Herkese eşit hareket özgürlüğü sunma hedefiyle bir mobilite şirketine dönüşmeye başlayan, dünyanın en büyük otomobil markası Toyota, Paris 2024 Olimpiyatları’nda kapsayıcı ve sürdürülebilir mobilitenin en yenilikçi halini 2.650 adedin üzerinde tam hibrit, plug-in hibrit, tam elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli aracı kullanarak gösterecek. Hatta; hidrojen altyapısının geliştirilmesini desteklemek adına yakıt hücresi sistemleri kullanarak GCK otobüslerini sıfır emisyonlu hidrojenli hale dönüştürecek. “Herkes İçin Mobilite” kapsamında birçok sıfır emisyonlu ve düşük emisyonlu ürünüyle önceki oyunlara göre Paris 2024’te yüzde 50 oranında karbon emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlamak istiyor. bZ4X, Proace and Proace Verso ile plug-in hibrit RAV4, tam hibrit Toyota Corolla TS, Yaris Cross, ve Highlander ile hidrojen yakıt hücreli Toyota Mirai gibi binek araç filosunun yanında Paris’te 250 adet koltuklu C + walkS ve ayakta kullanılan C + walkT ile tekerlekli sandalye e-çekicileri, 250 APM ve 150 tekerlekli sandalye erişimine uygun Toyota Proace gibi 700’ün üzerinde bireysel mobilite çözümü de sunacak. Bunlarla birlikte; Japonca’da “iç yüzünü anlamak” şeklinde ifade edilen Kenshiki Forum’unu markanın Avrupa merkezi Belçika Brüksel’de beşinci kez düzenleyen Toyota, en yeni elektrikli konseptlerini, teknolojilerini ve yeniliklerini paylaşarak yenilikçi vizyonunu aktarmaya devam etti.
2024 Urban SUV konseptinin dünya prömiyerinin de gerçekleştiği, 2025 Sport Crossover, Toyota FT-3e ve Toyota FT-Se konseptlerinin Avrupa prömiyerini de yapan Toyota’nın Professional ürün ailesinden yeni Proace, Proace City ve Proace Max modelleri ile Hilux Hybrid 48V da, Kenshiki Forum’da gösterildi.
Avrupa’da hibritler dahil elektrik motorlu araçlarının satışını yüzde 71’e çıkarmış olan Toyota, 2024’te yeni elektriklileriyle sattığı her 4 araçtan üçünün “elektriklenmiş” yapmayı hedefliyor.
2026’ya kadar yepyeni 15 farklı sıfır emisyonlu araç sunmak isteyen Japon devi, bunlardan ilk dördü Urban SUV ve Sport Crossover ile Compact SUV ve bZ4X olmak üzere 6’sını özel olarak geliştirilen yeni nesil elektrikli araç platformu üzerine yapacak.
Avrupa’da 5 modelinden 1’ini tam elektrikli olarak, yılda 250 binden fazla “sıfır emisyon”lu araç satışı gerçekleştirmesi beklenen Toyota, 2040 yılına kadar Avrupa’da ve 2050 yılına kadar küresel ölçekte tam karbon nötrlüğü sağlama taahhüdüne doğru bu yılın Kenshiki Forum’unda açıkladığı 2026’dan sonraki araçlarda sunulacak yeni nesil batarya teknolojilerinin geliştirilmesiyle ilerliyor. Fakat, gelişmiş pazarların dışında kalan farklı ülke ve bölgelerindeki müşteri ihtiyaçlarına, koşullara ve yerel altyapıya uygun olarak farklı güç üniteleriyle karbon nötre giden yolda çok yollu bir yaklaşım sunmaya devam ederken, tam elektriklilerin haricinde hibrit, plug-in hibrit ve hidrojen yakıt hücreli araçlardan da vaz geçmiyor, “Herkes İçin Mobilite” hedefiyle çevreci mobilitenin erişilebilir olmasını sağlamak istiyor.
Lojistik sürecinde de emisyonları Belçika ve çevre ülkelerde hidrojen yakıt hücreli araçlarla sıfırlamaya çalışması gibi 360 derecelik bir yaklaşımla 2030’da tüm üretim tesislerini tamamını karbon nötr yapacak olan Toyota, açıklanan elektrifikasyon hedefl eri kapsamında 2035’te Avrupa Birliği, İngiltere ve EFTA ülkelerinde sadece sıfır emisyonlu araç satışı gerçekleştirecek, 2040’ta ise satın alınan ürünler ve hizmetler dahil olmak üzere tedarik operasyonlarının tamamını karbon nötrlüğe çıkaracak.
Günümüz tam elektriklilere kıyasla iki kat daha fazla sürüş menzili ve yüzde 20 daha düşük maliyetli performans versiyonu bir batarya tanıtırken, aynı zamanda elektriklilerin yaygınlaşmasını amacıyla düşük maliyetli bir başka batarya üzerinde de çalışıyor.
Yeni şekilli iki kutuplu düşük maliyetli LFP lityum demir fosfat bataryasının bZ4X’e göre menzili yüzde 20 artırması ve maliyeti yüzde 40 azaltması hedefl eniyor. Diğer yeni nesil batarya ise, bipolar teknolojiler ve yüksek nikel katot kullanarak düşük maliyetler ve daha uzun bir sürüş menzile rağmen yüksek performansa odaklanacak. Katı hal bataryaların 2027’den itibaren ticarileştirmeyi amaçlayan Toyota, yüzde 10’dan yüzde 80’e 10 dakikada şarj hedefiyle tüm Ar-Ge’sini ilerletiyor. 2026’da 3. nesil yakıt hücresi teknolojisi geliyor Sıfır emisyona giden yolda büyük önem taşıyan hidrojen yakıt hücresi teknolojisini Hilux’a adapte eden Toyota, bu prototipini de ilk kez 2023 Kenshiki Forum’da sergilerken, 2026 yılında üçüncü nesil yakıt hücresi sistemini tanıtmaya hazırlanıyor. Yüzde 20 menzil artışı ve maliyetleri yüzde 37 düşürerek yıllık 100 bin üretim hedefi, 2030’da maliyetlerin yüzde 50 düşürüleceği yıllık üretimin 200 bin adetlere çıkarılarak geliştirilecek.
Hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin ticarileştirilmesi ve yaygınlaşması yönünde Avrupa Hidrojen Fabrikası, Global Hidrojen Fabrikası ile güçlü bir bağ kuracak.
Türkiye hafif ticari satışları, Avrupa’da ilk 5’e girdi
Avrupa’da Stellantis Pro One ürünleriyle paralel üretilen Toyota Professional’ın giderek güçlenen model seçenekleri ve hizmet kalitesi, 2022 yılında Avrupa’da 119 bin adetlik hacime ulaşmıştı. 2023’te şu ana kadar 140 bin adedin üzerinde satış ile yeni bir rekora imza atan Toyota, 2025 yılında 180 bin adedi aşarak yüzde 7 pazar payı hedefl iyor. Türkiye’de ise, ilk 10 ayda 9.612 adet hafif ticari araç satışı gerçekleştirerek, Avrupa Toyota Professional satışları içerisinde ilk 5’te yer aldı.
Yenilenen Proace’lerdeki yeni dijital gösterge panelleri ve 10 inç dokunmatik ekran, yeni deri direksiyon konforu ve görünümü daha ileriye taşırken, 75 kWh bataryalı yeni tam elektriklisi, tek şarjla 350 km’ye varan pratik bir menzile sunacak. 136 HP 100 kW e-motorlu Proace, 50 kWh daha küçük bataryalı ekenomik seçenek de sunacak. Fakat, ticarilerdeki asıl önemli “büyük”, Proace Max, yüksek yük taşıma kabiliyeti ve sınıfının lideri kapasitesiyle verimli sürüşüyle Toyota’nın Avrupa’daki ilk büyük boyutlu ticari aracı oluyor. Aynı zamanda 17 metreküpe kadar altı farklı ölçü ve iki farklı aks aralığıyla sunulacak Proace Max, 110 kWh bataryası, 150 kW’a kadar çıkabilen hızlı şarj sistemi ve 55 dakikada yüzde 80 şarj imkanına sahip elektrikli olarak da 270 HP 200 kW ve 410 Nm tork değerleriyle 420 km’ye varan sürüş menzili de günlük operasyonlar için ideal menzile sahip. Verimli ve düşük emisyonlu 120-180 HP arası güçlerdeki dizel versiyonları da, önden çekişli olacak.
Urban SUV
Urban SUV, Toyota’nın Avrupa’da 2026’ya kadar yeni nesil elektrikli mimariye sahip 6’lı gamının B-SUV segmenti en ulaşılabilir modeli olacak. İki farklı boyda ve 4×4 ya da önden çekişli olacak Toyota Urban SUV, 4,3m uzunluk, 1,820 mm genişlik ve 1,620 mm yüksekliğe sahip.
Sport Crossover
2025 için Toyota Sport Crossover, elektrikli araç ürün gamının tasarım ikonu haline gelecek, şık aerodinamik silueti ve ayırt edici çizgileriyle ilk kez elektrikli otomobil kullanacak müşteriler için SUV’lara göre çekici bir alternatif olacak. Konseptte geniş yaşam alanı ve bagaj hacmiyle yüksek konfor dikkat çekiyor.
FT-3e SUV
Cok yönlü yeni nesil elektrikli araç mimarisi üzerine yapılmış FT-3e SUV konsepti, daha fazla verimlilik ve menzil için minimum ağırlık ve optimize aerodinamizmle tasarlanmış. FT-3e, dışardan bataryanın şarj durumu, iç sıcaklık ve hava kalitesi gibi bilgileri yansıtan kapısının üzerineki dijital ekranlar, 4,860 mm uzunluk, 1,955 mm genişlik ve 1,595 mm yüksekliğe sahip.
FT-Se
Toyota Gazoo Racing’in uzmanlığıyla geliştirilen iki koltuklu sıfır emisyonlu yüksek performanslı sporcu FT-Se konsepti, ismini Future Toyota Sports electric kısaltmasından alıyor. Yeni nesil yüksek enerji yoğunluğu ve alçak ağırlık merkezindeki bataryası, 4,380 mm aerodinamik uzunluğu arka spoyleriyle 1,220 mm yükseklikliği ve agresif 1,895 mm genişliği yanında kabininde alçağa konumlandırılmış gösterge paneli çok ilginç.