OSBÜK Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bugün itibarıyla 7 yeni OSB’nin kuruluş kararlarını imzaladık. Böylelikle ülkemiz planlı sanayi alanlarına 1087 hektarlık ilave alan dahil etmiş olduk. Sanayi alanlarını daha da büyüteceğiz, Hedefimiz, halihazırda ülke yüzölçümümüzün binde 3,5’i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüzölçümümüzün yüzde 1’i düzeyine çıkarmak” dedi. Kacır, hazırladıkları Sanayi Alanları Master Planı’yla, planlı sanayi alanlarının genişleme ve kurulum çalışmalarını, tren yolu, karayolu ve liman bağlantılarıyla birlikte tasarlayacaklarını, kamu-özel işbirliğini de içeren alternatif finansman modellerini harekete geçireceklerini söyledi. Kacır, doğal gaz dağıtım bölgesi lisansı kapsamı dışında kalan yerlerde kurulan doğal gaz iletim boru hattı tesis edilmemiş OSB’lerin enerji ihtiyacını karşılamak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Hazine ve Maliye Bakanlıklarıyla önemli bir çalışma yürüttüklerini bildirdi. Kacır, “Bakanlığımız altyapı destekleriyle bugüne kadar 6 OSB’ye doğal gaz altyapı kredisi desteği sağladık. 4 OSB’mizin de 2024 içerisinde altyapılarını tamamlayacağız” dedi.
OSB’lerin verimliliğini, sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artıracak projelere de hız verdiklerine işaret eden Kacır, “Bakanlığımızca yeşil OSB’lere yönelik ayrıcalıklı politikalar üzerinde çalışıyoruz. Yeşil OSB olmak için süreçlerin bir an evvel başlatılması önemli” görüşünü paylaştı.
“Yeni bir nükleer enerji çağı başlıyor”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar bugüne kadar sanayi kuruluşlarına tahsis edilen fakat faaliyete geçmeyen 26 bin megavat rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin olduğunu belirterek, “Bu yatırımların bir an önce hayata geçmesi bizim için fevkalade önemli. Sizlerden istirhamım, bu kapasiteleri bir an önce hayata geçirin ve elektrik üretmeye başlayın” dedi.
Önceki yıllarda sanayiye, doğal gaz arzında sıkıntılar yaşandığına işaret eden Bayraktar, bu yıl doğal gaz depolarının tamamen dolu olduğunu vurguladı.
Bakan Bayraktar, 2035’te Türkiye’nin elektrik tüketiminin 511 milyar kilovatsaate çıkacağını, bu yüksek talebe rağmen yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payını yüzde 55’e, kurulu güç içindeki payını ise yüzde 65’e çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.
Dubai’de düzenlenen COP28 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde küresel nükleer enerji kapasitesinin 3 katına çıkarılmasının hedeflendiğini aktaran Bayraktar, “O kapsamda aslında nükleerin yeniden doğuşuna şahit olduk. Yani yeni bir nükleer enerji çağı başlıyor” değerlendirmesinde bulundu. Bayraktar, bu kapsamda Türkiye’nin de nükleer enerji hedeflerine değinerek, Türkiye’nin 2035’e kadar 7 bin 200 megavat, 2050’ye kadar 20 bin megavatlık nükleer enerji kurulu güce ulaşmak olduğunu dile getirdi.
“Toplu GES yatırımı için önümüzü açın”
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, de son 4 yılda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla Türkiye’de 69 yeni OSB kurulduğunu belirterek şöyle devam etti: “Bakan Kacır’ın imzasıyla daha bugün kurulan 7 OSB ile 39’u Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olmak üzere toplam OSB sayısı 399’a ulaştı. Şu anda ülkemizde OSB’si olmayan ilimiz kalmadı. Bu süreçte OSB’lerimiz, yatırımcılarımıza 7 bin yeni parsel daha tahsis etti. OSB’lerdeki fabrika sayımız 67 bini aştı. OSB’lerimiz 250 bin kişiye daha istihdam sağlayarak toplam 2 milyon 577 bin istihdam rakamına ulaştı. İhracat yapan OSB firmalarımız 10 binin üzerine çıktı. Bu firmalarımız tarafından gerçekleştirilen ihracat ise 64,5 milyar doları buldu. OSB’lerimiz Türkiye’nin büyümesine, istihdam ve ihracatın artmasına öncülük ediyor.” OSB’lerdeki yenilenebilir enerji santrallerinin kapasitesinin 3 bin 524 megavata eriştiğine dikkati çeken Kütükcü, bu kapasitenin 3 bin 100 megavatını güneş enerjisi, 328 megavatını biokütle, 80 megavatını jeotermal yatırımlarının ve 16 megavatını da rüzgar enerjisi santrallerinin oluşturduğunu söyledi. Kütükcü, doğal gaz çevrim santralleri, kojenerasyon, atık baca gazı ve termik santrallerden oluşan fosil yakıt tesislerinin kapasitesinin de 3 bin 694 megavata ulaştığını, böylece OSB’lerde yenilenebilir enerji ve fosil yakıt enerji üretim santrallerinin kapasitesinin toplamda 7 bin 218 megavat olduğunu anlattı. Cumhuriyet’in ilk yüzyılında yaptıkları bu yatırımları, yeni yüzyılda yeni yatırımlarla taçlandıracaklarını vurgulayan Kütükcü, şu taleplerde bulundu: “OSB tüzel kişiliklerimizin, toplu GES yatırımları yapmalarının önünün açılmasını talep ediyoruz. İçinde depolama alanları da olacak bu modelin ilk örneğini Konya’da hayata geçirmek üzere çalışmalarımıza başladık. Ardından bu modelin, ülkemizdeki diğer OSB’lere de örnek olacağına ve yapılacak toplu GES yatırımlarının ülkemizin enerji yerlileştirme çalışmalarına büyük katkı sunacağına inanıyorum.”