Mehmet KAYA
Türkiye’nin yürüttüğü büyük çaplı savunma sanayii projeleri, nisan ayı sonundan itibaren peş peşe kamuoyunun gündemine gelecek. Bunlar arasında bulunan Milli Muharip Uçak hangar çıkışı ve ATAK 2 taarruz helikopteri ilk uçuş için daha önce 18 Mart’ta planlanan tören ertelendi. Uzun süredir güç paketi sorunları nedeniyle seri üretimine geçilemeyen ALTAY tankına yönelik bir tören de hazırlanıyor. Amfibi hücum gemisi olarak başlayan ancak pist eklenerek insansız hava araçlarının havalanma ve iniş yapabileceği bir tasarıma dönüştürülen TCG Anadolu’nun da geçici kabulü yapıldı. Bu gemi için de tören düzenlenmesi bekleniyor. Savunma sanayii dışındaki büyük projelerden Togg otomobilinin ön siparişleri sonrası mart ayı içinde ilk sahiplerine teslimleri de gündemde.
Seçim gündeminin yoğun olduğu bugünlerde savunma sanayiinin büyük projelerinde de hareketlilik gözleniyor. 2023 yılı sonunda ilk uçuşunu yapacak olan Milli Muharip Uçak (MMU) projesinde daha önce Çanakkale Deniz Zaferi günü olan ve Şehitleri Anma Günü olarak da kutlanan 18 Mart’ta hangar çıkış töreni yapılması planlanmıştı ancak ertelendiği duyuruldu. MMU’nun üzerinde çalışma devam eden, motor takılmış ilk versiyonunun hangar çıkışı gerçekleştirildi ve pist başında görüntüsü paylaşıldı. MMU için resmi bir hangar çıkış töreni yapılması ve bu törende motor çalıştırması için hazırlıkların devam ettiği, bu törenin mayıs ayı içinde yapılmasının planlandığı kaydedildi.
ANKA-3 gösterime dahil edildi
MMU projesini yürüten TUSAŞ’ın diğer önemli projelerinden biri olan ATAK-2 taarruz helikopteri ve HÜRJET jet eğitim uçağının ilk uçuş veya hangar çıkışının da 2023 bahar aylarına planlandığı duyurulmuştu. TUSAŞ’ın ATAK-2, HÜRJET ve henüz sadece fotoğrafları paylaşılan ANKA-3’ün de gösterime dahil edilebileceği kaydedildi.
Büyük projelerden biri olan ancak uzun süredir seri üretim sorunları yaşanan Milli Tank ALTAY’ın da nisan sonu mayıs ayı başında bir törenle kamuoyu gündemine getirilmesi planlandığı öğrenildi. ALTAY tankı geliştirme projesi 2016’da tamamlanmış ancak daha sonra güç paketi temin ve geliştirme projelerinin sonuçlanamaması nedeniyle üretim başlayamamıştı. Seri üretim üstlenicisi BMC yöneticileri yakın zamanda yaptıkları açıklamada ALTAY’ın konfigürasyonunda önemli değişiklikler olduğunu belirterek yeni güç paketi ve bu konfigürasyon değişiklikleriyle testlere başlandığını duyurmuştu. ALTAY’ın bu yeni konfigürasyonuyla yerli motorla çalışan halinin nisan sonu, mayıs başında gösterilmesi bekleniyor.
TCG Anadolu’nun teslimi son aşamada
Türkiye’nin şimdiye kadar yürüttüğü en büyük gemi inşa projesi olan ve amfibi çıkarma gemisi olarak başlayan, sonrasında insansız hava araçlarının iniş ve kalkış yapabilmesinin hedeflendiği bir pist eklenen TCG Anadolu gemisinin geçici kabulünün yapıldığı açıklandı. Geminin testlerinin son aşamada olduğu ve teslimi konusunda yine yakın zamanda sonuçlanacağı kaydedildi. Bu arada, Türkiye’nin yürüttüğü önemli savunma sanayii projelerinden yüksek irtifa hava savunma sistemi SİPER, ses üstü hıza sahip yeni füze sistemleri, uzay görevi yapabilecek roket sistemlerine yönelik projeleri devam ediyor. Savunma sanayii projeleri dışında kamuoyu gündemine büyük proje olarak yürütülen Togg otomobillerinin ilk teslimlerinin de mayıs ayı içinde törenle yapılmasının beklendiği kaydedildi.