Osman KILIÇ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) sağlık sektörü özelinde bin 200’e yakın üyeleri bulunduğunu belirten MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Hüseyin Sarpkaya, “Bunlar hastane, eczane, medikal, kozmetik gibi alanlarda faaliyet gösteren firmalardan oluşuyor. Sağlığın bir alanına odaklanmadık. Her alanda olmaya gayret ediyoruz” dedi.
Sağlık alanındaki sorunlara değinerek çözüm önerilerinde bulunan Sarpkaya, “Savunma Sanayii Başkanlığı gibi sağlık sanayii başkanlığına ihtiyacımız var” dedi. “Savunma sanayisinde nasıl bir hikaye yazdıysak burada da yazmalıyız” diyen Sarpkaya, sağlık sanayi endüstri başkanlığı çatısı altında projelerini destekleyecek ve kamuya sunup gerekli alım garantilerini alacak, orada moteratör olup koordinasyonu sağlayacak bir birimin elzem olduğuna değindi. Sarpkaya, sektörlerinin birçok alanla bağlantısı olduğundan dolayı bu yapının bağımsız olması gerektiğini ifade etti.
“Biyoteknolojik ilaç Türkiye’nin geleceğidir”
İyi bir ilaç üreticisi olunduğunu fakat molekül eksikliği yaşandığını ifade eden Hüseyin Sarpkaya, “Üniversitelerin bu işin içine girmesi gerekiyor. Otomotiv sektöründe içten yanmalı motor neyse ilaç sektöründe de konvansiyonel ilaçlar o. Bugün biyoteknolojik ilaçlarda, yani eşdeğer örnek verirsek elektrikli arabalarda yol katetmemiz lazım. Bugün eczane raflarında 3 bin ürün varsa bir gün gelecek 300’e düşecek. Bir işletmenin bu yatırıma girmesi için karşılığını alabilmesi lazım. Kamu burada alım garantisi verebilir. Biyoteknolojik ilaçlar Türkiye’nin geleceğidir” değerlendirmesinde bulundu.