FİKRİ CİNOKUR /ANTALYA
TMMOB’a bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi işbirliği ile Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (NSEB) Sempozyumu, bu yıl 27-29 Kasım tarihleri arasında 3. düzenlenecek ‘Otel Teknik Ekipmanları ve Malzemeleri İhtisas Fuarı’nda (Hotel Tech) gerçekleştirilecek.
Sempozyum için MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, EMO Şube Başkanı Şaban Tat ve İMO Şube Başkanı Soner Akdoğan, Mimarlar Odası Başkanı Hasan Çerçiler ile Plan-T Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Biricik arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Yılda 30 bin sıfır enerjili bina tasarlanacak
MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, ‘Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar’ (NSEB) 2023 yılı itibarıyla mevzuata girdiğini ve 2025 yılı itibarıyla yaygınlaşacağını söyledi. İlerleyen süreçte yılda 30 bin binanın NSEB olarak tasarlanmasını öngördüklerini açıklayan Atmaca, “2025 yılı itibarıyla toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekareyi geçen her bina NSEB olarak tasarımlanmak zorunda. NSEB binalar, Enerji Kimlik Belgesindeki enerji performans sınıfı olarak C değil B veya daha iyi olacak şekilde enerji tasarruflu olarak tasarlanacaklar. NSEB binalar enerji tasarruflu olma yanında yenilenebilir enerjiyi de kullanacak. Bu binalar, kullanacakları birincil enerjinin en az yüzde 10’luk oranını yenilenebilir enerjiden sağlamak zorunda.” dedi.
Prof. Dr. Atmaca, makina mühendisleri olarak binaların ısıtma-soğutma-havalandırma-sıhhi sıcak su hazırlama kaynaklı enerji tüketimlerini düşürmek için enerji tasarruflu cihaz ve teknolojileri tanıtmak ve yaygınlaşmasını sağlamak üzere gayret göstereceklerini söyledi.
İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan da, yüksek enerji performansına ve aynı zamanda belli oranda yenilenebilir enerji kullanımına sahip olan bu binalar için özellikle bina dış cephe yalıtımlarında kullanılacak malzemelerin seçimi ve uygulanması üzerine inşaat mühendislerinin uzman meslek dalı olduğunu belirtti. Akdoğan, “Yangın güvenliğinin yoğun olarak konuşulduğu son günlerde en önemli hususlardan biri de bina dış cephelerinde enerji verimliliği amacıyla kullanılan malzemelerin yanma sınıfıdır. Binalarda tasarruf amaçlı mantolama yapılırken rastgele malzemeler seçme yerine yangına dayanımları da muhakkak dikkate alınmalıdır. Bu malzemelerin doğru uygulanması da hem tasarruf hem de bina ömrü açısından önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.
Enerjinin ölçülmesi, kontrolü ve izlenmesi önemli
EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, NSEB’li binaların hem projelendirme hem de işletilmelerinde elektrik mühendislerinin aktif rol alacağını anımsattı. Tat, “Gerek verimli aydınlatma sistem ve ekipmanları gerekse yenilenebilir enerji alternatifleri arasında yer alan güneş elektriği fotovoltaik sistemlerinin proje ve uygulamaları kapsamında uzman meslek grubuyuz. NSEB kapsamındaki binalarda bir diğer önemli hususta kullanılan enerjinin ölçülmesi, kontrolü ve izlenmesidir” dedi.
Öncelik doğru bina tasarımı
Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, binalarda enerji verimliliğinin daha mimari tasarım aşamasında başladığını belirterek, “Mimari aşamada pasif enerji verimlilik sistemi dediğimiz her hususun değerlendirilmesi gerekmektedir. NSEB binalarda işin başlangıcı güneş ve rüzgâr mimarisinin gözetilmesinden başlamaktadır” diye konuştu.
Sempozyumunda düzenleneceği fuarda, otel ve tatil köyleri, toplu konutlar, hastaneler, okullar, kamu kurumları ve yurtlar gibi geniş bir yelpazedeki binalar için kritik öneme sahip olan yangın tesisatı ve güvenliği, iklimlendirme, havalandırma, ısıtma ve soğutma, aydınlatma ve enerji, arıtma, havuz uygulamaları, yapı malzemeleri, otomasyon, asansör, ve güvenlik gibi temel teknik malzemelerin dünya çapında tanınan markalar tarafından sergilenecek.