Gülsüm ERDEM
Kadın ayakkabısında söz sahibi olan Manisa, ihracatta ağırlıklı pazarı olan Avrupa’da markalaşarak büyümeyi hedefliyor. Bunun için yeni bir ayakkabıcılar sitesi kurmayı planladıklarını söyleyen sektör temsilcileri, Avrupa’nın kalite nedeniyle Manisa’yı tercih ettiğini belirtti.
Manisa Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akcın, son dönemde özellikle kadın ayakkabısı alanında kendini geliştiren Manisa’nın, 100 yıllık geçmişi olan sektöründe markalaşarak büyüme hedefinde olduğunu söyledi. Akcın, “Manisa, tamamı deri kadın ayakkabısında (zenne) birinci. Avrupalı kalite ve konfor aradığı için Manisa’yı tercih ediyor. İhracatımızı ağırlıkla Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Tamamı deri olduğu için iç piyasada fiyatlarımız yüksek kalıyor. Ayakkabı sektörünün bacasız fabrika olduğu Manisa, sezonda 1 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip” dedi.
Manisa’da 250’ye yakın ayakkabı imalatçısı olduğunu belirten Akcın, şu bilgileri verdi: “Manisa’da ayakkabı imalatı 100 yıl öncesine kadar gidiyor. Diğer bölgeler görselliği bizim gibi yapamıyor. Arkadaşlarımız geçenlerde İtalya’da fuara katıldı. İtalya’da ayakkabı fuarına katılacak kabiliyette firmalarımız var. Biz kaliteden ödün vermiyoruz. İç dış dana derisi kullanıyoruz. Maliyetler yükseldi. Biz Avrupa’ya ihracat yapamazsak ayakta kalamayız. İhracatı artırmalıyız. Kendi çabalarımızla model çalışarak gündemi yakalıyoruz. Manisa olarak diğer bölgelerin aldığı teşvikleri alamıyoruz. Kendi cabamızla eleman yetiştirmeye çalışıyoruz. Yetişmiş eleman olmaması sektörde büyük sıkıntı.”
Üretim yerlerinin artık cevap vermediğini bu nedenle kooperatifleşerek yeni bir ayakkabıcılar sitesi kurmayı hedefl ediklerini aktaran Sınırlı Sorumlu Manisa Ayakkabıcılar ve Yan Sanayiciler Kooperatifi Başkan Yardımcısı Araz Güzgülü, yeni üretim yerlerine kavuşmaları halinde üreticilerin fasondan çıkıp kendi markalarıyla ihracat pazarını büyütme hedefinde olduğunu söyledi. Güzgülü, “Biz ağırlıklı Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. Avrupa bizi fasoncu olarak biliyor. Oysa Avrupa’nın en büyük markalarına ayakkabılar Manisa’dan gidiyor. Bunu kırmak için 2019’da kooperatifimizi kurduk. Amacımız yeni yerlerimizi yaparak aracısız, kendi markamızla Avrupa’da dünya pazarlarında var olabilmek. Yan sanayi de yanımızda olacak. Maliyetlerimiz de düşecek” diye konuştu. Kooperatifin yerini belirlediklerini kaydeden Güzgülü, “Ancak salgınla durdurduk ve şubatta süreci hızlandıracaktık ama deprem felaketini yaşadık. Tekrar belediye ile görüşerek, imzaları atacağız. Büyükşehir kontrolünde alt yapısı hazırlanacak. Prefabrik olacağı için 2025’ta teslim alacağız” dedi.
“Konkordato mağduruyuz”
Ayakkabı üretiminin yüzde 45’ini ihraç ettiklerini kaydeden Manisa Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkan Vekili İbrahim Darcan, “İç piyasaya ürün vermek istemiyoruz. 2017’de konkordatolardan sonra iç piyasaya karşı daha temkinliyiz. Firmalar kendilerini korumak için konkordato ilan etti ama internet ve AVM’lerdeki mağaza satışlarını sürdürüyor. Devlet onu mağdur, beni güçlü görüyor. Ben fason üreticisi olarak fi rmadan ödeme alamıyorum. Satışları devam ediyorsa benim de paramı ödesin. Mahkemeler sürüyor. Manisa olarak 15-20 milyar alacağımız var. Adam son model arabalara biniyor. Benim altımda bisiklet yok. Ama kanun önünde o mağdur. Borçlarını ödemek için yıllarca çalışıp aldığı evini bir günde satan arkadaşlarımız oldu. Vitrinde gördüğünüz bir ayakkabı tek parçadan oluşmuyor. Onun çok sayıda yan sanayisi var” şeklinde konuştu.