Mücevher İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Ayhan Güner, altın kotasının mücevher ihracatının önünde engel olarak durduğunu belirterek kotanın kaldırılmasını istedi.
11 Şubat’ta yaptığı açıklamada, altında fiyat farkı olmadığı için bu yılın ocak ve şubat aylarının çok iyi geçtiğini ve 2025 yılı için 10 milyar dolar üzerinde ihracat umudunun belirdiğini söylediğini hatırlatan Güner, bu açıklamanın ardından ihracat için ham madde olarak altına talep artınca fiyat farkı oluştuğunu ve bunun da anında ihracatı durma noktasına getirdiğini ifade etti.
Mücevher ihracatında talebin azalmasından dolayı fiyat farkı olmadığı için hızlı bir başlangıç yapıldığını belirten Güner şunları kaydetti:
“2025 Ocak ve Şubat aylarında fiyat farkı olmayınca ihracatta neler yapılabileceğini gösterdik ve bunu 11 Şubat’ta açıkladık. Aradan geçen bir haftada altında 2 bin dolarlık fark oluştu ve ihracat durdu. Bunu ısrarla söylüyoruz. Nedense kimse duyup gereğini yapmıyor. Talebimiz önümüzdeki engellerin kaldırılması, bizi engelleyen ise kota… 1 Ocak’tan beri yaşadıklarımızı paylaştık. Altın farkı olunca ihracat olmuyor, duruyor; bu da açıkça fiziki olarak da görülüyor. Bir haftada fark 2000 dolara geldi, ihracat anında durdu; hiç kimse yurt dışında bu fiyatları kabul etmiyor. Altın kotasının ihracata bu kadar zarar veriyor olmasından hükümetimizin memnun olduğunu düşünmüyorum. Önlemek ellerinde. Yapacakları tek şey üretim ve ihracat yapanlar için kotanın kaldırılması.” diye konuştu.
Yıllar sonra ilk kez 801 milyon dolarlık açık
“1 Ocak – 9 Şubat 2025 tarihleri arasında geçen sene 596 milyon dolar olan mücevher ihracatımız, bu senenin başında mücevher üretimindeki ham maddenin dünya fiyatlarıyla aynı olması nedeniyle yüzde 167 artarak neredeyse 3 katına çıktı ve 1 milyar 594 milyon dolar oldu.” diyen Güner, “11 Şubat’ta 1 milyar 625 milyon dolar olan ihracatımız, son bir haftada 1 milyar 797 milyon dolar seviyelerinde seyrediyor. Kota nedeniyle fiyat farkı oluştuğu için ihracatımızdaki yükseliş geçen seneye göre durma noktasına geldi. 2024 yılında Türkiye başta İtalya olmak üzere 6 milyar 594 milyon dolarlık bitmiş takı ithal ederken, 5 milyar 793 milyon dolar ihracat yaparak uzun yıllar sonra ilk kez mücevher ihracatında ‘altın kotası nedeniyle” 801 milyon dolar açık verdi.” açıklaması yaptı.