fuarı’nın (HOSTECH by TUSİD) 27 – 31 Mayıs 2025 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirileceğini söyledi. Fuarın sektörün Türkiye’deki en büyük etkinliği olma özelliği taşıdığını belirten Topuz, “HOSTECH by TUSİD, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en büyük fuarlarından biri olarak, HORECA sektöründe önemli bir ticaret noktası haline geldi. 2025 yılında da ziyaretçilerimize en geniş ürün ve hizmet yelpazesini sunmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” dedi.