Sabiha TOPRAK
Makine İhtisas OSB Başkanı Sedat Silahtaroğlu, Türk sanayisinin sorunlarını ve alınması gereken önlemleri EKONOMİ’ye değerlendirdi. Türkiye’nin öncelikli ihtiyacının, ihracata dayalı kalkınma ve cari açığı sıfırlayacak ekonomi politikalar oluşturmak olduğunu söyleyen Silahtaroğlu, “Cari açık sorununun çözümü için ihracata dayalı kalkınma politikaları uygulamak gerekiyor. Günümüzde sanayi ve hizmet dallarının tamamına yakınına olan etkisi ve katkısı dikkate alındığında sektörün dünya ticaretinde petro-kimya ve elektrik-elektronik sektörlerinin ardından üçüncü sırada olması şaşırtıcı değildir. Bu itibarla ülkemizde de makine sektörü, stratejik sektör olarak kabul edilmeli ve bu alandaki gelişmeler de sürdürülebilirlik ile sağlanmalıdır. Makine sektörünün en önemli sorunu ihracatın, ithalatı karşılama oranının düşüklüğüdür. Bunun düzeltilmesi orta vadeli bir plan ile mümkündür” şeklinde konuştu.
“Sanayi teşviki etkin bir şekilde kullanılmalıdır”
Sektördeki diğer sorun ise ölçek ekonomisi olduğunu vurgulayan Silahtaroğlu, “Çoğunlukla genel makineler alanında faaliyet gösteren büyük ölçekli yerli firmalar, uluslararası rakipleri ile kıyaslandığında optimal büyüklükten uzak oldukları görülmektedir. Ülkemizin sanayileşmesinin istenilen düzeye ulaşması için teşvik enstrümanlarının etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Ancak, makine sektörüne yönelik yatırımları önceliklendiren yatırım teşvik uygulamaları üzerinde özenle durulması gereken bir konudur” ifadelerini kullandı.
“Nitelikli eleman ihtiyacı sektörün en temel sorunu”
Nitelikli eleman ihtiyacının sektörün en temel sorunları arasında yer aldığına değinen Silahtaroğlu, “Nitelikli eleman ihtiyacı sorununun çözümü için mesleki eğitim özendirilmeli, sanayi kuruluşları ve mesleki eğitim kurumları arasında etkin bir işbirliği sağlanmalı, ihtiyaç olan branşlara öncelik verilmeli ve mesleki eğitime daha fazla kaynak ayrılmalıdır” dedi.
Silahtaroğlu, “Sektörün ölçek sorunu beraberinde kayıt dışı ve haksız rekabeti de getirmektedir. Bu yönde birleşmeyi ve ortak hareket etmeyi destekleyen politikalar kadar etkin piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri de bir o kadar önemli görülmektedir.”
“Sanayi politikasının ana hedefi, ithal edilen tüm ürünlerin Türkiye’de üretilmesi olmalı” diyen Sedat Silahtaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“İthal edilen tüm ürünler için yerlileştirme stratejileri belirlenmeli ve uygulanmalıdır. Yerlileştirilecek ürünleri üretecek firmalara yer tahsisi yapmak amacıyla özel OSB’ler kurulmalı, bu bölgelerinin arazi ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılacak kamulaştırma bedelleri ve alt yapı giderleri devlet tarafından üstlenilmelidir. Ürün yerlileştirmesi yapacak yatırımcılara bu bölgelerden uzun süreli bedelsiz tahsis veya uygun bedelle kiralama yapılmalıdır” dedi.
“Sanayideki yatırım ortamı iyileştirilmeli”
“Sanayi politikasının bir diğer hedefi de yatırım ortamının iyileştirilmesidir. Ülkemizde yatırım ve üretimin önündeki en önemli engellerden birisi de sanayi arsası üretiminde yaşanan darboğazdır” yorumunu yapan Silahtaroğlu, “Sanayiciler, sermayelerinin önemli bir kısmını arsa temini amacıyla harcamak zorunda kalıyor. İzin, ruhsat ve lisanslama konusundaki bürokratik işlemler ve süreçler kısaltılmalı. Ayrıca, bu süreçler hem pahalı hem de uzun zaman almakta. Uzun, yorucu ve maliyetli bürokratik süreçler, sanayicilerin yatırım kararlarını olumsuz etkilemektedir. Bu sorunları aşmak için geliştirilen en önemli enstrümanın, organize sanayi bölgeleridir. OSB sisteminin daha sağlıklı işlemesi açısından, kuruluş işlemleri basitleştirilmeli ve görüş alınan kurum sayısı azaltılmalıdır. Kuruluş ve yer seçimi için yaklaşık 25 kurumdan olumlu görüş alma zorunluluğu bulunmakta. Bakanlıkların onay ve iznine bağlanan işlemler azaltılmalıdır. Bakanlıkların yetkisi sadece ilke ve standartları belirleme, rehberlik ve denetim ile sınırlı olmalıdır” dedi.
“DIŞ KREDİLER YERLİ İMALAT GÖZETİLEREK KULLANDIRILMALI”
Silahtaroğlu sanayi sektörünün genel taleplerini şöyle sıraladı:
“İhracata dayalı kalkınma modeli ve cari açığın sıfırlanması, serbest ticaret anlaşmalarının arttırılması. Net ithalatçı olduğumuz ülkelere karşı koruma önlemlerinin alınması.
TCMB reel efektif döviz kuru endeks hesabının düzeltilmesi
Tarımda ve sanayide her türlü yerli üretimin desteklenmesi, yerli malı alımına resmi kurumların öncelik vermesi, teşvik politikalarında ithal makinaya karşı yerli sağlanan ayrıcalıkların artırılması, Alüminyum, bakır, petrokimya gibi hammaddelerin kontrolü için devlet-özel sektör işbirliğinin yapılması.
Ticari karın hesaplamasında gider kısıtlarının kaldırılması ve KDV uygulamasındaki farklılıkların giderilmesi.
Resmi kurumların kullandığı dış kredilerin kapsamının yerli imalat gözetilerek tespit edilmesi ve kullandırılması.
Sanayi kuruluşlarının makine ekipman yatırımlarına daha uygun şartlarda ve hızlıca ulaşabilmesi için leasing şirketi borçlanmalarının kolaylaştırılması.”
Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin sorunlarına da değinen Sedat Silahtaroğlu şöyle konuştu:
“Kuzey Marmara Otoyolu (KMO) bağlantı kavşağının viyadük ya da bat-çık sistemi ile çözüme kavuşturulması. Dilovası Kuzey OSB’leri olarak bilinen 5 OSB’nin olduğu bölgenin insan ve yük taşımacılığı yönünden devlet demiryolu ağına bağlanmalı.“