Geçen yıl ikinci el araç piyasasında yaklaşık 9,5 milyon aracın el değiştirdiği bilgisini veren Pilot Garage Otomotiv Genel Koordinatörü Cihan Emre, bu satışların yüzde 70 oranında ekspertiz işlemi gördüğünü ve her 100 araçtan 13’ünün ağır hasarlı çıktığını söyledi.
Yüksek araç fiyatları ve sıfır araç bulunurluğu sorunları ikinci elde talebi yüksek tutamaya devam ediyor. Araç fiyatlarındaki artışla birlikte ekspertiz hizmetine olan talep de büyüyor. Geçen yılın ikinci ve üçüncü çeyreğini durgun geçiren ikinci el araç piyasası ve oto ekspertiz hizmetleri, yılın son çeyreğinde ise bir hayli hareketliydi.
Sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendiren ve ikinci el araç alırken bir hayli dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Pilot Garage Otomotiv Genel Koordinatörü Cihan Emre, artan fiyatlarla birlikte 2022’de bir önceki yıla oranla tüketici satın alma alışkanlıklarında belirgin değişiklikler gözlemlediklerini söyledi. 2020 ve 2021 yıllarında ikinci el araç pazarında en çok 0-3 yaş arası otomobillerin rağbet gördüğünü kaydeden Emre, “Geçen sene artan fiyatlarla birlikte durum değişti. Talep, 10 yaş ve üzeri araçlara kaydı” dedi.
Diğer taraftan, 2022 yılında satılan yaklaşık 9,5 milyon ikinci el araçtan yüzde 70’inin ekspertiz işlemi gördüğü bilgisini paylaşan Emre, “Yapılan check-up ve ekspertizlerde ortalama her 100 araçtan 13’ünün ağır hasar almış olduğunu gördük. Otomobil bir ihtiyaçtan ziyade yatırım aracına dönüştüğünden, enflasyon etkisiyle işi otomobil ticareti olmayanların da iştahı kabarıyor, yüksek kar elde etmek için birçok dolandırıcılık yöntemine başvuruluyor” ifadelerini kullandı.
“250 bin TL’lik araca 100 bin TL masraf çıkabilir”
Ekspertiz hizmetinin Türkiye genelinde oldukça yaygınlaştığını kaydeden Emre, buna karşın 10 yaş ve üzeri birçok otomobilin herhangi bir kontrolden geçmeden de satıldığını belirterek, şöyle devam etti: “İmtina ettiğiniz ekspertiz ücreti sebebiyle 250 bin TL’ye alacağınız bir araçta 100 bin TL’lik bir motor masrafı çıkması işten bile değil. Bunun sebebi yedek parça fiyatlarındaki artış. Çoğumuzun anlayamadığı kusurları teknik ekip kolaylıkla ortaya çıkarıyor ve tüketicinin başına gelecek olası masrafl ar da önden paylaşılıyor.”