Mehmet Nabi BATUK
Mersin’deki tek fuar alanı olan CNR Expo Yenişehir ile ilgili Yenişehir Belediyesi ve işletmeci CNR Holding arasında başlayan anlaşmazlık nedeniyle son iki yıldır mobilya fuarının düzenlenememesi bölgedeki mobilya sektörünü olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda Mersin’de Mobilya Dernekleri Federasyonu’na (MOSFED) bağlı bir dernek olmaması nedeniyle söz konusu dernek tarafından İstanbul, Kayseri gibi sektörün üretim merkezi kentlerde düzenlenen uluslararası fuarlara da katılamayan Mersinli mobilyacılar, yurt dışı açılımlarında zorlanıyor. İhracatta sürdürülebilir büyümelerine devam etmek için Mersin’de MOSFED’e bağlı bir dernek kurma kararı alan Mersinli mobilyacılar, fuar katılımları başta olmak üzere kümelenme, örgütlenme, mobilya ihtisas organize sanayi bölgesi, kooperatifl eşme ve devlet desteklerine erişim alanlarında yaşanan sorunlara karşı güç birliğine gidecek. Yaklaşık 400 firmanın faaliyet gösterdiği kentte, sektör öncülerinden yaklaşık 20 firmanın derneğin kuruluşuna öncülük edeceği öğrenildi.
“Örgütlenme bir ihtiyaç değil zorunluluktur”
Akdeniz Kâğıt Mobilya ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer, Mersin’deki mobilyacıların sektörel örgütlenme eksikliğinin son yıllarda iyice hissedilmeye başlandığını söyledi. Yurt içinde önemli bir yere gelen şirketlerin büyümelerini ancak ihracata yönelik b2b toplantıları, fuar katılımı ve ticaret heyeti etkinlikleriyle sağlayabileceğini belirten Tarık Ciğer, fuarın son 2 yıldır düzenlenememesinin firmalar için büyük bir kayıp olduğunu ifade etti. Ciğer, “Mersin’de üretilen mobilya ürünleri genellikle Irak, Suriye, İran gibi yakın bölgelere ihraç ediliyor. Büyük bir heyecan ile kurulan Mersin Mobilya Fuarı yıllar geçmesine rağmen çeşitli sorunlar ve eksiklikler nedeniyle yeterince değerlendirilemedi. Son iki yıldır da Mersin’de fuar organizasyonu yapılamıyor. Bu eksiklikler sektörün büyüme hızını yavaşlattığı gibi firmalarımızın yeni pazarlara açılmasına da engel oluyor. Örgütlenme atakları artık sektör açısından ihtiyaçtan öte bir zorunluluk haline gelmiştir. Mersin’deki mobilya sektöründeki firmalar bir araya gelip konfor alanından bir an önce çıkarak, birlikte mücadele etmeli. Kümelenme ve güç birliği kültürü sektörün önünü açacağı gibi yeni küresel dış ticaret avantajlarını da en etkili şekilde değerlendirmelerini sağlayacak” dedi.
Derneğe üye olmadan İstanbul Fuarı’na katılım sağlanamıyor
Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği (MEPİAD) Başkan Vekili Muhammed Sadık Özkan ise Mersin’de yapılamayan mobilya fuarı nedeniyle kentteki mobilya firmalarının dış ticarette büyüme fırsatlarını bir bir kaçırdığını kaydetti. Özkan, “Mobilya Dernekleri Federasyonu tarafından İstanbul’da düzenlenen uluslararası mobilya fuarına bu yıl federasyona bağlı derneklerden birine üye olma şartı nedeniyle son iki yıldır Mersin’den katılan firma olmadı. İstanbul Mobilya Fuarı, Avrupa’nın en büyük sektör fuarı haline geldi. Küresel ticaret savaşları ve karşılıklı devam ekonomik yaptırımlar nedeniyle tarafsız bir yol seçen Türkiye’nin önü mobilya sektöründe açık durumda. Kentimizdeki mobilya firmalarının fuarlara erişememesi büyümelerine önemli bir ket vuruyor. Mersin’deki mobilya firmalarının bir dernek çatısı altında toplanıp MOSFED’e kayıt olması artık bir zorunluluktur. Ayrıca mart ayının sonunda faaliyete alması planlanan Çukurova Bölgesel Hava Limanı’nın yakınına bölgesel bir ticaret merkezi ve uluslararası kongre ve fuar merkezi Çukurova’daki mobilya sektörünü dünyaya açılımını hızlandıracaktır” diye konuştu.