BARIŞ SEDEF
Türkiye’deki zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu tek başına yapan Edremit Körfezi, adedi 10 milyonu geçen zeytin ağaçlarıyla binlerce kişinin de istihdamında kilit role sahip. Bölgedeki zeytinyağının katma değerini daha geniş kitleler duyurmak amacıyla Edremit Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde Edremit Zeytinyağı Tadım Festivali gerçekleştirildi. Bu yıl ilki düzenlenen festivalin ana teması ise ‘Sürdürülebilir Gıda Güvenliği’ oldu.
Edremit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin, Edremit bölgesinde yaklaşık 2,5 milyon zeytin ağacının olduğuna işaret ederek, “Bu yıl 20 bin ton civarında zeytinyağı üretimi bekliyoruz. Hedefimiz kaliteli ve katma değeri yüksek zeytinyağı üretmek” dedi.
Çetin, bölgedeki üretimin yazlık konuttan ziyade zeytin üretime konusunda ağırlık kazanması gerektiğini söyledi. Ülke genelinde 400 bin yon civarında zeytinyağı üretiminin beklendiğini ve bu üretimin parasal karşılığının ise 1 milyar dolar olduğunu kaydeden Çetin, “Ülkemizde tüketilen zeytinyağı 150 bin ton civarında. Özellikle zeytinyağı konusunda ihracat kaslarımızı daha fazla geliştirmemiz lazım” dedi.
AB’de kısıtların kalkması marka değerini artıracak
Üretim, toplama, bakım maliyetlerinin artmasına bağlı olarak zeytinyağı fiyatlarının artış gösterdiğine değinen Çetin, “Geçtiğimiz yıl Avrupa’ya yapılan ihracatta kısıtlamalarla karşılaştık. Şu anda bu durum kalkmış olsa da buradaki tedarikçiler yeni bir kısıtlama kaygısı nedeniyle Cezayir, Fas ve Tunus gibi ülkelere yöneldiler ve bazı bölgelerde pazar kayıpları yaşadık” dedi.
Avrupa’ya yapılan markalı zeytinyağı ihracatının ciddi bir kota altında olduğuna işaret eden Çetin, Avrupa’ya markalı olarak kotasız bir şekilde sadece 100 ton zeytinyağı ihraç edilebildiğini kaydetti. Dökme yağ ihracatında ise herhangi bir kısıtlama olmadığına işaret eden Çetin, “Burada da bizim zeytinyağlarımız İtalyan, İspanyolların şişelerine girerek bu ülkelerin zeytinyağı gibi satılıyor. Şişelerinin en alt kısımlarına ise ‘Türkiye’den ithal edilmiştir’ ifadesi yazıyor. Ancak bu ibare görünen bir yerde değil” şeklinde konuştu. Türkiye’nin bu durumu aşması ve markalaşması gerektiğinin önemine vurgu yapan Çetin, “Ülkemiz zeytinyağı üretiminde dünyada ikinci sırada yer alıyor. Markalı ihracat yapmamız gerekiyor ve buradaki duvarı aşmalıyız. AB’ye yapılan markalı ihracatta zeytinyağında 100 tonun üzerine çıkan her bir kilogram için 1,25 Euro ekstra vergi ödememiz gerekiyor” açıklamalarında bulundu.
■ AB tescili alan ürünlerde kısıtlama olmamalı
Tunus ve Cezayir gibi ülkelerin Avrupa Birliği ülkelerine markalı zeytinyağı ihraç edebildiğini dile getiren Çetin, “Avrupa Birliği ile yapılan ortak Pazar anlaşmasının bizim lehimize yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Edremit zeytinyağının coğrafi işaret aldığını kaydeden Ahmet Çetin, “AB tescili alan ürünlerde kısıtlama sınırı olmamalı. Böylece zeytinyağına ilişkin tescil çalışması yapan firmaları da özendirmiş oluruz” diye konuştu.