Yeni programın tanıtımı için Ankara’da Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın da katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantı çerçevesinde, TÜSEB tarafından desteklenecek bazı projelerin imza töreni de gerçekleşti.
Yeni program TÜSEB Başkanı Ümit Kervan tarafından tanıtıldı. Yeni yaklaşım çerçevesinde, TÜSEB bünyesindeki 9 enstitü ile sağlık alanında yazılımdan ilaç ve aşıya, tıbbi cihaza kadar sağlık alanında üretim, geliştirme ve ticarileşmeye yönelik destek paketleri uygulayacak. TÜSEB kendisi çalışmalar yapması yanında, özel sektör ile de işbirliği gerçekleştirebilecek. Özel sektördün de katılabileceği en önemli program şehir hastaneleri bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisleri olarak açıklandı. İlk ofisler Ankara Etlik ve Bilkent ile İstanbul Çam Sakura şehir hastanelerinde açılacak. Bu ofislerde özel sektör, üniversite ve TÜSEB işbirliğiyle projeler kabul edilecek. Proje sahipleri şehir hastanelerindeki merkezlere başvuracak. Projeler ya da fikirler üniversitelere ya da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulmuş veya desteklenen AR-GE merkezlerine verilecek. Buralarda olgunlaştırılacak fikir ya da projeler üretim ya da hizmete geçe bilmesi için sanayi ile eşleştirilecek, ayrıca ürünün ticarileşmesine katkı verilecek. Ayrıca kamu tarafından da alımı gerçekleşebilecek. Sağlık Bakanlığı’nın öncelik verilecek projelere yönelik bir çalışma yaptığı ve bu çerçevede maliyeti yüksek ve kullanım sıklığı en fazla olan 100 öncelikli ürün (ilaç, tıbbi sarf) belirlendiği kaydedildi.
Bakan Memişoğlu: AR-GE destekleri iki kat arttı
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Üreten Sağlık Modelini yenilikçi bir yaklaşım olarak niteleyerek, “Üreten Sağlık Modelimizi, sağlık alanında marka ve katma değer oluşturduğumuz, ülkemizin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına katkı sunduğumuz, kendi ihtiyaçlarımızı karşıladığımız, dünyaya teknoloji ve ürün ihraç ettiğimiz önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi. Bakan Memişoğlu sağlık çalışanlarının patentten hukuki yardıma kadar üretim ve finansal destek ve ticarileşmeye kadar geniş bir yelpazede destekleneceğini, üretim için sanayici ile eşleştirmenin dahi yapılabileceğini vurguladı. Bakan Memişoğlu konuşmasında, 2025 için AR-GE desteklerinin bir önceki yıl bütçesinin 2 katına çıkarıldığını da belirtti. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM’de kabul edilen kanun ile TÜSEB araştırmaları çerçevesindeki sağlık hizmetlerinin SGK tarafından bedelinin ödenmesinin de sağlandığını kaydetti.
“Tıbbi teknolojiler öncelikler arasında”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da konuşmasında, aşı, tıbbi cihaz ve biyoteknolojik ürünler gibi alanındaki yetkinliklerin ortak kullanımı için bir zemin oluştuğunu belirtti. Bakan Kacır, HIT-30 ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programlarında başta ilaç olmak üzere tıbbi teknolojilerin öncelikler arasında olduğunu hatırlatarak, TÜBİTAK bünyesinde de hem insan kaynağına hem de projelere çeşitli destekler verildiğini söyledi. Bakan Kacır, yeni yaklaşımla TÜSEBTÜBİTAK koordinasyonunun güçlenmesi gerekeceğini de vurgulayarak, Turcorn olarak adlandırdığı start-up olarak kurulup değeri 1 milyar doları aşan şirketin sağlık alanında görülmediğini belirterek, “Aşı ve ilaç tedarikinde uzun vadeli planlama ve kamu alım garantileri, temel araştırması veya klinik araştırması Türkiye’de gerçekleştirilen ya da yatırım teşviki verilmiş yatırımlar neticesinde üretilecek ilaçlara ruhsatlandırma süreçlerinde öncelik verilmesi, klinik araştırmaları daha yaygın bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanıyacak mevzuat adımlarının atılması, üniversiteler, hastaneler, araştırma merkezleriyle teknopark ve AR-GE merkezleri arasında işbirliğinin güçlendirilmesi, temel araştırması gerçekleştirilmiş ürünlerin klinik araştırmalarının desteklenmesi, TÜBİTAK ve TÜSEB arasında yüksek koordinasyon sağlık ekosistemimizin ölçeklenmesi ve genişlemesi için büyük önem arz ediyor” diye konuştu.