Merkez Bankası’nın adımları ile enflasyonu düşürmek için bir alan yaratıldığını ve bu adımların OVP ile desteklendiğini söyleyen iş dünyası; üretim ve yatırım ihtiyaçlarının gözetilmesinin, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesinin ve ihracatçıların desteklenmesinin programın başarıyla uygulanmasını sağlayacağını belirtti.
EİB KOORDİNATÖR BAŞKANI JAK ESKİNAZİ: FİNANSMAN VE DÖVİZ KURU İHRACAT HEDEFİNE ULAŞMADA ANAHTAR OLACAK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in rasyonel bir ekonomik modele geçildiğini söylemesi sonrasında kamuoyu ile paylaşılan Orta Vadeli Program’daki (OVP) hedefl erin yakalanması için var gücümüzle çalışacağız. 302,2 milyar dolar iddialı bir hedef olmakla birlikte Türk ihracatçısı bu hedefl ere ulaşabilecek bilgi birikimi ve kabiliyete sahip. Üretimin devamı için uygun finansman modelleri hayata geçerse ihracat hedefl erimizi tutturabiliriz. İhracat hedefl erimizi tutturduğumuzda istihdam, büyüme, enfl asyon, cari açık ve diğer hedefl erin tutmasını da kolaylaştırmış oluruz.
İZTO BAŞKANI MAHMUT ÖZGENER: MB’NİN ADIMLARI OVP İLE DESTEKLENİYOR
Kamuoyu ile paylaşılan 2024- 2026 Orta Vadeli Programda, Odamız tarafından önerilen öngörülebilirlik, tutarlılık, bütünsellik, işlevsellik gibi ana kavramların yanı sıra enfl asyonla mücadele, vergi sistemi, yeşil-dijital dönüşüm, girişimcilik eko sisteminin güçlendirilmesi gibi konuların yer almasından memnuniyet duyduk. Merkez Bankası’nın adımları ile enfl asyonu düşürmek için bir alan yaratıldı ve bu adımlar, OVP ile destekleniyor. Bu nedenle ekonomi yönetiminin uyguladığı rasyonel kararların benzer hızda ve kararlı bir şekilde sürmesinin ve OVP’de ele alınan konuların takvim süreleri içerisinde hayata geçmesinin ülkemiz ekonomisi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.
İTB BAŞKANI IŞINSU KESTELLİ: OVP’NİN UYGULANMASINDAKİ KARARLILIK AYDINLIĞA ÇIKMAMIZ İÇİN ÖNEMLİ
Programın uygulanmasında gösterilecek kararlılığın tüm paydaşlar tarafından sahiplenilmesine ve hedefl ere ulaşılmasına önemli katkısı olacağını söyleyebiliriz. Küresel gelişmeler de düşünüldüğünde 2023 ve 2024 yıllarının zor geçeceğini öngörüyoruz. Programın uygulanmasındaki kararlılık aydınlığa çıkmamız için önemli. Seçimden sonra rasyonel politikalara dönüşün ısrarla vurgulanması, mali disiplin yolunda kararlar alınması ve şeff afl ık açısından önemli adımlar atılması, bir güven ikliminin oluşması için çok değerli. Programın 4 temel amacında sanırım toplumun tüm kesimleri olarak hemfikiriz: Makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanması, enfl asyonun tek haneye düşürülmesi, yatırım, istihdam, üretim, ihracat perspektifinde büyüme ve istihdamın devam ettirilmesi ve sosyal adalet ve refahın güçlendirilmesi. Bunların tamamı doğru teşhisler ve hedefl er. Programa ek olarak tarımsal üretim ve ticaret özelinde de yenilikçi bir programa sektörümüzün ihtiyacı olduğunu ekleyebilirim.
BTSO BAŞKANI İBRAHİM BURKAY: ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR YAPININ OVP İLE GÜÇLENDİRİLMESİ DEĞERLİ
Kalkınma hamlemizin temelini oluşturan nitelikli üretimin desteklenmesi, işletmelerimizin finansmana erişimlerinin sağlanması, yeşil ve dijital dönüşüme yönelik atılacak güçlü adımlar, ekonomimizi sürdürülebilir ve daha rekabetçi bir yapıya kavuşturacaktır. Enfl asyonla mücadelenin kararlılıkla uygulanması, iş dünyamızın üretim ve yatırım ihtiyaçlarının gözetilmesi, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, istihdam piyasasının ve ihracatçı firmalarımızın desteklenmesi programın başarıyla uygulanmasını sağlayacaktır. Küresel belirsizliklerin arttığı bir dönemde öngörülebilir bir yapının toplumsal, finansal ve ekonomik anlamda planlanan bu programla güçlendirilmesini de oldukça değerli buluyoruz.
BASİFED BAŞKANI MEHMET ALİ KASALI: UYGULANMA İRADESİNİN ORTAYA KONULMASI GEREKİYOR
OVP’nin, genel hatları itibariyle daha ayakları yere basan, reel ekonomik duruma göre daha gerçekçi bir OVP olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 2023 hedefl eri konusunda enfl asyon beklentisinin yükseltilerek yüzde 65’e revize edilmiş olması, gerçeği yakalama noktasında atılan adımların sürdüğünü gösteriyor. Diğer beklenti ve hedefl ere de baktığımızda 2023 hedefl erinin son derece gerçekçi belirlenmiş olduğunu görüyoruz. Ancak 2024 ve sonrasının beklenti rakamlarına baktığımızda fazla iyimser bir tablo ile karşı karşıyayız diyebiliriz. Özellikle yapısal reformların da yedi başlık halinde OVP’ye girmesini olumlu buluyoruz. Önemle altını çizmek isterim ki, planlar ne kadar gerçekçi olursa olsun, onun uygulanma iradesinin ortaya konulması gerekiyor. OVP için temennimiz firesiz uygulanmasıdır.
SAKARYA TSO BAŞKANI A. AKGÜN ALTUĞ: YATIRIMLAR İÇİN GÜVEN ORTAMI SAĞLANACAK
Önümüzdeki 3 yılın ekonomik sistemine yönelik hazırlanan ve büyüme sürecine katkı sağlaması hedefl enen OVP’nin tasarlanması sürecinde özel sektör temsilcilerinin görüşlerinin dikkate alınarak planın şekillenmesi çok kıymetli. İş dünyası tarafından orta vadede somut etkilerin beklendiği OVP ile öngörülebilir bir programın oluşturulduğunu görüyoruz. Yatırımlar için güven ortamının sağlanarak ekonomik istikrarın yeniden tesis edileceğini, üretim gücünün destekleneceğine inanıyoruz.
İZSİAD BAŞKANI HASAN KÜÇÜKKURT: 2024 ENFLASYON RAKAMI İYİMSER
OVP’nin ekonominin gerçeklerine uygun hazırlandığını söyleyebiliriz. Rakamlar boyutuyla baktığımızda TÜFE’de yılsonu yüzde 65 revizyonunun önemli olduğunu görüyoruz. Ciddi bir düzeltme yapılmış oluyor. Ancak 2024’te enfl asyonun yüzde 33’e düşmesi çok kolay değil. Bu OVP’yi diğer OVP’lerden farklı kılan bir diğer konu da öncelikli yapısal reform alanların belirlenmiş olması. Bu yapısal reformlar her ne kadar her zaman dillendirilen konular olsa da bunların kalem kalem OVP’ye girmiş olmasını olumlu buluyoruz.
KESİAD BAŞKANI MUTLU CAN GÜNEL: PROGRAMA SADIK KALINMALI
Genel hatları ile değerlendirdiğimizde gerçekçi, reel ekonomiye uygun tespit ve hedefl er konulduğunu görüyoruz. Enfl asyon rakamlarının güncellenerek beklentinin yıl sonu için yüzde 65’e yükseltilmiş olmasını gerçekçi buluyoruz. Bu gerçekçi yaklaşımın merkezi hükümet tarafından yapılmış olması, seçimlerden sonra yeni ekonomi yönetiminin Ortodoks politikalara dönüşün ve yeni ekonomi politikasının devam ettiğini bize gösteriyor. Yapısal reformların OVP içinde bir başlık olarak değerlendirilmiş olması son derece önemli. En önemlisi ise programa sadık kalınarak, rasyonel hedefl er ve bu hedefl ere gidiş yollarının belirlenmesi ve uygulanması sağlanmalı.
EGİAD BAŞKANI ALP AVNİ YELKENBİÇER: PİYASANIN TAHMİNLERİYLE ÖRTÜŞEN RAKAMLARI GÖRÜYORUZ
OVP ile Ekonomimizin 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin yol haritası belli oldu. Büyümenin 2026’da yüzde 5’e çıkarılması öngörülen programda kişi başı gelirin 15 bin dolara çıkarılması planlanıyor. Önceki yıllara göre hedefl er açısından daha gerçekçi, piyasanın tahminleriyle örtüşen rakamları görüyoruz. Enfl asyonla mücadele var. Gerçekçi bir program olduğu için eğer yüksek bir kararlılık gösterilir ise üç yılın sonunda hedefl ere ciddi ölçüde ulaşılabilir.
DOSABSİAD BAŞKANI NİLÜFER ÇEVİKEL: UYGULAMALARIN TEMEL İHTİYAÇLARLA ŞEKİLLENMESİ BAŞARI GETİRİR
Programın büyümeye zarar vermeden uygulanacağının vurgulanması, iş dünyamız açısından olumlu bir gelişmedir. Özellikle istihdam artışı ve enfl asyonla mücadele gibi konulara odaklanılması, refah seviyesi açısından umutları tazeleyecektir. Ayrıca, deprem bölgesine ayrılan ek bütçe ve konut stokunun telafisi için sosyal konut projeleri gibi adımlar da ülkenin gelişimi açısından önemli katkılar sağlayacaktır. İhracata dayalı büyüme modelinin altının çizilmiş olması mühim. Finansmana erişim gibi temel ihtiyaç göz önünde bulundurularak uygulamaların şekillendirilmesi, programın başarısını artıracaktır. Bu, özellikle KOBİ’lerin büyümesi ve yeni yatırımların teşvik edilmesi açısından kritik bir faktördür.
BALKANTÜRKSİAD BAŞKANI FATİH ŞAKİR: BİZİM İÇİN YOL HARİTASI
Açıklanan programı, bizler için yol haritası olarak değerlendiriyoruz. Enfl asyonla mücadele başta olmak üzere ekonomiyi yeniden yapılandırmaya yönelik açıklanan maddeler kararlılıkla uygulanmalıdır. Önümüzü net olarak görmek yeni yatırımlardan istihdama ve ihracata kadar karar süreçlerimizi hızlandıracaktır.
BEKSİAD BAŞKANI ÖMER YILDIZ: KARARLAR UYGULANIRSA EKONOMİK SORUNLAR ÇÖZÜLÜR
OVP ile birlikte içinde bulunduğumuz yılla ilgili makro konular güncellenirken önümüzdeki 3 yıla ilişkin yol haritası da belirlenmiş oldu. Enfl asyonla mücadele için alınan kararlar uygulanırsa pek çok ekonomik sorunun üstesinden gelineceğine inanıyoruz.
BUİKAD BAŞKANI ŞEYDA ŞENÇAYIR: EKONOMİNİN HER ALANINI KAPSIYOR
Programın günümüz ekonomik şartlarına çözümler üretecek, ülke ekonomisinin kalbi niteliğindeki her ölçekten, her sektörden iş dünyası temsilcilerinin önünü açacak şekilde kararlılıkla hayata geçirilmesi elzem. Ekonominin her alanını kapsayan, mevcut durumu doğru analiz edip çözümler sunan maddelerin kararlılıkla uygulanması başta enfl asyon olmak üzere tüm problemlerin giderilmesinde anahtar olacaktır.
BUMİAD BAŞKANI MUSTAFA GÜMÜŞ: PROGRAM ACİLEN HAYATA GEÇMELİ
Üretimimizin, istihdamımızın, iç ve dış pazarlarda ticaretimizin güçlenmesi, ülkemizin her alanda refahını sürdürebilmesi için doğru analizlerle alınan doğru kararların kararlılıkla ve acilen hayata geçirilmesi şarttır.
GESİAD BAŞKANI MURAT KAYA: MOTİVASYONUMUZU ARTIRACAK
OVP; üretim, yeni yatırımlar, istihdam gibi konularda motivasyonumuzu artıracaktır. TL’nin istikrarı başta olmak üzere finansal kesim ve bankacılıkla ilgili konuları içeren kararları çok önemsiyoruz.
İMSİAD BAŞKANI ŞEREF DEMİR: YABANCI YATIRIMCIYI ÇEKEREK BÜYÜMEYİ HIZLANDIRACAK
2023 hedefl erinde deprem felaketi ve dünyadaki ekonomik gelişmeler nedeniyle sapmalar oldu. OVP öngörülebilirliği artırarak yatırım ortamına önemli katkılar yapacaktır. Yabancı yatırımcıyı çekerek büyümeyi hızlandıracak kararlar ülkemiz adına sevindirici. Öte yandan afet riskini minimum düzeye indirecek ve sektörümüzü rahatlatacak kararların uygulanma ihtimallerine olumlu bakıyoruz.
TOSYÖV BURSA BAŞKANI YAVUZ KAZANGİL: ÇARKLARIN DAHA SAĞLAM DÖNMESİNİ SAĞALAYCAK
Ekonominin her alanında hissedilen enfl asyonist ortamla mücadele anlamında atılacak kararlı adımlar her ölçekten üreticimizin, ihracatçımızın, ticaret erbabımızın ve çalışanlarımızın geleceğe daha güvenle bakabilmelerini sağlayacaktır. Yanı sıra ihracatımızı, üretimimizi, istihdamımızı destekleyecek destek paketleri ekonomi çarklarının daha sağlam dönmesini sağlayacaktır.