Hüseyin GÖKÇE
OHAL Kapsamında Sanayi İşyerlerine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca afetten etkilenen sanayiciler için sanayi alanı olabilecek yerler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından birlikte tespit edilecek. İlgili kurumlar 3 gün içinde görüş vermezse, bunlar için olumlu görüş verilmiş sayılacak. Yine 3 gün içinde bu arazilerin vasıf değişikliği yapılarak Sanayi Bakanlığı tarafından onaylanacak. Bunlar için İmar Kanunundaki askı, ilan, itirazlara ilişkin hükümler uygulanmayacak. Ancak bu işlemlerde ara ve uç ürün üretimine ilişkin maden ruhsatları hariç tutulacak.
Bölgede yer alan taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı alınabilecek ve işlemler Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Sanayi tesislerini Sanayi Bakanlığı yaptıracak
Afet bölgesi ilan edilen yerlerde depremde yıkılan veya kullanılamayacak derecede hasarlı olan sanayi işletmelerinin sahiplerinin talebi üzerinde, Çevre Bakanlığı görüşü alınarak Sanayi Bakanlığı tarafından aynı yerde sanayi işyerleri yapılabilecek. Bunlar yapılırken parsellerin Hazine’ye mülkiyet devri şartı aranmayabilecek. Aynı şekilde yarım kalmış sanayi tesislerinin inşaatları da Bakanlık tarafından tamamlanabilecek.
İşyeri sahipleri borçlandırılacak
Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan işyerleri hak sahiplerine borçlandırılarak verilecek. Hak sahipliği ve borçlandırmalar; Çevre Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve AFAD’ın görüşleri alınarak Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan usul ve esaslara göre belirlenecek.
Yerli ve yabancı kişiler, kurum ve kuruluşlar deprem bölgesindeki sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve Sanayi Bakanlığına hibe etmek üzere belirlenen alanlarda tip projelere uygun sanayi işyerleri yapabilecekler.
OSBÜK bağışları Sanayi Bakanlığı tarafından kullanılacak
Deprem sebebiyle OSBÜK’ün afet hesabında toplanan bağışlar, bu kararnamede yer alan işyerlerinin yapımı için sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kullanılacak. OSB’ler tarafından bu fıkra çerçevesinde yapılacak bağışlar, genel kurul kararı yerine yönetim kurulu kararı ile gerçekleştirilebilecek.
Boş tesisler kiralanabilecek
Çevre Bakanlığı hasar tespit raporlarına göre kullanılabilir olduğu tespit edilen boş sanayi işyerleri Sanayi Bakanlığı tarafından kiralanabilecek. Kiralanan yerler, işyeri yıkılan veya ağır hasarlı olan sanayi işletmelerine alt kiralama yapılabilecek.
Depremden etkilenen sanayi sitelerinin altyapı ve üstyapı tesislerinin tamamı ile ihtiyaç duyulan mühendislik/mimarlık hizmetleri Sanayi Bakanlığı tarafından kredilendirilebilecek.
İşçilerin için prefabrik yapılar desteklenecek
Deprem kaynaklı olarak işgücü kaybının önlenmesi amacıyla, işçilere geçici barınma yerleri yapımı da destek kapsamına alındı. İşçilerin barınması amaçlı konteyner ve prefabrik yapıların temini, kurulumu ve altyapı işleri, Sanayi Bakanlığı tarafından teminat aranmaksızın kredilendirilebilecek veya geri ödemesiz desteklenebilecek.
Yarım kalmış yatırımlar ‘tamamlanmış’ sayılacak
Deprem bölgesinde devam eden teşvikli yatırımların tamamlama koşulları da 134 sayılı Kararname ile esnetildi.
Buna göre yatırım süresi biten ve tamamlama vizesi yapılmamış teşvik belgeleri talep almaksızın mevcut haliyle tamamlanmış sayılacak. Aynı şekilde yatırım süresi devam eden teşvik belgeleri de 3 ay içinde talep edilmesi halinde teşvik belgesindeki kayıt ve şartlar aranmaksızın tamamlanmış sayılacak. Bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları da 3 ay içinde başvurulması halinde, yararlanılan teşvikler geri alınmadan ve diğer koşullar aranmadan tamamlanmış sayılacak.
Yeni yatırımlar ‘Cazibe Merkezleri Programı’na alınacak
Deprem bölgesinde yapılacak yeni yatırımlar, bölgesine bakılmaksızın tüm yatırımların 6. Bölge desteklerinden yararlanmasını öngören Cazibe Merkezleri Programı kapsamına alınacak.
Depremzede çiftçiye telef olan hayvanları kadar hayvan verilecek
135 sayılı OHAL tarım teşvikleri kararnamesine göre öncelikle bölgede telef olan hayvanlar tespit edilecek, çiftçilere telef olan hayvanı kadar hayvan desteği yapılacak.
Buna göre, arılı kovan, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiricilerine sisteme kayıtlı olması şartıyla telef olan hayvanları kadar canlı hayvan desteği yapılacak. Bunların dağıtımı izin verilen yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla yapılacak.
Deprem nedeniyle yıkılan veya kullanılamayacak kadar hasarlı sanayi işyerleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görüşü alınarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yerinde yaptırılabilecek.
Ayrıca afetten etkilenen sanayiciler için sanayi alanı olabilecek yerler üç gün içinde sanayi alanı olarak belirlenecek.