Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, ağustos ayında elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı ilk defa yüzde 20’yi aştı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin (ACEA) açıkladığı AB ülkelerinin ağustos ayı yeni otomobil tescil verilerine göre yeni otomobil satışları 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artarak 787 bin 626 oldu. Birlik üyesi ülkelerde yeni araç tescilleri, Ocak-Ağustos 2023’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,9 artarak 7 milyon 78 bin 464’e yükseldi.
Ağustos ayında AB ülkelerinde satılan yeni otomobillerin yüzde 32,7’si benzinli, yüzde 23,9’u hibrit, yüzde 21’i tam elektrikli, yüzde 12,5’i dizel, yüzde 7,4’ü fişli hibrit ve yüzde 2,5’i de diğer yakıtlardan oluştu. Böylece AB ülkelerinde elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı ilk defa yüzde 20’yi aşmış ve dizel otomobilleri geçmiş oldu. Elektrikli otomobil satışları, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla da yüzde 118,1 yükselerek 165 bin 165’e ulaştı. Bu yılın başından beri satılan elektrikli otomobil sayısı da 984 bin 864’e ulaştı. Avrupa’da bin kişiye düşen motorlu araç sayısının en düşük olduğu beş ülke Letonya, Romanya, Macaristan, Hırvatistan ve Litvanya oldu.
Otomobil satışları, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre Almanya’da yüzde 37,3, Fransa’da yüzde 24,3 ve İtalya’da yüzde 11,9 arttı. Birlik üyesi 27 ülke arasında ağustos ayında en fazla yeni otomobil Almanya’da trafiğe çıktı. Bu dönemde Almanya’da 273 bin 417, Fransa’da 113 bin 599 ve İtalya’da 79 bin 727 yeni otomobil tescil edildi. Avrupa otomobil pazarında yaşanan tedarik zinciri sorunlarının aşıldığı belirtilirken, üreticilere göre ağustosta AB’de en fazla yeni otomobil satışını 209 bin 548 ile VW Grubu gerçekleştirdi. AB’deki yeni araç satışlarında VW Grubu’nu, Stellantis Grubu izledi. Peugeot, Fiat, Citroen ve Opel gibi markaları içeren Stellantis Grubu 131 bin 532 otomobil sattı. Renault Grubu 74 bin 879 yeni otomobille üçüncü, Hyundai Grubu ise 66 bin 33 adetle dördüncü sırada yer aldı. ABD’ye bakıldığında ise, 2023’ün ilk yarısında üç büyüklerin elektrikli araç satışlarındaki payı yüzde 18’de kalırken, Tesla’nın payı yüzde 50’yi buluyor.
İngiltere’nin içten yanmalı motorlu araç satış yasağını erteleme planı tepki çekti
İngiltere’de hükümetin, yeni benzinli ve dizel araçların satışını yasaklama tarihini 2030’dan 2035’e kadar erteleme planı ekonomi ve siyaset çevrelerinden otomotiv üreticilerine kadar geniş bir kesimin tepkisini çekti. Hükümetin, sera gazı emisyonlarını azaltma hedefinin bir parçası olarak ilk olarak 2030 şeklinde belirlenen takvimden beş yıl sonrasının değerlendirildiği yönündeki haberlerle ilgili olarak ilk açıklama İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman’dan geldi. Braverman, başta Ford UK olmak üzere otomotiv üreticilerinden gelen tepkili açıklamaların ardından “Gezeğeni kurtarırken bütün Britanya halkını da iflas ettirmeyeceğiz” şeklinde konuştu. Hükümetin 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu hedefi ne bağlı kalmaya devam edeceğini ifade eden Braverman “Ekonomik büyümeyi, hane masrafl arını ve bütçeleri ilk sıraya koymalıyız. Önceliğimiz yaşam maliyetleri olmalı” dedi. Ford UK tarafından yapılan açıklamada, benzinli ve dizel otomobil satış yasağının ertelenmesi durumunda elektrikli otomobillere geçişin olumsuz etkileneceği belirtildi.
Ford’un İngiltere Genel Müdürü Lisa Brankin, “İşletmemizin İngiliz hükümetinden beklentisi taahhütlere bağlılık ve tutarlılık. 2030’daki takvimden sapılması bunları zayıfl atır” şeklinde konuştu. Başbakan Rishi Sunak’ın, tüketicilerin hayat pahalılığı krizini atlatmasına yardımcı olmak için bazı yeşil enerji politikalarını yeniden değerlendirdiği belirtiliyor. Benzinli ve dizel otomobil satışlarına yönelik 2030 yılında planlanan yasağın beş yıl ertelenmesini de içerebilecek önlemler, İngiltere’nin yüzyılın ortasına kadar net sıfıra ulaşma yönündeki daha geniş planının rotasından çıkması riski içeriyor. İlk olarak 2020 Kasım ayında, dönemin Başbakanı Boris Johnson’ın yeşil devrim vizyonunun önemli bir parçası olarak sunulan 2030 hedefi , kısa bir süre öncesine kadar birkaç kez teyit edilmişti. 2030 tarihi, özellikle yeni benzinli ve dizel modellerin satışını sona erdirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği’nin planına kıyasla daha hızlı bir hedef olarak ortaya çıkmıştı. AB’nin planı, yeni araçlar için 2035 sonrası sıfır emisyonu zorunlu kılmayı amaçlıyor ve bu da yeni benzinli ve dizel modellerin satışını aşamalı olarak sonlandırmayı içeriyor. Siyasi çevrelerde ve iklim savunucuları arasında, İngiltere’nin Sunak’ın liderliğinde zorlu iklim politikalarını uygulama kararlılığını kaybetmekte olduğu endişeleri artıyor.