Osman KILIÇ
Plastik ihracatı küresel hammadde fiyatlarındaki düşüş ve talepteki daralma nedeniyle geriliyor. Sektörün ihracatı bir önceki yıla göre ocak ayında yüzde 2 artsa da şubattan itibaren düşüş kaydetti. Bir önceki yıla göre şubat ayında yüzde 15, mart ayında yüzde 7,9 ve ilk üç aylık dönemde yüzde 8 düşüş yaşandı.
Ocak-mart döneminde plastik sektör ihracatının yüzde 30’luk kısmının hammadde ihracatından geldiğini kaydeden İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Başkanı Adil Pelister, sektörün mamul ihracatında geçen yıla göre yüzde 5, hammadde ihracatında ise yüzde 14’lük düşüş yaşadığını aktardı. Düşüşün sebebinin Türkiye’nin plastik mamul üretim merkezlerinin de yer aldığı bölgede yaşanan deprem felaketi olduğunu ifade eden Pelister, “Diğer bir sebebi ise küresel düzeyde hammadde fiyatlarında yaşanan gerileme” açıklamasında bulundu.
İç pazarda daralma
Deprem felaketinin etkilerinin halen devam ettiğine dikkat çeken PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, “Malum deprem bölgesi ülkemizin en önemli plastik mamul üretim merkezlerinden biri. Değerde yaşanan düşüşün daha derin olmasının gerekçesi ise küresel piyasalarda plastik hammadde fiyatlarının gerilemesi. 2022 yılının ilk çeyreğiyle 2023 yılının ilk çeyreğini kıyasladığımızda plastik hammadde fiyatlarının dolar bazında sert bir düşüş yaşadığını söyleyebiliriz” dedi. Avrupa bölgesinde mart ayı itibariyle ihracat siparişlerinin yeniden eşik değer olan yüzde 50’nin üzerine çıktığını söyleyen Karadeniz, “Öte yandan, iç talepte bir daralma söz konusu” şeklinde konuştu.
“AB ve ABD’den resesyon sinyalleri geliyor”
Plastik ve plastik mobilyalardaki düşüşün yine dolar kurunun düşük kalması ve işçilik maliyetinin ortalama 750 dolar/aydan daha yüksek seyretmesi nedeniyle gerçekleştiğini bildiren TKSD Yönetim Kurulu Üyesi Derya Erçıkan, “Asgari ücretin yükselmesi tüm dengeleri değiştirdi. Enerji maliyetleri ve hammadde fiyatlarının düşüşü sonrası firmalar yüksek maliyetli hammadde ile yakalandılar” yorumunda bulundu. İç piyasanın da durgun olduğunu ifade eden Erçıkan, “AB ve ABD resesyon sesleri geliyor. Atlatacaklarını düşünüyorlardı ama resesyon gerçekleşiyor” yorumuna yer verdi.