Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, yatay seyreden döviz kuru nedeniyle sektörün ihracatta fiyat tutturamadığını belirterek, “Asgari ücret artışı bizim gibi emek yoğun sektörleri yakından ilgilendiriyor. Bu zor dönemimizde asgari ücret artışı 2024 enflasyon hedeflemesi dikkate alınarak yapılmalı” dedi.
Maliyet kalemleri arasında işçiliğin önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayan İçten, şöyle devam eti: “Küresel talepte geçen yılın son çeyreğinde başlayan daralmanın yanı sıra bölgesel savaşlar ve depremler, Türkiye’nin ihracatına olumsuz yansıdı. Ancak özellikle ayakkabı, hazır giyim ve tekstil gibi emek yoğun sektörlerde büyük kan kaybı var. Ayakkabıda 11 aylık ihracatımız geçen yıla göre adet olarak yüzde 25, değer bazında yüzde 5 geriledi. Mevcut gümrük vergilerine ve koruma önlemlerine rağmen bazı ayakkabılar Türkiye’deki üretim maliyetinden çok daha uygun fiyata Asya ülkelerinden ithal edilebiliyor. Yurt dışında ciddi pazar kayıpları yaşadığımız bu süreçte iç piyasada da ithal ayakkabının oranında büyük artış var. 400-500 milyon dolar cari fazlası olan ayakkabı endüstrimiz yeniden cari açık veren bir sektör konumuna geldi. Yurt içinde ve yurt dışındaki pazar kaybı nedeniyle son aylarda birçok fabrikanın kapandığına tanık olduk. Üretime devam eden firmalarımız da kalifiye çalışanlarını çıkarmak zorunda kalıyorlar.”
Yeni asgari ücret için 2024 enflasyon hedefi gözetilsin
“Elimizde henüz güncel veriler olmamakla birlikte yılbaşından bu yana toplam istihdamımızın yüzde 30’unu kaybettik” diyen İçten şöyle devam etti; “İşler yeniden açıldığında nitelikli çalışan sıkıntısı nedeniyle sipariş kaçıracağız. Asgari ücret artışı bu nedenle son derece önemli. Yeni asgari ücretin 2024 enflasyon hedefi göz önünde bulundurularak belirlenmesinin doğru olacağına inanıyoruz. Ayakkabı endüstrisi olarak emek yoğun sektörler için asgari ücret prim desteğinin artırılmasını, ilave SGK teşviki ve kısa çalışma ödeneği benzeri desteklerin sağlanmasını talep ediyoruz.” Berke İçten, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç’in de gündeme getirdiği gibi çalışanların gelir vergisi dilimlerinin son yıllarda yaşanan kaybı telafi edecek şekilde yeniden düzenlenmesinin ve SGK üst limitinin revize edilmesinin çalışma hayatı için önemli bir açılım olacağını sözlerine ekledi.