Osman Nuri BOYACI
Tekstil sektörünün merkezi olan Denizli’de sektör temsilcileri artan maliyetler nedeniyle küresel rakipleriyle rekabet etmekte zorlandıklarını dile getiriyor. Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, önceki yıllarda rakip ülkelerle yüzde 20 olan fiyat farkının yüzde 50’lere çıktığını söylerken Babadağlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Şeref Arpacı, “Fiyat farkının derinleşmesi nedeniyle sahip olduğumuz tüm avantajı kaçırmış durumundayız” diye konuştu.
Denizli’nin 79 firma ile rekor katılım sağladığı ve ev tekstili sektörü için en önemli fuarlardan biri olan Heimtexil’e katıldıktan sonra kentteki firmaları ziyaret eden Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, yaptığı değerlendirmede Denizli firmalarının stantlarında diğer hollere nazaran yaşanan hareketliliğin 2022 yılının son çeyreğini karamsar bir ruh haliyle tamamlayan sanayiciye umut olduğunu söyledi.
Türk ev tekstili üreticisinin dünya ortalamasının üzerinde artan girdi maliyetleri ile rekabet gücünü yitirdiğini belirten Selim Kasapoğlu, “Rekabet ettiğimiz; Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Mısır gibi ülkelerin ürünleriyle Türk tekstili ürünleri arasındaki fiyat farkı yüzde 50 bandına çıkmış durumda. Bu fark daha önceki yıllarda yüzde 20 düzeyinde seyrediyordu. Önceki dönemlerde, bahsi geçen ülkeler lojistik problemleri yaşadıkları için Türk tekstili daha iyi durumdaydı. Enerji maliyetleri konusunda da rekabet ettiğimiz ülkeler, bizim sanayicimize kıyasla daha uygun maliyetlerle karşılaşıyor. Pandemi, akabinde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle, ihracat pazarlarımızda yaşanan talep düşüşü de göz önünde bulundurulduğunda, sanayicimizin mevzubahis girdi maliyetleri ve dolar kuru ile uluslararası pazarda rekabetçilik seviyesi asgari orana indirgenmiş durumdadır ve bu durum sanayicimizi ihracat hedeflerinden uzaklaştırmaktadır” diye konuştu.
“Sanayicinin üzerindeki yük azaltılsın”
Denizli tekstilinin eşit şartlar altında rakip ülkelerin hepsiyle rekabet edecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Selim Kasapoğlu, “Devlet yetkililerimizden sanayicimizin omuzlarındaki yükün hafifletilmesi hususunda daha fazla destek istiyor, yetkililerimizin çözüm odaklı ve sanayicimizi destekleyici yaklaşım içerisinde olacaklarına inanıyoruz” dedi.
“Sahip olduğumuz avantajı kaçırıyoruz”
Üyelerinin önemli bölümü tekstil sektöründe faaliyet gösteren Babadağlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Şeref Arpacı, küresel rakiplerle fi yat farkının derinleşmesiyle sahip oldukları tüm avantajları kaçırdıklarını söyledi. Sanayide kullanılan enerjide 2022 yılında yapılan yüksek fi yat artışlarının küresel rekabette ev tekstili sektörünü dezavantajlı konuma getirdiğini ifade eden Arpacı, “Biz geçen sene müşterilerimize fi yat verememekten, fi yat istikrarsızlığından söz ediyorduk. Bugün ise fi yat tutturamıyoruz ve sipariş alamıyoruz. Bu noktaya geldik, geçen seneyi arar durumdayız. Heimtextil fuarında gördük ki, rakiplerimizle fi yat farkımız çok açılmış. Pandemi döneminde siparişlerde artış olmuş, ülkemize talep artmıştı, yüzde 15-20 gibi fi yat farkı olmasına rağmen sipariş alabiliyorduk. Fuarda bu farkın yüzde 45-50’lere çıktığını gördük. Dünyada nakliye fi yatları da geri geldiği için 1-1,5 sene önceki tüm avantajımızı kaybetmiş durumdayız. Bununla ilgili adımlar atılmasını bekliyoruz. 2023 yılı için de öngörüde bulunamıyoruz. Ne gösterecek merak ediyoruz” şeklinde konuştu.